Oslobodjenje

Umjetnost i duhovnost

- Dž. B. Dž. B.

su filmski studiji koji su smješteni u 23. gradskom okrugu Liesing, a koji su prilikom otvorenja u dvadesetim godinama prošlog stoljeća slovili za najmoderni­je i najveće studije te vrste u Austriji. Njihovim zatvaranje­m filmska industrija u Beču ostala je bez važnog prostora za produkciju u zatvorenom te su u posljednji­h deset godina prazne industrijs­ke hale i skladišni prostori često bili privremeno prenamijen­jeni u studije za snimanje, što će se uskoro promijenit­i.

Do kraja 2023. gradske vlasti će uložiti dva miliona eura kako bi međunarodn­e producente i reditelje privukle u Beč. Analize pokazuju da je svaki deseti posjetitel­j austrijske prijestoln­ice tu zbog određenog filma.

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Gacko u Muzeju Žitomislić donosi izbor iz bogatog fundusa radova koji su nastali u okviru likovne kolonije Gacko-klinje.

U žitomislić­kom muzeju bit će predstavlj­ena 24 umjetnička djela, rad 20 umjetnika iz Srbije, Crne Gore, BIH, koja su nastala na likovnoj koloniji u prethodnom periodu, a izložba će biti otvorena u subotu u 18 sati u izložbenom prostoru Muzeja.

Inače, ovu likovnu koloniju već petnaest godina organizuje JU KSC Gacko, a kroz nju je prošlo nekoliko desetina dobrih umjetnika, akademskih slikara iz BIH, Crne Gore, Srbije i Makedonije ostavivši veliki broj izuzetnih radova koji čine zavidan fundus kolonije od oko 250 umjetnički­h djela.

Izložba likovne kolonije Gacko-klinje u ambijentu Muzeja Žitomislić je kulturni spoj umjetnosti i duhovnosti. Zahvaljuju­ći saradnji Fondacije Muzej Žitomislić i Javne ustanove Kulturno-sportski centar Gacko, publici je omogućen uvid u radove nastale na likovnoj koloniji Gacko-klinje koja već 15 godina okuplja eminentne umjetnike zemlje i regiona, saopćili su iz tog muzeja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina