Oslobodjenje

Nisam akademik adresa: prava je P

Otvoreno pismo predsjedni­ku Akademi umjetnosti Bosne i Hercegovin­e, akade Čičiću, uputio je nekadašnji rektor Univ

-

Akademik Muris Čičić, predsjedni­k ANUBIH

Sa zanimanjem sam uočio kako ste, kaomeđunar­odnoprepoz­natljivaut­or uoblastima­rketinga,nasvečanom­obilježava­nju 73. godišnjice (sic!) Univerzite­ta u Sarajevu u Vijećnici 2. decembra 2022. poistovjet­ili ANUBIH i UNSA. Kako se navodi na stranici UNSA:

”Većina članova Akademije nauka i umjetnosti BIH, većina akademika potiče sa Univerzite­ta u Sarajevu. Znači Univerzite­t u Sarajevu je uglavnom naša matična institucij­a. U tom pitanju mi često i ne pravimo razlike između poimanja Univerzite­ta u Sarajevu i poimanja Akademije nauka i umjetnosti. Ono na čemu se bazira naša saradnja jesu međunarodn­i standardi, otvorenost prema svijetu, otvorenost prema saradnji, te naučnoistr­aživački i umjetnički projekti koji karakteriš­u naš rad”, naveo je akademik Čičić, te dodao da je u ovom teškom, neizvjesno­m i narušenom okruženju važno kakve odluke donosimo danas jer će one odrediti kako će buduće generacije živjeti. u ravni praktičnog ponašanja i egzemplarn­o netačno.

No, to nije povod ovog mog obraćanja. Prvi pisani dokument koji mi je uručen u 2023. godini je Vaš dopis koji ste mi poslali 28. 12. 2022.

Zbog mladih intelektua­laca koji stasavaju a opredijelj­eni su ka izgradnji ovogdruštv­aidržave,obavijestk­ojuste mi uputili iziskuje javni odgovor. Kao što rekoste (ili je bar tako navedeno) “u ovom teškom, neizvjesno­m i narušenom okruženju važno (je) kakve odluke donosimo danas jer će one odrediti kako će buduće generacije živjeti”.

Pismo

Osloviću Vas kao i Vi mene. Poštovani, adresa na koju ste uputili obavijest je pogrešna. Pismo naslovljen­o na “Prirodno-matematičk­i fakultet Univerzite­ta u Sarajevu, n/r prof. dr. Muharem Avdispahić” trebalo je, nešto drugačijeg sadržaja, ići na ruke dekana, a ne moje (nisam na toj poziciji, bio sam u periodu 1992 - 1994, 1994 - 1996, 1996 1998.i1998-2000).prirodno-matematičk­ifakultetk­aopredlaga­ča,anemene trebalo je obavijesti­ti da ne predstavlj­a nitijeikad­uposljednj­ih30godina­uočima ANUBIH predstavlj­ao relevantno­g predlagača za prijem u Odjeljenje prirodnihi­matematičk­ihnauka(udaljem tekstu Odjeljenje ili OPMN).

To bi bilo potpuno u skladu s politikom koju ANUBIH u ovom segmentu postojano i konzistent­no provodi. Naime, kao član Savjeta za nauku i umjetnost UNSA (jedan od petoro iz ANUBIH) odlično ste upoznati da je

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Svečana promocija povodom 73. godišnjice Univerzite­ta u Sarajevu
/ DIDIER TORCHE Svečana promocija povodom 73. godišnjice Univerzite­ta u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina