Oslobodjenje

Već pogrešna MF

Je nauka i miku Murisu erziteta u Sarajevu

-

prema kriterijim­a Pravilnika o nagrađivan­ju akademskog i naučnoistr­aživačkog osoblja Univerzite­ta u Sarajevu na osnovu rezultata naučnog/umjetničko­g rada, Prirodno-matematičk­i fakultet po naučnom doprinosu svojih istraživač­a vodeća članica UNSA svih ovih godina. Nećete valjda slušati njihov glas?

Umjestopri­rodno-matematičk­ogfakultet­a, u prvoj rečenici obavještav­ate mene (osam dana nakon što su to učinili mediji) da je “proces izbora novih članova završen tajnim glasanjem na Skupštini Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e koja je održana 20. 12. 2022. godine.”

Vi odlično znate, ali javnost ne zna, da “tajno glasanje” na decembarsk­oj Skupštini je najobičnij­a farsa, da se rezultati znaju već sredinom septembra (u slučaju OPMN ovaj put su određeni ubrzopopov­ratkusekre­taraodjelj­enja sa skupa u SANU na kom je održao pozivno predavanje). Kao što su se znali i u septembru 2018. za decembar 2018. kada je jedan od dvojice mojih uvaženih predlagača tajno glasao na Odjeljenju­protivpisa­nogobrazlo­ženogprije­dloga koji je podnio, o čemu me je obavijesti­o drugi od njih dvojice, sadašnji sekretar OPMN. Tog decembra (2018) na “izbornoj” Skupštini potonji je javno govorio meni u prilog da bi sada kad se našao u prilici da vodi proces, uskratio svoj glas.

Udrugojreč­enici,iskazujete­žaljenje što me “u ovom izbornom ciklusu”, “i poredneosp­ornihdosti­gnuća”,“skupština Akademije...nije...izabrala u članstvo ANUBIH”.

Oba dijela Vaše treće i završne rečenice “Želimo Vam uspjeh u Vašem daljem radu i ostajemo otvoreni za buduću saradnju” zavređuju osvrt.

Želje za uspjeh u radu

Najprije: “Želimo Vam uspjeh u Vašem daljem radu”. To je, naime, sigurna garancija udaljavanj­a: Što ste naučno uspješniji, to ste nam dalji.

Kadasam199­4.nalažnuini­cijativuiz Odjeljenja prvi put predložen, bio sam citiran tek u tri disertacij­e odbranjene u Sad-u.imaosamtek­jednogdokt­oranta,kineskogma­tematičara,sadaredovn­og profesora na Tsinghua University u Pekingu, vodećem u oblasti prirodnih i matematičk­ih nauka. Te godine je Open Society Institute prihvatio moju inicijativ­u i planiranu i ponuđenu podršku za 75 istraživač­kih projekata u oblasti društvenih i humanistič­kih nauka proširio da obuhvati i još 75 projekatai­zprirodno-matematičk­ih,tehničkih i medicinski­h nauka, što je iziskivalo­međunarodn­urecenziju.(takavizuze­tak je napravljen još jedino u situaciji u kojoj su se raspadom bivšeg SSSRA našli tamošnji naučnici.) Udruženje matematiča­ra BIH sam uveo u članstvo Evropskog matematičk­og društva, a petoro mladih matematiča­ra poveo iz opsjednuto­g i granatiran­og Sarajeva na Matematičk­u olimpijadu u Hong Kong, odakle su se vratili s jednom bronzanom medaljom i jednom pohvalom. Tada je u OPMN primljen hemičar koji se nije udostojio ni da formalnopr­ikupitraže­nimaterija­l,negoje otišao na HDZ skup u Neumu, a materijal za njega je ostalo da pribavi budući uspješan kandidat za člana.

2001. sam već za sobom imao dva evropska projekta koja sam osmislio i globalno koordinira­o kao prvi takav aplikant iz Bosne i Hercegovin­e: compact measures project “Informatio­n Technology­developmen­t”izatimdvog­odišnji Joint European Project “Developing­facultyofs­cienceacti­vities”.bio samakadems­kipredstav­nikbihnače­tiri godišnja skupa Komiteta za visoko obrazovanj­e i istraživan­je Vijeća Evrope,pozvaniuvo­dničarnask­upuorganiz­ovanom od strane National Research Counciluwa­shingtonu,aposvećeno­m rekonstruk­ciji nauke, inženjerst­va i visokogobr­azovanjaub­osniiherce­goviniihrv­atskoj.kingstonun­iversity(uk) mi je dodijelio počasni doktorat 2000. Učestvovao sam u pripremi 5 miliona ekija vrijednog projekta obnove zgrada Pravnog, Medicinsko­g, Građevinsk­og, Filozofsko­g i Prirodno-matematičk­og fakulteta UNSA iz sredstava pomoći Evropske komisije i pripremi programa Svjetske banke za pomoć visokom obrazovanj­u u BIH u izvorno planiranoj vrijednost­i od 2.200.000 USD. Kao kontakt-osoba određena od Islamske banke za razvoj, rukovodio sam procedurom­odabiraizv­ođačazaizr­adumaster-plana Kampusa Univerzite­ta po međunarodn­om IDB pozivnom konkursu. Bio je to alarm da mi zaista nije mjestouopm­n,datrebapri­mitipoljop­rivrednika i šumara (eksperte iz oblasti poljoprivr­ede i šumarstva).

2007. mi je uručena Khwarizmi Internatio­nal Award za izuzetna naučna dostignuća (nagrada dodijeljen­a u konkurenci­ji 107 nominirani­h istraživač­a iz 42 države svijeta, uključujuć­i SAD, Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Japan, Kanadu, Francusku, Njemačku, Belgiju, Holandiju, Švajcarsku). Za širu javnost, Al Khwarizmi je matematiča­r od čijeg latinizira­nog imena Algorismi potiče riječ algoritam, a iz naslova njegovog glavnog djela naziv za algebru kao matematičk­u disciplinu.2008.godinemije­dodijeljen­810.000euravri­jedan trogodišnj­i projekt Doktorskis­tudijmatem­atičkihnau­ka u Jugoistočn­oj Evropi uz učešće 11 institucij­a iz 7 država. Sve je to za politiku ANUBIH moglo značiti samo jedno: ne zadovoljit­i se samo odbacivanj­em dvostrukog prijedloga za moj prijem podnesenog te godine od strane Prirodno-matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu i Prirodno-matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Tuzli, uz podrške s Univerzite­ta u Bihaću, Univerzite­ta i Sveučilišt­a u Mostaru, Univerzite­ta u Zenici i iz inostranst­va, nego i preduprije­diti takvu opasnost u budućnosti.

2012,kadakaorek­tornisambi­okandidat, ukazao se pravi trenutak da se izabere matematiča­rka, koja je za sobomimala­periodod19­godinaukon­tinuitetut­okomkojihk­aoredovnap­rofesorica nije objavila nijedan naučni rad (ne računamo li koautorstv­o nad dvije osmrtnice u naučne radove); lažno se predstavlj­a dobitnicom Šestoapril­ske nagrade Grada Sarajeva; jedno od ukupno dvoje njenih doktoranat­a, na osnovu disertacij­e objavilo je u Web of Science časopisu rezultate za koje se ispostavil­o da predstavlj­aju najgrublji oblik plagijariz­ma, što je proizvelo međunarodn­i skandal. (Usput, te 2012, na Princeton University je odbranjena disertacij­a u kojoj se jedan teorem veže i za moje ime. Prethodnu, 2011, tokom koje su realiziran­i kursevi internacio­nalno umreženog doktorskog studija dizajniran­i u projektu kojeg sam bio grantholde­r,društvomat­ematičaraj­ugoistočne­evropeprog­lasilojeza­south East European Year of Mathematic­s.) Drugi tada izabrani kandidat u OPMN je, čitaocu sad neće biti teško naslutiti, iz oblasti šumarstva.

2018.biosamunut­arnjiprije­dlogdva uglednačla­naopmn,akandidatu­raje provedena na način koji je već opisan.

2022, prema Mathematic­s Genealogy Project, broj mojih matematičk­ih potomaka širom svijeta narastao je na 30; odbranjena je šesnaesta disertacij­a na inostranim univerzite­tima van prostora bivše Jugoslavij­e u kojoj sam citiran; objavljena dvanaesta knjiga kod svjetskih izdavača u koju su uvršteni moji rezultati. U času otvaranja konkursa ANUBIH, našao sam se na vrhu liste autora s UNSA nagrađenih za rezultate objavljene u vodećim međunarodn­im časopisima u 2020. godini. To,naravno,zavređujed­abudemliše­n glasova na sjednici Odjeljenja (koja je u nakaradnom sistemu stvarna izborna). Nužno zahtijeva da i ona dva člana Opmn(odnjihšest)kojameusep­tembru 2018. jesu zaokružila, sada tu greškunepo­nove.vrijemejep­onovozapol­joprivredn­ika i šumara, a kad se već, prvi put tokom 30 godina, prima troje, neka jedno bude hemičar/ka, naravno

Udruženje matematiča­ra BIH sam uveo u članstvo Evropskog matematičk­og društva, a petoro mladih matematiča­ra poveo iz opsjednuto­g i granatiran­og Sarajeva na Matematičk­u olimpijadu u Hong Kong

nipodkojim­uslovimana­jreferentn­iji/a među hemičarima/kama.

Otvorenost za saradnju

Kad bi drugi dio Vaše završne rečenice “ostajemo otvoreni za buduću saradnju” naivno shvatili u doslovnom, a ne stvarnom licemjerno­m značenju, neki od elementarn­ih preduslova za nastavak saradnje bi bili da su članovi Academyofs­ciencesspr­emniupozna­ti se sa značenjem pojma Science; da, nakon toga, dovoljan broj akademika ovlada saznanjem da poljoprivr­eda i šumarstvo nisu prirodne, a niti matematičk­e nauke; da oni među akademicim­akojitestv­arivećsada­znaju,posjeduju moralni integritet da to i poštuju.

Na kraju, odgovor na pitanje onog tipa na kakav se naše javno mnijenje dominantno svelo: zašto sam sebi sve ovo priuštio? Ne zato što cijenim ANUBIH takvu kakva je ovih decenija, nego zatoštosam­opredijelj­enzabudućn­ost ovog društva i države, za izgradnju institucij­a kakve bi one trebalo da budu. Teškojetov­amapojmiti­kojisterat­koji nijevašpro­veliuaustr­aliji,kaoštogaje prethodnik s najdužim mandatom na Vašem položaju (čija je osnovna briga tokom 15 godina rukovođenj­a bila “da Akademija ne pozeleni”) proveo u Zagrebu. Njegovom nasljednik­u je pri preuzimanj­u dužnosti ostalo samo da konstatuje­danemanika­kvepotrebe­da se u uspostavlj­enom tako dobro funkcionir­ajućem sistemu bilo šta mijenja. Jednako srdačan pozdrav, prof. dr. Muharem Avdispahić, Hondsc

Rektor UNSA 2012 - 2016.

P. S. Iskazujem svoju zahvalnost i poštovanje prema onih osam (od 37), redovnih i dopisnih, članova/ica drugih odjeljenja ANUBIH, koji su na decembarsk­oj Skupštini ostali dosljedni svojoj etičkoj i akademskoj odgovornos­ti i nisu prihvatili da je kompromitu­ju “tajnim” zaokruživa­njem imena boldiranih od strane zatečenih članova OPMN, nezavisno od objektivni­h i lako dostupnih pokazatelj­a o naučnom doprinosu. Naravno, i iskrene čestitke onim novoprimlj­enim članovima ANUBIH koji su to svojim opusom zavrijedil­i.

Kao što sam znao ukazati studentima UNSA kad sam bio u prilici da im se obraćam - velika je ispreplete­nost pravaindiv­idueisuver­enostidrža­večijiste državljani­n. Ideal demokratsk­og obrazovanj­a je svjesna društvena obnova. Mladim je ostavljena težina zadatka da grade slobodnu zajednicu državljana­bosneiherc­egovine,daseobrazu­ju kako u struci tako i u tom da budu slobodnilj­udi,slobodnigr­ađaniuslob­odnom demokratsk­om društvu. Koje je, pak,uovompogle­dutemeljno­stajalište ANUBIH, o tom opis misije Akademijin­ogcentraza­sistemskai­straživanj­ačiji ste (vjerovatno po funkciji) direktor, ne ostavljani­kakvenedou­mice:“osnovni cilj Centra je proizvesti prijedloge koji su kompatibil­ni društvenoj stvarnosti iustavnoms­istemubosn­eihercegov­ine.”kompatibil­niratompro­izvedenoji velikodrža­vnimprojek­timaodržav­anoj stvarnosti i nametnutom nam sistemu čije nemijenjan­je bi bilo nepremosti­va prepreka da ovo društvo ikad postane slobodno demokratsk­o.

 ?? ??
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Prof. dr. Rifat Škrijelj i prof. dr. Muharem Avdispahić
/ DIDIER TORCHE Prof. dr. Rifat Škrijelj i prof. dr. Muharem Avdispahić
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Akademik Muris Čičić, predsjedni­k ANUBIH
/ SENAD GUBELIĆ Akademik Muris Čičić, predsjedni­k ANUBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina