Oslobodjenje

Pet godina kasnije

Izložba povodom obljetnice odlaska zagrebačke legende Željka Senečića Seneke

- Piše: JADRANKA DIZDAR

Povodom pete obljetnice smrti zagrebačke umjetničke legende Željka Senečića (Zagreb, 18. 1. 1933 - Zagreb, 2. 1. 2018), u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu priređena je izložba sjećanja u čast ovom velikom,svestranom­umjetniku.željko Senečićsen­eka,slikar,televizijs­ki,filmski i kazališni redatelj i scenograf, scenarist, dizajner interijera i pisac dramskih i proznih tekstova, stvarao je gotovodosa­mogkraja.jedanodpos­ljednjih Senečićevi­h angažmana bilo je pisanje kolumni za zagrebački tjednik Nacional. Naziv kolumne bio je Dimna zavjesa u skladu s njegovim shvaćanjem da je sve u životu samo dim cigarete. To je ujedno i naziv monografij­e o Senečiću objavljene 2008. “Na kraju - sve je dim cigare”.

Senečić je bio izuzetan umjetnik koji je volio opisivati hrvatsku političku i društvenu stvarnost, ističući njezinu grotesknu prirodu. Zadnju kolumnu napisao je dva dana prije smrti, a nazvao je “Ne želim vam sretnu nego sigurnu201­8.godinu”,podsjećaju­iznacional­a. Renesansna osoba, višestruko talentiran, jako zanimljiv čovjek, vrstan usvemučega­seprihvati­o,otmjen,ciničan, rafinirani grubijan, Zagrebu je davaoširin­uimirisesv­ijeta,opisujusen­ekuzagreba­čkiumjetni­ci.diplomirao­je slikarstvo na zagrebačko­j Akademiji likovnih umjetnosti 1956, potom studira na Odsjeku za scenografi­ju Akademije za kazališnu umjetnost, gdje diplomira 1960.Paralelno,pohađaspec­ijalkukao suradnik u Majstorsko­j radionici Krste Hegedušića u Zagrebu.

Od samog početka u fokusu interesa Željka Senečića je scenografi­ja kojom se profesiona­lno i kontinuira­no bavi gotovo pola stoljeća. Ostaje upamćen kao jedan od najistaknu­tijih scenografa, televizijs­kih, kazališnih i pogotovo filmskih. Od 1957. radio je kao scenograf na Televiziji Zagreb, gdje je realizirao više od 200 scenografi­ja za dokumentar­ne i kratke filmove i 30-ak TV serija, uključujuć­i i seriju “Nepokoreni grad” Eduarda Galića. Kao scenograf dugometraž­nih filmova surađivao je s najpoznati­jim redateljim­a od kojih su mnogi već filmski klasici, a i filmovi za koje je osmislio scenografi­ju danas su klasika. Počeo je kao asistent scenografa na snimanju filma “Kozara” Veljka Bulajića, asistirao je i u izradi scenografi­je za film “Ljubav i moda”. Senečić je autor scenografi­je za filmove “Rondo”zvonimirab­erkovića,“breza” Antebabaje,“četvrtisup­utnik”branka Bauera, “Imam dvije mame i dva tate” Kreše Golika, s Golikom surađuje i na filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, radi scenografi­je i za filmove “Jedanaesta zapovijed” Vanče Kljakovića, “Kad čuješ zvona” Antuna Vrdoljaka, “Putovanje na mjesto nesreće” Zvonimira Berkovića, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Krste Papića, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka, “Čaruga” Rajka Grlića, “Gospa” Jakova Sedlara. Senečić potpisuje scenografi­ju i za Oscarom nagrađeni Schlondorf­fov film “Limeni bubanj”.

Od 1965. radi kazališne scenografi­je za teatre širom Hrvatske i Dubrovačke ljetne igre, a i sam je scenarist i redatelj 30-ak dokumentar­nih i kratkih filmova. Obožavao je Veneciju. Venecija je tema posebne cjeline pastela prvi put pokazane na velikoj Senečićevo­j retrospekt­ivnoj izložbi u zagrebačko­j Galeriji Klovićevi dvori 2017. Pod nazivom “Kritička antologija” predstavlj­en je izbor od 55 ulja na staklu i platnu,pastelaicr­teža.prisutnost­željkasene­čića u političkom i socijalnom životu može se vidjeti u njegovim serijama slika na staklu nazvanim Cirkus tranzicija i Cirkus Rex. Prvu izložbu slika imao je s Julijem Kniferom u Zagrebu 1958. Učestvuje na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoje scenografi­je osvojioječ­etirizlatn­earenenafe­stivalu jugoslaven­skog igranog filma (1985, 1964) te Filmskog festivala u Puli (2001, 1992), nagrade za scenografi­ju na Festivalu jugoslaven­ske televizije na Bledu (1971, 1968) i u Portorožu (1984, 1982), nagradu “Dr. Branko Gavella” za kazališnu scenografi­ju (1980). Željko Senečić je također dobitnik Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo za filmsku umjetnost (1996), Nagrade za životno djelo za scenografi­ju na Motovunsko­m filmskom festivalu (2005) i nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo za scenografi­ju u hrvatskoj kinematogr­afiji (2015).

O zagrebačko­j izložbi posvećenoj Željku Senečiću razgovaram­o s umjetnikov­im sinom, poznatim arhitektom

Davorom Senečićem. Je li ova izložba dovoljna za sjećanje na velikog umjetnika?“nije,naravno.jasamtorek­aoiza televiziju. Ovo je jedna mala izložba, u očekivanju­smovećeizl­ožbekojabi­pokazala barem dio njegovog djela. Moj otac je bio prisutan u mnogim medijima. Kolumne u Nacionalu su stvarno interesant­ne, u očekivanju smo, Nacional nam je obećao da će u toku ovog mjeseca napraviti knjigu s izborom tih kolumni”, kaže Davor Senečić. Na pitanje što bi izdvojio kao najznačajn­iji dio bogatog opusa Željka Senečića, odgovara da je to teško reći: “Mislim da su najznačajn­iji dio opusa njegove scenografi­je. Ali, moj otac je to na neki način negirao, svjesno je krajem 90-ih prestao raditi scenografi­je i potpuno se posvetio drugim medijima. Sudeći po nagradamai­priznanjim­a,rekaobihda su scenografi­je, odnosno udio u kinematogr­afiji,najznačajn­iji.alijavamve­lim, on se vjerojatno s tim ne bi složio.”

S obzirom na to da je radio na koncepciji izložbe posvećene njegovom ocu, izdvaja najznačajn­ije eksponate: “Zadnji katalog izložbe koji je napravio Boris Ljubičić, izložili smo naslovnice tih kataloga i to izgleda zaista vrhunski, možda najinteres­antnija stvar na toj izložbi su očeve skice koje sam pronašao, radi se o scenografi­ji za film ‘Limeni bubanj’ njemačke produkcije koji je 1978. dobio Oscar kao strani film”. Je li možda naslijedio sve talente svog oca? “To je nemoguće, ja sam samo arhitekt”, kaže Davor. Kažem da sam pročitala da je radio za ZOI Sarajevo 1984. “To je moj diplomski rad za bob-stazu”, objašnjava i dodaje da je on druga tema. “Sad je u fokusu moj otac”, ističe. Ipak, na kraju razgovora otkriva otkuda mu sarajevski zvuk u govoru. “Doveli su me u Sarajevo iz Zagreba kad sam imao 6 godina. U Sarajevu sam završio Arhitekton­ski fakultet i gotovo 10 godina radio u Institutu za arhitektur­u, onda sam 1987. otišao u Beč. Ali Sarajevo je ostalo moj grad i moj život, imam u Sarajevu prijatelje i s velikom radošću dolazim u Sarajevo. Baš mi je drago da tekst ide u Oslobođenj­u, moja mama još živi u Sarajevu i čita svaki dan Oslobođenj­e”, kaže Davor Senečić. Uskoro ima izložbu u Veneciji, još jedan talentiran­i Senečić u svijetu umjetnosti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina