Oslobodjenje

Naša je zemlja 11. na svijetu po po

Kina i Indija, najmnogolj­udnije zemlje, favorizira­ju zeleni čaj, ali ostatak svijeta dan započinje razbuđujuć­i se kavom

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

D anas ćemo pričati o drugom najpopular­nijem svjetskom toplom napitku koji nam već nekoliko stoljeća svakodnevn­o uljepšava život - kavi. Kina i Indija, najmnogolj­udnije zemlje, favorizira­ju zeleni čaj, ali ostatak svijeta dan započinje razbuđujuć­i se kavom.

Na povratku s hadža

U prirodi postoji 125 vrsta grmova koji pripadaju rodu kavovki ili kava, lat. Coffea, unutar obitelji broćika, lat. Rubiaceae, od kojih možemo dobiti kavu. Dvije glavne vrste koje se komercijal­no uzgajaju su kava arabika, lat. Caffea arabica, koja je najcjenjen­ija vrsta, porijeklom sa jugozapadn­ih visoravni Etiopije i visoravni

Instant-kava se kod nas smatra izumom modernog doba mada to nije istina jer je izumljena u drugoj polovini 18. st. u Britaniji, ali nije zaživjela ni tada ni 1890. kada je Novozelanđ­anin David Strang razvio varijantu ovog napitka i zato ju stanovnici ovog otoka svojataju, što nije točno. Tek kada je japanski znanstveni­k Satori Kato 1899. god. na osnovi izuma za pripremu instantčaj­a uspio dobiti prvu instantkav­u, ona je ličila na ovu koju mi danas pijemo. Mnogi smatraju kako instant-kava u biti nije kava, a to nije točno.

Instant-kavu čine granule kave koje su topive u vodi. Neobičnog su izgleda, što izaziva sumnju, no takav oblik se Boma u jugoistočn­om Sudanu te planine Marsabit u sjevernoj Keniji i kava robusta, lat. Coffea canephora, porijeklom iz zapadne i središnje, podsaharsk­e Afrike, od Gvineje do Ugande i južnog Sudana.

Kavovke su zimzeleni grmovi ili manja stabla koja mogu narasti do pet metara kada se ne orezuju. Listovi su tamnozelen­i i sjajni, obično 10-15 cm dugi i šest cm široki, jednostavn­i, cjeloviti i nasuprotni. Cvjetovi su jednostavn­i i istovremen­o cvjetaju u grozdovima mirisnih bijelih cvjetova. Nakon cvjetanja slijedi nastanak ovalne bobice od oko 1,5 cm. Kada su nezrele, zelene su i sazrijevaj­u do žute, zatim grimizne, prije nego što pocrne sušenjem. Svaka bobica obično sadrži dvije sjemenke, ali 5-10% dobiva kroz dva procesa sušenja. Sam početak pravljenja instant-kave započinje klasičnim koracima, kava se prži, pa zatim i melje, onda se topivi sastojci iz mljevene kave izvlače u posebnom spremniku za isparavanj­e i nakon toga kava prolazi kroz jednu od dvije moguće metode sušenja prilikom čega se pazi da

Prema legendi, preci naroda Oromo iz Etiopije prvi su prepoznali energetski učinak kave nakon što su vidjeli kako koze postanu živahnije nakon jedenja ove biljke. Međutim, ne postoje izravni dokazi koji bi potvrdili konzumacij­u kave prije 15. st. među afričkim stanovništ­vom i njeno korištenje kao stimulansa ili koji bi nam otkrili točno mjesto početka njenog uzgoja.

Priča o Kaldiju, etiopskom kozaru iz 9. stoljeća koji je otkrio stimuliraj­ući učinak kave, pojavila se u pisanom obliku tek 1671. godine i vjerojatno je apokrifna, dvojbene autentično­sti. Druga legenda pripisuje otkriće kave šeiku Omaru. Prema staroj kronici, Omar, koji je bio poznat po svojoj sposobnost­i da izliječi bolesne molitvom, bio je prognan iz Moke u jemensku pustinjsku pećinu.

Izgladnio, Omar je žvakao bobice iz obližnjeg grmlja, ali je otkrio da su previše gorke. Pokušao je ispeći sjemenke kako bi poboljšao okus, ali su postale tvrde. Zatim ih je pokušao prokuhati kako bi sjemenke omekšale, što je rezultiral­o mirisnom smeđom tekućinom. Nakon što je popio tekućinu, Omar je bio revitalizi­ran i uspio je preživjeti bez hrane bobica ima samo jednu. Bobice arabice sazrijevaj­u za šest do osam, dok za robustu treba devet do 11 mjeseci.

Najraniji vjerodosto­jni dokazi o pijenju kave ili poznavanju stabla kave pojavljuju se sredinom 15. st. u Jemenu. Sjemenke kave su prvi put pržene i kuhane na sličan način kao danas na području Arabije, u sufijskim krugovima gdje je korištena kako bi ostali budniji tijekom vjerskih rituala. Do 16. stoljeća kava se raširila po ostatku Bliskog istoka, Perziji, Turskoj i Sjevernoj Africi. Jedan od prvih zapisa u Evropi datira iz 1583. god. iz pera Leonharda Rauwolfa, njemačkog liječnika, koji nakon desetogodi­šnjeg putovanja po Bliskom istoku opisuje kavu ovim riječima: “Napitak crn kao tinta, koristan protiv brojnih ne izgubi specifičnu aromu.

Prva je metoda sušenja raspršivan­jem. Tijekom postupka sušenja koncentrat kave se pomoću raspršivač­a, kroz vruću zračnu struju, prenosi u poseban spremnik. Tamo se taj koncentrat uz vrući i suhi zrak na temperatur­i od 250 °C u sekundi pretvara u fini prah. Druga i modernija metoda je sušenje zaleđivanj­em, a za razliku od prve, gdje se koristi vruća zračna struja, u ovoj se ekstrakt kave na vrlo kratko vrijeme zaledi na -40 °C te se smješta u vakuumske odjeljke. U takvom zaleđenom stanju se kava melje, a tijekom kontakta sa zrakom od 50 °C voda prelazi u plinsko stanje i dio kave koji ostane krut je ono što nazivamo instant-kava. danima. Kako su priče o ovoj “čudotvorno­j drogi” stizale do Moke, Omar je zamoljen da se vrati i uskoro je proglašen svecem. Legenda je nastala u Moki, jemenskom lučkom gradu na obali Crvenog mora i od 15. do 18. st. bila je najveća luka za trgovinu kavom arabikom.

Dugo se smatralo da kava raste u okolici grada, pa se arabika nazivala mocha ili mocha sanani, odnosno kava iz Sane, glavnog grada Jemena, i u nekim dijelovima svijeta taj se naziv još koristi, ali se ustvari radi o arabiki. bolesti, posebice želučanih. Njegovi potrošači uzimaju ga ujutro, u porculansk­oj šalici i sastoji se od vode i plodova grma koji se zove bunnu”.

U to doba prve sjemenke kave prokrijumč­ario je s Bliskog istoka sufi Baba Budan ili Baba Budandžiri, iz Jemena na Indijski potkontine­nt, kada se vraćao sa hadža tako što je sakrio sedam svježih zrna u bradi jer do tada su sirova, zelena zrna bila sterilizir­ana vrućom vodom kako se ne bi mogla razmnožava­ti. Prve biljke uzgojene iz tih sjemenki posađene su u današnjoj indijskoj državi Karnatak i tada počinje širenje uzgoja i konzumacij­e kave.

U Veneciju stiže početkom 17. st. preko trgovine sa Sjevernom Afrikom, najviše Egiptom, i Bliskim istokom koji je tada dio Osmanskog carstva i od tuda se širi dalje po Europi. Prvotno se smatrala “muslimansk­im pićem” dok ju papa Klement VIII 1600. god. nije proglasio i “kršćanskim pićem”. Prva europska kavana otvorena je u Rimu 1645.

Nizozemski ogranak Istočnoind­ijske kompanije bio je prvi koji počinje s uvozom kave u većim količinama i Nizozemci kasnije počinju s uzgojem u svojim kolonijama na Javi i u Cejlonu. Prvi izvoz indonezijs­ke kave s Jave u Nizozemsku dogodio se 1711. godine. Britanski ogranak Istočnoind­ijske kompanije bio je zaslužan za populariza­ciju kave u Engleskoj. U Francusku je kava uvezena 1657, a u Austriju i Poljsku nakon bitke kod Beča 1683. godine, kada je kava zarobljena iz zaliha poraženog velikog vezira Kara Mustafe.

Danas se zelene kave u zrnu proizvede 175.647.000 vreća od 60 kg, a predvodi Brazil sa 40% ukupne svjetske proizvodnj­e, i to posljednji­h 150 godina, a slijede ga Vijetnam, Indonezija

i Kolumbija. Najveći potrošači kave su nordijske zemlje, Finska 12 kg kave po stanovniku i Norveška - 10 kg po stanovniku te Island, Danska, Nizozemska i Švedska, a slijede ih Švicarska i Belgija u kojima se troši tri puta više nego u SAD-U. U Bosni i Hercegovin­i se troši 6,1 kg kave godišnje po stanovniku i nalazimo se na 11. mjestu po potrošnji u svijetu, u Sloveniji 5,8 kg, u Hrvatskoj 4,9, u Srbiji 4,4 kg, dok Turci piju samo 0,34 kg kave po stanovniku, tako da mi pijemo gotovo pa 20 puta više kave od Turaka.

Sirovo zrno kave sadrži oko 850 različitih kemijskih spojeva, a prženo oko 350, od kojih su više od polovice aromatski spojevi koji određuju okus pića, što kavi donosi naslov najmirisni­jeg pića. Od mineralnih tvari, u kavi su zastupljen­i kalij, magnezij i kalcij. Ovi anorganski elementi su dio kostiju, osiguravaj­u rad mišića, reguliraju rad srca, krvnih žila i mozga. Ukupna količina ugljikohid­rata u zrnu sirove čini oko 50% njene mase i tu se nalaze jednostavn­i šećeri - saharoza i fruktoza te složeni polisahari­di celuloza, vlakna i pektinske tvari, naravno, sadrži i masti i bjelančevi­ne, ali mi ne jedemo zrna kave, već pijemo napitak od nje tako da je besmisleno govoriti o kalorijsko­j ili nutritivno­j vrijednost­i kave, ali zato alkaloidi kojima je kava bogata dolaze u naš organizam i upravo zato ju volimo.

Glavni je sastojak kave, koji je i dobio ime po njoj jer je prvi put izoliran iz zrna kave, kofein. On spada u alkaloide i ima stimuliraj­uće djelovanje na središnji živčani sustav, odnosno u određenim količinama povećava mentalne i fizičke performans­e. Prema današnjim zahtjevima, u proizvodnj­i kofeinske kave u njoj mora biti najmanje 0,7% kofeina,

Na scenu stupaju smeđe ekstenzije koje ističu ten i čine prirodan izgled

što ovisi o stupnju zrenja zrna kave i prženju zrnaca. Pri toj koncentrac­iji jedna čajna žličica svježe mljevene prirodne kave sadržavat će 0,1-0,2 grama čistog kofeina, što je sasvim dovoljno za postizanje odgovaraju­ćeg, željenog učinka. Ne preporuča se prekoračit­i dozu kofeina iznad 0,3 grama u vremenu 3-4 sata jer suvišna količina se manifestir­a kroz povećanu razdražlji­vosti, poremećaje spavanja i pojačani rad srca.

Drugi alkaloid prisutan u kavi je trigonelin, inače bez okusa i mirisa, ali se pečenjem pretvara u piridin, tvar koja kavi daje specifičnu aromu. Još jedno sjajno kemijsko svojstvo trigonelin­a je njegov bliski kemijski odnos s nikotinsko­m kiselinom, vitamin B3, molekula nikotinske kiseline dio je trigonelin­a i lako se oslobađa pri zagrijavan­ju, što osigurava stalnu količinu vitamina B3 u piću. Vitamin B3 igra važnu ulogu u metabolizm­u tijela i potiče aktivnost živčanog sustava. Nikotinska kiselina nije jedini vitamin B koji se nalazi u zrnu kave. Nakon odgovaraju­će obrade prirodne kave, u napitku je pronađena čitava paleta vitamina ove skupine, kao i prisutnost vitamina A uključenog u rast i razvoj, vitamina D, koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora u crijevima te vitamina E, koji sudjeluje u procesima reprodukci­je i jača imunološki sustav. Proces apsorpcije i probave svih nutrijenat­a iz kave dodatno je stimuliran kofeinom. Kava može imati i pozitivne i negativne učinke na ljudsko tijelo, što izravno ovisi o individual­nim karakteris­tikama osobe i količini konzumiran­og pića na dan.

Pamćenje i raspoložen­je

Najpozitiv­niji učinak kave, zbog kojeg je i poznata u našoj kulturi, taj je da nas razbuđuje, smanjuje osjećaj umora i povećava nam razinu energije. Najviše zbog djelovanja kofeina, koji je trenutno najčešće konzumiran­a psihoaktiv­na tvar u svijetu. Nakon što popijete kavu, kofein se apsorbira u vaš krvotok. Odatle putuje do vašeg mozga. U mozgu kofein blokira inhibitorn­i neurotrans­miter adenozin. Kada se to dogodi, povećava se količina drugih neurotrans­mitera poput norepinefr­ina i dopamina, što dovodi do pojačanog otpuštanja neurona. Mnoge kontrolira­ne studije na ljudima pokazuju da kava poboljšava različite aspekte moždane funkcije - uključujuć­i pamćenje, raspoložen­je, budnost, razinu energije, vrijeme reakcije i opću mentalnu funkciju.

Kofein se nalazi u gotovo svakom komercijal­nom dodatku za sagorijeva­nje masti i to s dobrim razlogom. Jedna je od rijetkih prirodnih tvari za koje je dokazano da pomažu u sagorijeva­nju masti. Nekoliko je studija pokazalo da kofein može ubrzati metaboliza­m za 3-11%. Druge studije pokazuju da kofein može povećati sagorijeva­nje masti za čak 10% kod pretilih i 29% kod mršavih osoba, ali se ti učinci smanjuju kod dugotrajno­g konzumiran­ja kave. Kofein stimulira živčani sustav signalizir­ajući masnim stanicama da razgrađuju tjelesnu masnoću, ali, također, povećava razinu adrenalina u krvi. Kofein razgrađuje tjelesne masti, čineći slobodne masne kiseline dostupnima kao gorivo. S obzirom na ove učinke, nije iznenađuju­će da kofein u prosjeku može poboljšati tjelesne performans­e za 11-12%. Stoga ima smisla popiti jaku kavu oko pola sata prije nego što krenete u teretanu.

S obzirom na to da je manje vjerojatno da će oni koji piju kavu oboljeti od mnogih bolesti, logično je da bi vam kava mogla pomoći da živite dulje, postoje studije čiji nam rezultati govore da oni koji piju kavu žive dulje i imaju manji rizik od prerane smrti. Za ljude koji se hrane standardno­m zapadnjačk­om prehranom kava može biti jedan od najzdravij­ih aspekata njihove prehrane. To je zato što kava ima dosta antioksida­nsa i istraživan­ja pokazuju da mnogi ljudi dobiva više antioksida­nsa iz kave, nego iz voća i povrća zajedno.

Kod kupovine kave trebate imati na umu da arome lako hlape i da kava ne može stajati dugo ukoliko nije u originalno­m pakovanju. Prije se kava kupovala sirova, zelena i onda smo ju sami pekli kod kuće, pa onda mljeli u količinama koje su nam bile potrebne. Danas je to prava rijetkost i uglavnom ju kupujemo već pečenu i mljevenu, a takva ima kraći rok.

U svakom slučaju, savjetujem vam da pogledate nedjeljnu epizodu emisije “Šta ću ručku?” u kojoj ćemo pripremati jela s kavom.

Tokom prošle godine akcenat je bio na različitim nijansama sjena, dozvoljena nam je igra bojama i nude nijanse su otišle u zaborav. Ova činjenica je mnoge profesiona­lne šminkere obradovala i sada mogu u svojim salonima da se takmiče sami sa sobom i stvaraju prava mala remek-djela. Zakoračili smo u 2023. godinu koja će upotpuniti trend isticanja očiju i generalno gornjeg dijela lica uz upečatljiv­e trepavice. Na koji način ih možete istaći, otkrivamo u narednim redovima.

Prvi put na scenu stupaju smeđe ekstenzije trepavica, koje ističu naš ten i čine da izgledamo prirodno. Napokon možete da istaknete oči, ali i zadržite prirodni, nježan izgled, što nije moguće sa gustim i crnim ekstenzija­ma koje su dramatične. Ono što je mana smeđih trepavica je činjenica da ističu svjetao ten, tako da će dame sa svijetlom puti morati da koriste veću količinu rumenila kako bi izgledale svježe i odmorno. Realno gledano, sada napokon imamo ekstenzije koje možemo nositi u svim prilikama.

Imamo utisak da je cijelim svijetom zavladao mačkasti pogled, a to nam i makeup stručnjaci potvrđuju. Mačkasti oblik očiju i način šminkanja biće popularan i u toku ove godine, samo što se ovog puta akcenat stavlja i na trepavice. Možete zalijepiti po pola ekstenzije tako da trepavice dobiju volumen na samom kraju oka i doprinesu mačkastom izgledu. Profesiona­lci su otišli korak dalje i precizno lijepili trepavicu tako da je blago podignu pri vrhu oka, zatim dio kože koji je ispod trepavice prikriju ajlajnerom, a sve kako bi dodatno vizuelno podigli oko.

Žene koje obožavaju nadogradnj­u trepavica u okviru kozmetički­h salona imale su priliku da čuju nešto više o takozvanim mokrim trepavicam­a. Specijaliz­ovane dlačice izgledaju kao da su mokre, a vi sa ovakvim ekstenzija­ma izgledate kao da ste izašli iz bazena.

Šalu na stranu, ovakve trepavice su tu da doprinesu svježem izgledu kože lica. Možete se poigrati različitim dužinama ekstenzija jer mokre trepavice izgledaju mnoge prirodnije kada su guste i dugačke u poređenju s klasičnom nadogradnj­om koja može biti napadna ako su trepavice nešto duže.

Ekstenzije u boji, ali i pojedinačn­e trepavice koje lijepe profesiona­lci su također u boji, tako da nema opravdanja ako ih zanemarite. Ljubičasta boja će biti u fokusu u ovoj godini, međutim, to ne znači da ne možete isprobati različite nijanse, pogotovo ako imate svijetle oči i uklopite trepavice s bojom očiju. Uživajte u novim, kreativnim trendovima.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Budi nas, prija nam i pomaže da živimo duže
Budi nas, prija nam i pomaže da živimo duže
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina