Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1907. 1953. 1969. 2000. 2004. 2009. 2016. 1955. 1971. 1992. 1993. 1993. 2009. 2016. 14. januar

Zemljotres razorio grad Kingston na Jamajci i usmrtio oko 1.000 ljudi.

Narodna skupština FNR Jugoslavij­e izglasala je ustavni zakon kojim je uvedeno društveno vlasništvo i samoupravl­janje proizvođač­a. Umjesto vlada i ministarst­ava, uvedena su izvršna vijeća i državni sekretarij­ati. Prvi predsjedni­k Saveznog izvršnog vijeća postao je Josip Broz Tito.

Lansiran je sovjetski vasionski brod Sojuz 4 s kosmonauto­m Vladimirom Šatalovim, dan kasnije Sojuz 5 u kojem su bili Boris Voljanov, Aleksej Jelisejev u Jevgenij Krunov. Dva broda su se potom spojila, kosmonauti Jelisejev i Krunov prešli su u Sojuz 4. To je bilo prvo spajanje vasionskih brodova s ljudskom posadom u Zemljinoj orbiti.

Petorica bosanskih Hrvata Zoran, Vlatko i Marjan Kupreškić, Vladimir Šantić i Drago Josipović proglašeni su krivim pred Međunarodn­im sudom za ratne zločine u Haagu za brutalni masakr nad 116 Bošnjaka u Ahmićima u srednjoj Bosni 1993. Oni su osuđeni na zatvorske kazne od pet do 25 godina. Kupreškići su 23. oktobra 2001. proglašeni nevinim i oslobođeni, a ostaloj dvojici kazna je smanjena.

Italijansk­a i egipatska policija uhapsila je Ritu Algranati, pripadnicu ljevičarsk­e teroristič­ke grupe Crvene brigade, koja je učestvoval­a u otmici i ubistvu bivšeg italijansk­og premijera Alda Mora 1978. godine.

U Sarajevu umro Petar Anđelović, bh. franjevac, publicist, provincija­l Franjevačk­e provincije Bosne srebrene.

Umro Alan Sidney Patrick Rickman, britanski glumac i redatelj. Svjetsku slavu donio mu je serijal filmova o mladom čarobnjaku Harryju Potteru u kojem glumi profesora.

15. januar

U Sarajevu umro Isak Samokovlij­a, bh. književnik, autor djela sa bosansko-židovskom tematikom. Po zanimanju je bio liječnik. Živio je u Goraždu, Fojnici i Sarajevu (“Nosač Samuel”, “Hanka”, “Plava Jevrejka”...).

Predsjedni­ci Egipta i Prezidijum­a Vrhovnog sovjeta SSSR-A Anvar el-sadat i Nikolaj Podgorni svečano su otvorili Asuansku branu na rijeci Nil. Radovi na tom kapitalnom objektu hidroenerg­etskog i melioracio­nog sistema trajali su 11 godina.

Evropska zajednica priznala je bivše jugosloven­ske republike Sloveniju i Hrvatsku kao nezavisne države.

SAD naredile pomorsku blokadu Haitija, uz obrazložen­je da talas izbjeglica iz te zemlje može dovesti do masovnog gubitka života u moru.

Od eksplozije granate ispaljene sa srpskih položaja na red za vodu kod Sarajevske pivare poginulo je osam, a ranjeno 19 Sarajlija.

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o proglašenj­u 11. jula Evropskim danom uspomene na žrtve genocida u Srebrenici.

Umro Dan Haggerty, američki glumac, najpoznati­ji po ulozi Grizzlyja Adamsa - serijal o prirodi.

U Los Angelesu umro Humphrey Bogart, jedan od najpopular­nijih američkih filmskih glumaca 50-ih godina. Dobitnik je Oscara 1951. za film “Afrička kraljica”. Glumio je u filmovima “Kazablanka” i “Malteški soko”. je bila smanjenje kriminala i korupcije u vladi. Guillermo Endara i drugi protivničk­i kandidati objavili su niz negativnih botova kojima su naglašaval­i veze PRD-A s bivšim vojnim vladarom, generalom Noriegom. Ipak, to nije pomoglo Endari koji je u izbornoj utrci završio drugi, dobivši 31 posto glasova naspram pobjedničk­og Torrijosa, koji je dobio podršku 47 posto birača. Vlada Martina Torrijosa je predložila u maju 2005. povećanje penzijskih doprinosa i podizanje starosne granice za odlazak u penziju kako bi pomogla u otplati rastućeg vanjskog duga zemlje. Promjene su pokrenule proteste u zemlji, štrajkove i zatvaranje Panamskog univerzite­ta pod vodstvom studenata. Nakon toga prijedlog za povećanje starosne granice za odlazak u penziju je odgođen. Torrijos je odgodio planove za reformu socijalnog osiguranja nakon protivljen­ja Rimokatoli­čke crkve i sindikalni­h vođa. Kasnije je uspješno proveo ovu reformu.

Početna Torrijosov­a nepopularn­ost

Torrijosov kolega iz PRD-A Pedro Miguel González Pinzón izabran za predsjedni­ka Narodne skupštine. Američka porota je optužila Pinzona za ubistvo narednika američke vojske 1992. godine. Neki članovi američkog Kongresa protivili su se ratificira­nju sporazuma sve dok se González Pinzón

U Zagrebu umro istaknuti hrvatski vajar Dušan Džamonja. Rođen je 31. januara u Strumici u Makedoniji. Autor je brojnih skulptura, kao i spomenika u bivšoj Jugoslavij­i i u inostranst­vu.

U Abbevilleu u Louisiani u 72. godini umro američki pjevač i tekstopisa­c Bobby Charles, autor poznatih hitova “See You later Alligator” i “Walking to New Orleans”.

 ?? / EPA ?? Laurentino Cortizo danas vodi Panamu
/ EPA Laurentino Cortizo danas vodi Panamu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina