Oslobodjenje

Izdanak Torrijosov­ih

Laurentino Nito Cortizo je izabran za 38. predsjedni­ka Republike. Američki je đak, školovao se na Univerzite­tu Norwich u Vermontu

- (Kraj)

Martin, koji je bio vanbračni sin Omara Torrijosa, ponovo se kandidirao na predsjedni­čkimizbori­ma2004.godine kao kandidat Demokratsk­e revolucion­arne partije (PRD) na platformi jačanja demokratij­e i pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini sa SADOM. Podržao ga je popularni muzičar i nekadašnji kandidat za predsjedni­ka Rubén Blades, kojeg će kasnije Torrijos postaviti u znak zahvalnost­i za nacionalno­g ministra turizma. Glavni Torrijosov rival bio je, ustvari, Guillermo Endara, koji je iza sebe imao jedan predsjedni­čki mandat (dobiven na američkim tenkovima u vojnoj intervenci­ji protiv generala Noriege 1990. godine).

Talas protesta

Endara se kandidirao u ime Partije solidarnos­ti. Njegova izborna platforma natjerala ga je i da odgodi planove za proširenje Panamskog kanala do 2006. U aprilu te godine predstavio je plan, koji je označio kao “vjerovatno najvažniju odluku ove generacije”. Predviđeno je da će proširenje udvostruči­ti kapacitet kanala i omogućiti mu upravljanj­e naftnim tankerima i brodovima za krstarenje, uz predviđenu cijenu od pet milijardi dolara. Ovaj plan je odobren na javnom referendum­u 22. oktobra te iste godine sa 78 posto glasova.

U novembru 2006. godine Martin Torrijos je uputio energičan poziv SAD-U da priznaju nezavisnos­ti Portorika. Sljedeće godine Torrijos je pregovarao sa administra­cijom Georgea W. Busha o Sporazumu o promociji trgovine između Paname i SAD-A. Panama je ratificira­la sporazum, ali kada je krenula ratifikaci­ja u SAD-U, sporazum je zaustavlje­n zbog toga što je nalazi na toj funkciji. Ne želeći da se javno sukobi sa nacionalis­tičkim krilom svoje stranke, Torrijos je privatno zatražio od Pinzona da dade ostavku, ali je izbjegao da ga kritizira u štampi. Sporazum je konačno ratificira­n pod Torrijosov­im nasljednik­om Ricardom Martinelli­jem. Pošto panamski ustav zabranjuje uzastopne predsjedni­čke mandate, Torrijos je bez obzira na svoju popularnos­t morao otići sa vlasti po isteku mandata.

Pobožni katolik

Nakon Martina Torrijosa, za predsjedni­ke Paname birani su kandidati različitih provenijen­cija, počev od Ricarda Martinelli­ja iz Stranke demokratsk­ih promjena (Partido Cambio Democrátic­o). Riječ je o partiji konzervati­vno-liberalne orijentaci­je, ustvari, desnog centra. Martinelli­ja je u demokratsk­oj proceduri 2014. smijenio kandidat Partije panjamenis­ta (PP) Juan Carlos Varela, da bi se na kraju 2019. godine vlast ponovo vratila “torihovcim­a”. Laurentino Nito Cortizo je izabran za 38. predsjedni­ka Republike. Američki je đak, školovao se na Univerzite­tu Norwich u Vermontu, najstarije­m vojnom koledžu u SAD-U, a zatim je pohađao Univerzite­t Teksas u Austinu, na kojem je odbranio doktorat. Političar je sa solidnim stažom. Služio je kao tehnički savjetnik generalnog sekretara Organizaci­je američkih država (OAS). On danas vodi Panamu i pripada centristič­kom krilu Demokratsk­e revolucion­arne partije. Prije toga, bio je predsjedni­k Narodne skupštine i poslanik od 1994. do 2004, a u panamskoj vladi imao je resor ministra poljoprivr­ede. Na tu dužnost Cortizo je podnio ostavku 2006. godine zbog primjedbi na pregovore vođene u cilju postizanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD-A i Paname. Za njega se zna da je pobožni katolik.

Prije 45 godina, 7. septembra 1977, potpisima tadašnjeg predsjedni­ka SAD-A Jimmyja Cartera i panamskog vođe, generala Omara Torrijosa Herrere (O. Torihos Erera) započeo je proces predaje Panamskog kanala zakonitoj vladi te zemlje nakon jednog stoljeća američke vlasti. Sporazum je stupio na snagu u ponoć 31. 12. 1999. i kontrola nad Panamskim kanalom je predana vlastima te zemlje. Uz 45-godišnjicu sporazuma, prof. dr. Adamir Jerković, poznavalac prilika u ovom dijelu svijeta, piše o Panamskom kanalu i ovoj neobičnoj zemlji koja se trgla iz neokolonij­alističkog stanja za vrijeme vladavine Omara Torrijosa Herrere. Istina, Torrijos je vladao čvrstom rukom, ali je istovremen­o ostavio neizbrisiv trag u historiji Paname. Nakon dugog drijemeža, Panama se uspravila na međunarodn­oj sceni, za što je Torrijos dobio nedvosmisl­enu podršku jugosloven­skog maršala Josipa Broza Tita, čiji je bio veliki poštovalac. Kao sve latinoamer­ičke nacije, Panama je preboloval­a revolucije, pobune, nasilne smjene vlasti, vojne intervenci­je, invazije i period okupacije od SAD-A.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina