Oslobodjenje

Najjači zaštitnici vlasnika

Akita je izuzetno lojalna i čvrsto se vezuje za vlasnika, a također je i veoma inteligent­na rasa pasa

-

Recept

Vlasnik je čitav svijet svakom psu i čovjek treba što više da im uzvrati ljubav. Neke rase su posebno zaštitničk­i nastrojene, a donosimo nekoliko rasa pasa koji su spremni na sve za svoje vlasnike. Akita je izuzetno lojalna i čvrsto se vezuje za vlasnika, a također je i veoma inteligent­na. Ova rasa je poznata po izuzetno zaštitničk­om ponašanju, kako prema vlasnicima tako i prema svom domu, i veoma je oprezna prema strancima. Ako često dočekujete­gosteusvom­domu,dobro razmislite da li je akita pravi pas za vas, a najbolji savjet bi bio da upitate stručnjaka za ovu divnu rasu.

Dok su okruženi svojom porodicom, rotvajleri imaju tendenciju da se ponašaju divlje, ali u društvu stranaca biće oprezni i zaštitničk­i nastrojeni. Rana socijaliza­cija i obuka su neophodne kako rotvajler ne bi postao agresivan. Svako ko posjeduje ili želi da nabavi rotvajlera mora imati na umu da je to veoma inteligent­an, radni pas kojem je potrebno mnogo vježbanja i mentalne stimulacij­e.

Mnogi osjećaju strahopošt­ovanje prema dobermanu, kralju elegancije među psima, ali to je veoma nježan pas koji voli da bude u blizini vlasnika i voli da osjeti njegov dodir i maženje. Dobermani djeluju ozbiljno i oštro, ali ustvari mogu biti veoma blesavi. Često su rezervisan­i prema strancima i u stanju su da osjete da li je osoba opasna. Ako osjete opasnost, za nekoliko sekundi će se od ludog psa pretvoriti u zaštitnika i neće oklijevati da učine bilo šta da zaštite vlasnika.

Najpoznati­ji policijski i vojni psi - njemački ovčari imaju genetiku da zaštite svoju porodicu. Pravilna obuka i socijaliza­cija su veoma važne za njemačkog ovčara jer u suprotnom može postati veoma agresivan. Njemački ovčar ne voli da bude lijen i najsretnij­i je kada je u pokretu i kada može da iskoristi ogromnu energiju koju ima. Ako mu se to ne pruži, on će kopati po smeću, žvakati namještaj ili obavljati druge neprijatne aktivnosti.

Eksplozija energije, to je najbolji način da se opiše belgijski ovčar malinoa. Ako nemate vremena da svaki dan posvetite nekoliko sati treningu svog psa, onda ova rasa nije najbolji izbor za vas. Važno je naglasiti da svako ko želi belgijsku malinou mora biti iskusan vlasnik pasa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina