Oslobodjenje

Veliki derbi Uniteda i Cityja

Pored duela dva najveća kluba iz Manchester­a igra se londonski okršaj Tottenham - Arsenal

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Najjače evropske lige se zahuktavaj­u, u pogonu su već četiri, dok narednog vikenda počinje i njemačka Bundesliga. U centru pažnje je svakako veliki derbi Manchester­a u kojem će United ugostiti City.

Žele osvetu

Nakon odlaska Ronalda United igra sjajno i čvrsto je na četvrtoj poziciji engleske Premier lige sa dva boda više i utakmicom manje od Tottenhama. Protiv Cityja će imati poseban motiv jer su u posljednja dva gradska derbija oba puta poraženi, a primili su nevjerovat­nih deset golova (3:6, 1:4).

Marcus Rashord briljira ove sezone, a u posljednji­m mečevima istakao se i novajlija Antony, koji pokazuje da ipak nije preskupo plaćen kao što se spočitaval­o crvenim đavolima.

City dolazi u malo poremećeno­j atmosferi jer je ispao u četvrtfina­lu Liga kupa i to od slabašnog Southampto­na, koji je posljednji na tabeli Premier lige. Trener Guardiola izveo je na toj utakmici kombinovan­i tim, no nakon što su gubili 0:2 ubacio je u igru i svoje najjače adute Haalanda i De Bruynea. Ni to nije pomoglo da se spase od poraza.

U Premier ligi se igra još jedan veliki gradski derbi, u Londonu će Tottenham dočekati lidera Arsenal. Domaćima je svaki bod neophodan u borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka, dok Arsenalu treba trijumf nakon što je u prošlom kolu remizirao bez golova sa Newcastleo­m.

Edin Džeko će s Interom u 18. kolu italijansk­e Serie A igrati protiv nešto lakšeg protivnika Verone, ali kako su u posljednje­m kolu kiksali i samo remizirali sa Monzom (2:2), imat će imperativ da na svom terenu osvoje tri boda. Bh. napadač je u nastavku sezone prvi izbor trenera Simonea Inzaghija i gotovo će sigurno započeti utakmicu.

Edin Džeko će s Interom u 18. kolu italijansk­e Serie A igrati protiv nešto lakšeg protivnika Verone i očekuju osvajanje nova tri boda

Aktuelni prvak Milan ide u goste Lecceu, a gotovo sigurno će i ovu utakmicu propustiti Rade Krunić, koji se još oporavlja od povrede.

Marseille domaćin

Parovi 20. kola engleske Premier lige, subota: Manchester United - Manchester City (13.30), Brighton - Liverpool (16), Everton - Southampto­n (16), Nottingham Forest - Leicester (16), Wolverhamp­ton - West Ham (16),Brentford-bournemout­h(18.30). Nedjelja: Chelsea - Crystal Palace (15), Newcastle - Fulham (15), Tottenham - Arsenal (17.30). Sinoć: Aston Villa - Leeds.

Parovi 18. kola italijansk­e Serie A, subota: Cremonese - Monza (15), Lecce - Milan (18), Inter - Verona (20.45). Nedjelja: Sassuolo - Lazio

Od kada se španski Super kup igra u novom formatu u kojem završni turnir igraju četiri ekipe (prvak i viceprvak, osvajač i finalista Kupa kralja), nikada se nije dogodilo da se na suprotnim stranama nađu dva najveća rivala Real Madrid i Barcelona.

El Clasico će se u nedjelju u 20 sati igrati u Rijadu (Saudijska Arabija) nakon što su i Real i Barcelona (12.30), Torino - Spezia (15), Udinese - Bologna (15), Atalanta - Salernitan­a (18), Roma - Fiorentina (20.45). Ponedjelja­k: Empoli - Sampdoria (20.45). Sinoć: Napoli - Juventus.

Parovi 17. kola španske La Lige, subota: Valladolid - Rayo Vallecano (14), Girona - Sevilla (16.15), Osasuna - Mallorca (18.30), Sociedad - Athletic Bilbao (21). Nedjelja: Getafe - Espanyol (14), Almeria - Atletico Madrid (16.15). Ponedjelja­k: Cadiz - Elche prošli poslije izvođenja penala, eliminirav­ši Valenciju i Betis.

- Ovo je finale koje svi priželjkuj­u i idemo da osvojimo trofej. Uvijek želim da igramo protiv najboljih i da ih savladamo. Svaki trofej je bitan, ali neće dramatično promijenit­i sezonu, no svakako bi nam podigao moral pred naredne mečeve. Borit ćemo se za tri preostale titule, rekao je trener Barcelone Xavi. (21). 1. februar: Betis - Barcelona (21). 2. februar: Real Madrid - Valencia (21). Sinoć: Celta - Villarreal.

Parovi 19. kola francuske Ligue 1, subota: Lens - Auxerre (17), Marseille - Lorient (19), Lyon - Strasbourg (21). Nedjelja: Lille - Troyes (13), Angers - Clermont (15), Montpellie­r Nantes (15), Reims - Nice (15), Toulouse - Brest (15), Monaco - Ajaccio (17.05), Rennes - Paris Saint-germain (20.45).

Trener Reala Carlo Ancelotti smatra da na njegovu ekipu nije previše traga ostavilo 120 minuta igre protiv Valencije.

- Nije bilo fizičkih problema jer smo u produžecim­a dominirali. Nismo na top-nivou, ali to je normalno. Uspjeli smo izboriti finale. Nešto je drugačija situacija nego prošle godine, ali borit ćemo se žestoko da osvojimo Super kup, kazao je italijansk­i stručnjak.

 ?? / EPA ?? De Bruyne (Manchester City) šutira pored Maguirea (Manchester United)
/ EPA De Bruyne (Manchester City) šutira pored Maguirea (Manchester United)
 ?? / EPA ?? Modrić (Real) u akciji pored Pedrija i De Jonga (Barcelona)
/ EPA Modrić (Real) u akciji pored Pedrija i De Jonga (Barcelona)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina