Oslobodjenje

Egipat iznenanadi­o Hrvatsku

Popularni kauboji su deklasiran­i rezultatom 22:31 i ovo im je jedan od najtežih poraza u grupnoj fazi nekog velikog rukometnog takmičenja

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Rukometaši Hrvatske poraženi su od Egipta u prvom kolu grupe G Svjetskog prvenstva sa 22:31. Ovo je sigurno najveće iznenađenj­e prvog kola, jer ipak je Hrvatska s Domagojem Duvnjakom na terenu opasna selekcija, no Egipćani su imali recept za kauboje. Presudne su bile i odbrane golmana, jer su hrvatski čuvari mreže imali katastrofa­lan dan.

Prvi remi

Sjajno je meč otvorio golman Egipta Karim Hendawy, a to je dalo krila njegovim saigračima da već na startu naprave tri gola prednosti (2:5). Nije se Hrvatska uspjela konsolidov­ati, djelovala je sporo, tromo, a često i bezidejno, dok su s druge strane Egipćani bili mnogo konkretnij­i. Otišli su Egipćani sredinom prvog dijela na plus šest (11:5). Do kraja prvog poluvremen­a Hrvatska je uspjela da smanji zaostatak na četiri gola i na odmor se otišlo sa vodstvom Egipta od 16:12. Očekivao se odgovor kauboja u nastavku, ali nije viđen. Egipat je iz napada u napad povećavao prednost, a u 44. minuti Ahmed Mohamed je pogodio za velikih plus osam (24:16) i sve je bilo riješeno. Pomenuti Hendawy je imao 12 odbrana i postigao je jedan pogodak, dok je najefikasn­iji bio Mohsen Mahmoud sa sedam pogodaka. Kod Hrvatske je najefikasn­iji bio Marin Šipić sa pet pogodaka.

U istoj grupi G, u neizvjesno­j utakmici SAD su pobijedile Maroko sa 28:27, a najefikasn­iji je bio Aboubakar Fofana sa šest golova. Kod Maroka je Amine Harchaoui postigao pet.

Srbija je bez problema savladala Alžir sa ubjedljivi­h 36:27. Mijajlo Marsenić je postigao devet, a Stefan Dodić osam pogodaka za Srbiju. Kod Alžira je najefikasn­iji bio Reda Arib sa pet pogodaka.

U drugom meču grupe E Njemačka je nadigrala Katar rezultatom 31:27. Juri Knorr je bio najefikasn­iji Nijemac sa osam pogodaka, a Kai Hafner dodao je pet. Briljantan je bio Andreas Wolff sa 16 odbrana. U taboru Katar Ahmad Madadi je pogađao šest puta.

Norveška je opravdala ulogu favorita protiv Sjeverne Makedonije i slavila sa 39:27. Sander Sagosen i

Magnus Abelvik Rod su postigli po šest golova za Norvežane, dok je kod Makedonaca najefikasn­iji bio Filip Taleski sa sedam pogodaka.

Nizozemska je savladala Argentinu sa ubjedljivi­h 29:19. Kay Smits je pogađao sedam, a Bobby Schagen šest puta. U taboru Argentine Diego Simonet i James Lewis Parker su postigli po pet golova.

Najveći broj golova u prvom kolu postigla je Danska, koja je sa 43:28 pobijedila Belgiju. Mikkel Hansen je postigao 10, a Mathias Gidsel devet pogodaka za Dance. Kod Belgije

Pierre Brixhe je pogađao pet puta.

Prvi remi na ovom SP-U viđen je u susretu Tunisa i Bahreina - 27:27. Ahmed Fadhul je postigao 10 pogodaka za Bahrein, a Issam Rzig osam za Tunis.

Rezultati 1. kola Svjetskog prvenstva za rukometaše, gupa E: Njemačka - Katar 31:27, Srbija - Alžir 36:27. Grupa F: Argentina - Nizozemska 19:29, Norveška - Sjeverna Makedonija 39:27. Grupa G: Maroko - SAD 27:28, Hrvatska - Egipat 22:31. Grupa H: Bahrein - Tunis 27:27, Danska - Belgija 43:28.

Crna Gora protiv Irana

Parovi 2. kola, subota, grupa A: Crna Gora - Iran (18), Španija - Čile (20.30). Grupa B: Francuska - Saudijska Arabija (18), Poljska - Slovenija (20.30). Grupa C: Urugvaj - Brazil (18), Švedska - Zelenortsk­a Ostrva (20.30).

Grupa D: Portugal - Južna Koreja (18), Island - Mađarska (20.30).

Nedjelja, grupa E: Njemačka - Srbija (18), Katar - Alžir (20.30). Grupa F: Sjeverna Makedonija - Nizozemska (18), Norveška - Argentina (20.30). Grupa G: Egipat - Maroko (18), Hrvatska - SAD (20.30). Grupa H: Belgija - Tunis (18), Danska - Bahrein (20.30).

Srbija je bez problema savladala Alžir sa ubjedljivi­h 36:27. Mijajlo Marsenić je postigao devet, a Stefan Dodić osam pogodaka za Srbiju

 ?? / EPA ?? Ali Zein odigrao je sjajan meč
/ EPA Ali Zein odigrao je sjajan meč
 ?? / EPA ?? Sjeverna Makedonija poražena je od Norveške
/ EPA Sjeverna Makedonija poražena je od Norveške

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina