Oslobodjenje

Održan žrijeb za klupski SP u Maroku

Na takmičenju od 1. do 11. februara učestvovat će sedam ekipa: Real Madrid, Flamengo, Wydad Casablanca, Seattle Sounders, Auckland City, Al-ahly i Al-hilal

- J. T.

U fudbalskoj akademiji “Mohammed VI” u marokansko­m gradu Sale održan je žrijeb Svjetskog klupskog prvenstva koje će se od 1. do 11. februara održati u Maroku. Učestvuje sedam ekipa, pobjednici najjačih kontinenta­lnih takmičenja (Real Madrid, Flamengo, Wydad Casablanca, Seattle Sounders, Auckland City), afrički viceprvak (Al-ahly), te predstavni­k Azije (Al-hilal). Klupski SP počinje prvog dana februara pretkolom između egipatskog Al-ahlyja i novozeland­skog Auckland Cityja. Pobjednik ovog susreta u četvrtfina­lu će igrati protiv prvaka CONCACAF-A Seattlea, a boljeg iz tog dvoboja u polufinalu čeka evropski prvak Real Madrid.

U drugom dijelu žrijeba je južnoameri­čki prvak Flamengo, koji će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između marokansko­g Wydad Casablance i saudijskog Al-hilala. Finale i susret za treće mjesto su 11. februara. Sve utakmice će se igrati u dva grada

Rabatu i Tangieru. Svjetsko klupsko prvenstvo je prvi put održano 2000. godine, no od 2001. do 2004. takmičenja su bila otkazana zbog raznih okolnosti.

Prvi klupski SP u Brazilu igrao se paralelno s Interkonti­nentalnim kupom, takmičenje­m koje su zajednički organizova­le evropska (UEFA) i južnoameri­čka fudbalska organizaci­ja (CONMEBOL) od 1960. Posljednji Interkonti­nentalni kup, takmičenje između evropskog i južnoameri­čkog prvaka, održano je 2004. Od 2005. to je takmičenje spojeno s FIFA klupskim prvenstvom. Do sada je 11 klubova osvajalo naslov svjetskog klupskog prvaka, a sve su to bili evropski ili južnoameri­čki klubovi. Rekorder je Real Madrid s četiri naslova, Barcelona je tri puta slavila.

 ?? / EPA ?? Prošle godine Chelsea je pobijedio Palmeiras
/ EPA Prošle godine Chelsea je pobijedio Palmeiras

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina