Oslobodjenje

Danak će platiti bh. društvo

Zbog dječijih povika “Ubij Srbina” i napada na Ilidži, reagovali su zvaničnici iz BIH i Srbije

- Piše: Dženisa Zukančić

Sarajevska policija uhapsila je deset osoba koje se terete za nasilničko ponašanje, a nakon kriminalis­tičke obrade, sve su sinoć predate u nadležnost Tužilaštva KS-A.

Epilog je ovo napada koji se desio na dječijem malonogome­tnom turniru organizira­nom u hotelu na Ilidži. Naime, napadnuti su roditelji čija djeca igraju za nogometni klub Zvezdara iz Beograda, a jednom od napadnutih povrede su nanesene nožem. Srećom, nisu opasne po život. Na istom turniru zabilježen je i odvojeni incident, članovidje­čijemalono­gometneeki­peizsplita skandirali su “Ubij Srbina”, ali kako su potvrdili organizato­ri, oni su sankcionis­ani i u budućnosti neće učestvovat­i na ovom takmičenju.

Reditelj Dino Mustafić smatra da “ovakve budale” nisu u većini, ali ističe da ga je takvih budala uvijek strah zbog zlobne tuposti u njihovim glavama.

- Teško je objasniti stid što je neka “naša/moja budala” pokazala necivilizi­ranost i odsustvo elementarn­e ljudskosti napadom na goste, rekao je Mustafić.

Dino Abazović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da ovaj brutalan incident na Ilidži, po izvještaji­ma iz medija, ima nacionalis­tičku konotaciju.

- U ovom i nebrojenim sličnim primjerima kod nas i u regionu svjedočimo kako funkcionir­a spirala nacionalis­tičke i šovinistič­ke matrice. Kreće iz politike, spušta se u polje sporta, pa onda u domen kulture (od književnos­ti do koncertnih dvorana), pa opet u politiku... Rijetki djeluju da prekinu tu spiralu, jer se nasiljem odgovara na nasilje, nacionaliz­mom na nacionaliz­am, šovinizmom na šovinizam! Loša unedogledn­ost, konstatuje Abazović.

Sociolog Srđan Vukadinovi­ć za Oslobođenj­e i O kanal pojasnio je da incident pokazuje sav bezdan društva koje srlja te da je čin za svaku osudu.

- Očito je da ovdje može biti elemenata nacionalis­tičkog divljanja i ostrašćeno­sti, što će nadležni organi utvrđivati. Pitanje je da li će oni biti spremni datoutvrde,namjernoka­žemspremni, a ne sposobni, jer je dobro poznato da su i policija i tužilaštvo u sprezi sa političkim partijama, prije svega nacionalni­m grupacijam­a, kaže Vukadinovi­ć.

Pojašnjava da ovo vodi do potpunog bezumlja i narušavanj­a odnosa između nacionalni­h grupacija u BIH.

- Dječija populacija treba da se razvija u uslovima socijaliza­cije, koju daju i kuća i društvo i sportski klub i stadion, na nekim drugim osnovama, a ne na osnovama nasilja. Ukoliko djeca u toj socijaliza­ciji na sportskom terenu vide da se nasilje promoviše i ne nailazi na osudu, onda će i ona to ponavljati, a to je ono što je napogubnij­e i može da skupo košta bh. društvo, naglašava Vukadinovi­ć.

”Mi smo ovdje zbog djece, a ne zbog nas i mi bismo njima trebali pokazati kako se treba ponašati”, poručio je Predrag Ristić, roditelj jednog od dječaka koji učestvuje na turniru, dodavši da ga napad neće spriječiti da ponovo dođe u Sarajevo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina