Oslobodjenje

Djeca se nemaju na

Na međunarodn­om dječijem turniru na Ilidži čuli su se pokliči i napadnut je roditelj iz Beograda, zbog čega je Sarajevo postalo regionalna tema

- Piše: Dženisa Zukančić

Stalno je neka gužva, borba, stalno moraš nešto da se boriš da ne daš, to je razlog zašto sam tri puta ušao u priču. A prvi put je bilo drugačije, bila je dobra atmosfera, poslije pada aprilskog paketa, činilo se da bi se stvari mogle vratiti u normalu

Sarajevska policija uhapsila je deset osoba koje se terete za krivično djelo nasilničko ponašanje. Epilog je ovo napada koji se desio na dječijem malonogome­tnom turniru organizira­nom u hotelu na Ilidži. Naime, napadnuti su roditelji čija djeca igraju za nogometni klub Zvezdara iz Beograda, a jednom od napadnutih povrede su nanesene nožem, no nisu opasne po život.

Nakon što je obavljena kriminalis­tička obrada, pripadnici MUP-A KS-A su sve uhapšene osobe sinoć predali u nadležnost Tužilaštva KS-A.

Napad suzavcem

Uhapšeni su E. B, rođen 2003, A. T. (1996), H. D. (1995), E. H. (2000), A. H. (2002), B. O. (2002), E. B. (2003), B. H. (2001), M. P. (2001) i S. K. rođen 2002, svi iz Sarajeva.

Istraga.ba objavila je da su, između ostali, uhapšeni Aldin Tahirbegov­ić, Haris Demir, Eldar Baltić, Belmin Omerović, Armin Hodžić i Ensar Hodžić.

Istraga bi trebala pokazati i zašto organizato­r za ovako veliki skup nije osigurao obezbjeđen­je gostima.

Na istom turniru zabilježen je i odvojeni incident, članovi dječije malonogome­tne ekipe iz Splita skandirali su “Ubij Srbina”, ali organizato­ri ističu da su oni sankcionis­ani i u budućnosti neće učestvovat­i na ovom takmičenju.

Sekretar kluba Zvezdara Ivan Stojimirov­ić je rekao da su odlučili da ostanu zbog djece.

- Povređeni roditelj je dobro, napad se desio kad je grupa roditelja izašla sa utakmice sa zastavom Zvezdare ispred hotela. Napala ih je grupa maskiranih osoba. Pokušali su da im uzmu zastavu. Napadači su upotrebili i suzavac. Oni su potrčali za njima i tad je jedan od roditelja uboden nožem, ispričao je Stojimirov­ić i zahvalio na pomoći i podršci policiji, ministru sporta i policije te gradonačel­nici Sarajeva.

Dodao je i da su svake godine u Sarajevu i da nikad nikakve probleme nisu imali. Benjamina Karić, gradonačel­nica Sarajeva, posjetila je goste iz Srbije i osudila nasilje nad njima.

- Sigurna sam da će napadači odgovarati za učinjeno. Sarajevo je otvoren grad. Uvijek protiv nepravde i nasilja bez obzira na to odakle dolazi. Naši prijatelji Beograđani, iz Fudbalskog kluba Zvezdara, iako pogođeni napadom i strahom koji su preživjeli zbog svoje djece, ne odustaju od Sarajeva. Uz povjerenje u institucij­e, ostali su u Sarajevu i učestvovać­e na turniru. Dajmo šansu sportu i prijateljs­tvu!, rekla je Karić.

Ministri kulture i sporta KS-A Samir Avdić i MUP-A Admir Katica sa

 ?? ?? član Predsjedni­štva BIH i lider DF-A
član Predsjedni­štva BIH i lider DF-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina