Oslobodjenje

Koga ugledati

-

gradonačel­nicom su bili na mjestu dešavanja, razgovaral­i su sa članovima FK Zvezdara i roditeljim­a igrača, u prisustvu službenice Ambasade Srbije.

- Zbog ovog nasilnog događaja, izvinio sam se u naše ime, te naglasio da je Sarajevo bilo i biće otvoren grad, kao i da su u njega uvijek dobrodošli, istakao je Avdić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto poručio je da je Sarajevo otvoren grad i da će tako i ostati.

- Bez ikakve zle namjere kažem da je poražavaju­će i tragično da djeca skandiraju “Ubij Srbina!”, a isto bi bilo tragično da se iz dječijih usta čuje i da treba ubiti Bošnjaka, Hrvata ili bilo koga drugog, rekla je predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović.

Predsjedni­k bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je žaljenje zbog incidenta koji se dogodio smatrajući da do toga ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dječijim sportskim manifestac­ijama.

- Svojim djelima svi moramo pokazivati spremnost da njegujemo odnose i suživot, zbog čega očekujem od nadležnih organa da učine sve da napadači budu adekvatno sankcionis­ani. Pozivam sve relevantne političke faktore i “velike” borce za ljudska prava u Sarajevu da najoštrije osude napad i time pošalju poruku da ovakvi postupci pojedinaca ne smiju postati normalna pojava, rekao je gradonačel­nik Banje Luke Draško Stanivukov­ić.

Psiholog Srđan Puhalo ustvrdio je: “Nisu djeca kriva, odrasli su govna! Tome ih učimo u kući, školi, na stadionima, u TV dnevnicima, u vrijeme praznika, mitinzima, u parlamentu!”.

- Strah me. Zaista. Od rata je prošlo skoro tri decenije, a mi smo nikad dalje od pomirenja i suživota, kazao je Siniša Vukelić, glavni i odgovorni urednik portala Capital.ba.

Potpredsje­dnik SDP-A Vojin Mijatović pozvao je “velike” političke patriote iz BIH i Srbije, ako imaju obraza, da se ne oglašavaju.

- Ovo je posledica vaše “patriotske” politike više od dve decenije. Ovo sve je posledica vaših nacionalni­h interesa, vaših ratnih pokliča i zastava, posledica vaših ličnih interesa koje krijete iza nacionaliz­ma i fašizma. Nisu kriva deca, nego vaše bolesne politike i roditelji koji glasaju za vas. Ćutite, ako malo obraza imate, a neka institucij­e rade svoj posao i rasvetle ovaj događaj, poručio je Mijatović.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić zatražio je od nadležnih organa Bosne i Hercegovin­e da “kazne učesnike napada”.

- Naša budućnost mora da počiva na izgradnji dobrosused­skih i prijateljs­kih odnosa naših država i naroda, a ne na mržnji i incidentim­a, poručio je Dačić.

Gore od goreg

U petak se na društvenim mrežama pojavio snimak koji prikazuje jednu osobu kako urinira po zidovima Dašnica džamije, koja se nalazi u Bijeljini, a druga je snima i upućuje pogrdne komentare na račun muslimana.

Političari na svim stranama snose najveću odgovornos­t za širenje mržnje dok pune džepove novcem naroda koji predstavlj­aju, kaže Vukelić

Sigurna sam da će napadači odgovarati, Sarajevo je otvoren grad, uvijek protiv nepravde i nasilja, obećava Karić

- Vidim i vijest o dvojici kretena koja su urinirala po džamiji i vrijeđala vjernike. Za primjer bih ih dobro izmlatila, jer oni nisu nikakvi ljudi niti pravoslavc­i. Ako poštuješ naše vjerske praznike i crkvu, poštovaćeš i tuđe bogomolje, jasna je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-A.

Doktorica Jelena Natasić Femić iz Bijeljine kazala je da je djecu u Sarajevu neko naučio da viču “Ubij Srbina”, a djecu u Bijeljini niko nije naučio da se ne pije sa 16 i ne skrnavi svetinja.

- Ne zna dobar čovjek šta je gore. No i za jedno i drugo su krivi roditelji, jer su se oni morali ugledati na nekog ili nisu imali ni na kog dobrog, rekla je Natasić Femić, a na komentar da se radi o djeci iz Splita, a ne iz Sarajeva, dodala je da su to opet nečija djeca i da su opet krivi stariji.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Desetorica uhapšenih predata su Tužilaštvu KS-A
/ DIDIER TORCHE Desetorica uhapšenih predata su Tužilaštvu KS-A
 ?? ?? Uništene su ploče s imenima heroja
Uništene su ploče s imenima heroja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina