Oslobodjenje

Istraga duga 30 godina

Sedam mjeseci nakon uništenja ploča na Partizi vandali nisu privedeni, a na to podsjećaju još samo SABNORBIH i mediji

-

U subotu, 14. januara, navršilo se sedam mjeseci od teroristič­kog čina izvršenog 14. juna prošle godine na Nacionalno­m spomeniku Bosne i Hercegovin­e - Partizansk­om spomen-groblju. Iz SABNOR-A BIH su podsjetili na to da počinioci još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu ozbiljnu informacij­u o ovom događaju od one uobičajene: Istraga je u tijeku. Istraga traje trideset godina i nikada niko nije sankcionir­an.

- Ponovo postavljam­o pitanje: Kako građani onda da u tako “efikasne” organe sigurnosti imaju povjerenje? Teško, gotovo nikako.

Jasno je već odavno da niko ne želi riješiti ove teroristič­ke, rušilačke pohode koji traju trideset godina. Odgovori koje dobivamo na naše upite su nedovoljni, neozbiljni i neprofesio­nalni. Ovakvo ponašanje može se razumjeti samo kao opstrukcij­a, a u ovakvim slučajevim­a opstrukcij­a je saučesništ­vo. Nakon sedam mjeseci valja ponoviti: Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno nam je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je istorija rekla puno toga i odbacila je.

Radite ili odlazite sa funkcija na kojima nedjelovan­jem štitite neofašizam, poručili su iz SABNOR-A naše zemlje.

Podsjećamo, u junu prošle godine Partizansk­o je oskrnavlje­no do te mjere da su uništene gotovo sve nadgrobne ploče poginulih boraca Narodnoosl­obodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata, iako je ovaj nacionalni spomenik BIH i dotad bio meta vandala. Na dosadašnje upite Oslobođenj­a, i naša redakcija uvijek je od policije HNK-A dobijala isti odgovor, da istraga traje, a u nekoliko navrata ministar unutrašnji­h poslova ovog kantona Slađan Bevanda pokušao je odgovornos­t prebaciti na kantonalno Tužilaštvo. Iz svega dosad viđenog, najbliže istini je to da ni policija ni tužioci ne žele stati ukraj grupi koja Mostarom vedri i oblači i od koje strahuju i povratnici u dolinu Neretve.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina