Oslobodjenje

Vozačima je najljepše raditi kod kuće

- Vahidin Mujagić

Dan vozača i automehani­čara obilježen je jučer u Sarajevu i Tuzli i to svečanim defileom kroz grad. Kolona vozila u Tuzli je krenula od autobaze Gradskog preduzeća do Brčanske Malte, te ponovo do baze Gradskog saobraćajn­og preduzeća. Vozači su pretežno zadovoljni, jer je posao plaćen, a potražnja za ovom radnom snagom nikad veća.

Dan vozača se 15. januara obilježava još od 1960. A tradicija je u našoj zemlji sačuvana do danas. Ismet Suhić je vozač kamiona od 1980. Priča da je nekada bilo lakše voziti, jer je bilo znatno manje vozila na cesti, a i putevi su danas dosta lošiji.

- Putevi su loši, malo se i radi. Malo su ture dalje, mada je nama, koji smo ovdje u lokalu, bolje nego ovim koji idu preko granice, govori za O kanal Ismet Suhić.

Suhić će ove godine u penziju, a njegovom kolegi Asmiru tek predstoje godine vožnje. Prije tri godine je počeo raditi kao vozač i vozi po cijeloj državi.

- Pretežno držim dolje Hercegovin­u i srednju Bosnu. Dobro je, nije loše. Volim svoj posao, obavljam sve zadatke koji mi se kažu i to je to, priča Asmir Rizvanović.

Za obavljanje svih zadataka vozači u BIH su, u odnosu na ostale struke, dosta dobro plaćeni. Posebno, jer je potražnja za ovim kadrom nikad veća.

- Ja sam zadovoljan, ko god kaže da nije zadovoljan, treba mijenjati firmu, ne treba je kuditi. Niko nikoga ne veže nigdje, smatra Suhić.

- Dobro mi je i ostat ću tu. Bio sam preko granice, u Njemačkoj radio, vidio kako je i šta. Najljepše je kod nas, ističe Rizvanović.

Plate vozača kamiona u BIH kreću se od 1.200, pa do 2.000

KM, a vozača koji rade po Evropi isto tako, ali obračunato u eurima. Svi vozači 15. januara obilježava­ju svoj dan, koji je prilika za razmjenu mišljenja, doživljaja, za druženje.

”Ovo udruženje je od 1957. godine tu, gledamo da opstane, da bude na nivou od prije. Svečani defile se organizuje već 66 godina. Jako je malo udruženja koja ovako dugo postoje, priča nam Aljo Aljić iz Udruženja vozača TK-A.

Defile koji ima tradiciju dužu od šest decenija prošao je kroz cijelu Tuzlu, a u koloni su dominirali oldtajmeri, autobusi i teretnjaci.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Adnan Smailbegov­ić: Fondovi ne bi gubili prihode
/ SENAD GUBELIĆ Adnan Smailbegov­ić: Fondovi ne bi gubili prihode
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina