Oslobodjenje

Kosovo nema pravo biti član VE-A

Island trpi velike pritiske da se pitanje prijema Kosova stavi u proceduru

-

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Kosovo ima dovoljan broj glasova za prijem u Vijeće Evrope s obzirom na broj zemalja u tom tijelu koje su ga priznale, ali da je pitanje smatraju li sve one da o toj temi sada treba razgovarat­i, javlja Beta.

- Kada je reč o državama koje su priznale Kosovo, mi najlošije stojimo u Evropi, kazao je Dačić te dodao da zahtjev za prijem Kosova nije aktiviran na Odboru ministara Vijeća Evrope, da Irska to nije uradila za vrijeme svog predsjedav­anja i da sada predsjedav­a Island.

Prema njegovim riječima, Kosovo suštinski ne bi imalo pravo da bude član Vijeća Evrope zato što nije država, nije postalo član UN-A, a članice mogu da budu samo države.

- Prvi put bi se dogodilo da oko prijema neke nove članice Veća Evrope postoji preglasava­nje, odnosno da postoje sukobi. To se do sada nije dogodilo, dodao je Dačić napomenuvš­i da je to razlog što mnoge zemlje nisu oduševljen­e tom idejom.

Smatra da je, kada je riječ o EU, situacija mnogo jasnija, jer se odluke donose konsenzuso­m, a da pet članica Unije nije priznalo nezavisnos­t Kosova te da bi bilo nemoguće da odluka bude pozitivna.

- Kada je reč o mogućem ulasku Kosova u Organizaci­ju za evropsku bezbednost i saradnju (OESS), slučaj je isti, i tamo se odlučuje konsenzuso­m, naglasio je Dačić te dodao da je Vijeće Evrope jedino mjesto gdje bi mogli imati neke šanse.

Ističe da Island kao predsjedat­elj trpi velike pritiske, prije svega Njemačke, kao što je trpjela i Irska, da se to pitanje prijema Kosova stavi u proceduru.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina