Oslobodjenje

U Nepalu se srušio avion sa 72 putnika

U nesreći aviona kompanije Yeti Airlines, koji se srušio kod Pokhare, poginuli su svi putnici i članovi posade

-

Svi putnici i članovi posade aviona kompanije Yeti Airlines, koji se srušio jučer u blizini Pokhare, popularne turističke destinacij­e, poginuli su, kazao je portparol aviokompan­ije Pemba Sherpa.

15 stranaca

Avion Yeti Airlines prevozio je 68 putnika i četiri člana posade, a letio je iz Katmandua u Pokharu. Nepalske vlasti saopćile su da su među putnicima u avionu bili pet državljana Indije, četiri državljana Rusije, dva državljani­na Južne Koreje te po jedan državljani­n iz Irske, Australije, Argentine i Francuske, dok su ostali putnici bili Nepalci.

Videosnimc­i objavljeni na društvenim mrežama prikazuju letjelicu kako leti nisko iznad naseljenog područja prije nego što se oštro okreće.

Stotine nepalskih vojnika bile su uključene u operaciju potrage za tijelima na mjestu nesreće u klisuri rijeke Seti, samo kilometar i po od aerodroma.

- Operacije spašavanja su u toku, rekao je glasnogovo­rnik nepalske agencije za civilnu avijaciju Jagannath Niroula.

Televizija te himalajske države prikazala je crni dim kako se izvija s mjesta pada aviona i pripadnike spasilački­h ekipa oko olupine.

Riječ je o najsmrtono­snijoj nesreći u Nepalu od marta 2018. kada se avion kompanije Us-bangla, koji je letio iz

Dhake, srušio pri slijetanju u Katmanduu, pri čemu je smrtno stradala 51 osoba od ukupno 71 u avionu, prema grupaciji Aviation Safety Network.

Avion je bio star 15 godina, prema internetsk­oj stranici za praćenje letova Flightrada­r24. ATR 72 je široko korišten avion koji zajedno proizvode francuska tvrtka Airbus i italijansk­a kompanija “Leonardo”.

Sastanak

Avionske nesreće nisu rijetke u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujuć­i Everest, gdje se vrijeme može naglo promijenit­i i stvoriti opasne uvjete. Nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal je sazvao vanredni sastanak vlade nakon nesreće i pozvao snage sigurnosti i građane da pomognu spasilački­m ekipama u potrazi za stradalnic­ima, stoji u vladinom saopćenju.

Videosnimc­i objavljeni na društvenim mrežama prikazuju letjelicu kako leti nisko iznad naseljenog područja prije pada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina