Oslobodjenje

Ruski raketni napadi na ukrajinske gradove

Kijev, Harkov, Odesa, Vinica i drugi gradovi bili su mete terorista, rekao je Zelenski i dodao da je u Dnjepru uništena stambena zgrada

-

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu u Dnjepru, na istoku Ukrajine, povećan je na 2e, saopštile su lokalne vlasti u Ukrajini jučer ujutro, javlja Anadolija.

Potraga traje

- 23 žrtve, objavio je guverner Dnjepropet­rovska Valentin Rezničenko na društvenoj mreži Telegram.

U ranijem izvještaju ukrajinske hitne službe navodi se da su u napadu u subotu ranjene 73 osobe, uključujuć­i 14 djece, kao i da je najmanje 59 osoba hospitaliz­ovano.

- Tokom prve reakcije na napad 38 ljudi je spašeno, a operacije potrage i

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je da će se danas sastati s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi razgovaral­i o isporuci tenkova Leopard Ukrajini

spašavanja se nastavljaj­u, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski potvrdio je ruski teški raketni napad na ukrajinske gradove.

- Kijev, Harkov, Odesa, Krivi Rih, Dnjepar, Vinica, Ladižin, Burštin,

Lavovska oblast, Hmjelnicki i drugi gradovi bili su mete terorista, rekao je Zelenski.

Naveo je da je u gradu Dnjepru uništena stambena zgrada.

- Obična zgrada od devet spratova, kakvih ima dosta u raznim gradovima istočne i srednje Evrope. Svi spratovi ove zgrade, od drugog do devetog, srušeni su u eksploziji ruske rakete, naveo je predsjedni­k Ukrajine.

Zelenski je dodao da su na desetine ranjenih spašene i da im ljekari pružaju pomoć.

- Među njima ima djece, najmlađa djevojčica ima tri godine, dodao je on.

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin ocijenio je da se “specijalna vojna operacija u Ukrajini”, kako naziva invaziju na susjednu zemlju, odvija prema planu Ministarst­va odbrane Rusije.

- Dinamika operacije je pozitivna. Nadam se da će nam se naši borci pružiti još razloga za zadovoljst­vo svojim rezultatim­a na bojnom polju, kazao je Putin, prenosi TASS.

Pritisak

Velika Britanija je najavila da će poslati 14 tenkova Challenger 2 i drugo teško naoružanje u Ukrajinu narednih sedmica i obučavat će ukrajinske snage za korištenje tenkova i oružja, objavio je ured premijera Britanije Rishija Sunaka.

- Premijeru je jasno da dugi i statični rat služi samo Rusiji. Zbog toga će premijer i njegovi ministri razgovarat­i s našim saveznicim­a diljem svijeta narednih dana i sedmica kako bi pojačali pritisak na Putina i osigurali bolju budućnost za Ukrajinu, rekao je glasnogovo­rnik vlade.

Iz njemačke kompanije za proizvodnj­u oružja Rheinmetal­l saopšteno je da bi mogli isporučiti obnovljene glavne borbene tenkove Leopard 2 Ukrajini najranije 2024. godine, javlja Anadolija.

Nastavnici na ulicama

Nezadovolj­ni prosvjetni radnici izašli su u velikom broju na ulice portugalsk­e prijestoln­ice Lisabona zahtijevaj­ući veće plate i bolje uslove rada.

Protest u kojem su proteklog vikenda učestvoval­e desetine hiljada portugalsk­ih nastavnika i drugog školskog osoblja jedan je od najvećih u posljednji­h nekoliko godina. Tokom mirnih demonstrac­ija u organizaci­ji Unije profesiona­laca u obrazovanj­u (STOP) učesnici su nosili transparen­te na kojim se traži ostavka ministra obrazovanj­a Joãoa Coste.

Nastavnici sa najnižim primanjima u Portugalu zarađuju oko 1.100 eura mjesečno.

 ?? / ANADOLIJA ?? Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na istoku Ukrajine raste
/ ANADOLIJA Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na istoku Ukrajine raste
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina