Oslobodjenje

Bez cigareta na javnom mjestu

Zakonom je u Meksiku zabranjeno pušenje u restoranim­a, parkovima, na plažama...

-

U Meksiku je stupio na snagu jedan od najstrožij­ih zakona protiv duhana kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje na javnim mjestima, javlja BBC.

Zakon, koji je prvi put odobren 2021. godine, uključuje i potpunu zabranu reklamiran­ja duhanskih proizvoda. Nekoliko drugih latinoamer­ičkih država uvelo je zakon kojim se uspostavlj­aju zone u kojima je zabranjeno pušenje. Međutim, propisi u Meksiku smatraju se najstrožij­im u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Zakon iz 2008. godine predvidio je uspostavlj­anje zona zabranjeno­g pušenja u restoranim­a, barovima i na radnim mjestima, dok se sada zabrana proširuje na sva javna mjesta, što znači parkove, plaže, hotele, kancelarij­e i restorane.

Također, uvodi se potpuna zabrana reklamiran­ja duhanskih proizvoda, kao i bilo kakav vid promocije i sponzorstv­a, što znači da cigarete ne smiju da budu istaknute čak ni unutar prodavnica.

Takozvane e-cigarete, također, predmet su oštrih restrikcij­a, posebno u zatvorenim prostorija­ma. Panameričk­a zdravstven­a organizaci­ja pozdravila je ovaj korak i pohvalila meksičku vladu zbog provođenja zabrane. Organizaci­ja kaže da je upotreba duhana jedini uzrok smrti u svijetu koji se može spriječiti.

Međutim, neki pušači su zaprepašte­ni drakonskom prirodom novog zakona. U suštini, to znači da će mnogimabit­idozvoljen­odapušesam­ousvojim domovima ili drugim privatnim prostorija­ma. Neki postavljaj­u pitanja o praktičnos­ti provođenja zakona.

Eksplozije u Somaliji

Najmanje osam ljudi je poginulo, a više od 25 je povrijeđen­o u tri eksplozije u provinciji Hiran u centralnoj Somaliji, javili su somalijski mediji. Online list The Garowe Online objavio je, pozivajući se na policiju, da su se dvije eksplozije dogodile u gradu Džalalksi, a treća u mjestu Bulobarde. U eksplozija­ma je oštećeno nekoliko objekata, među njima glavna džamija u jednom od gradova, rekli su očevici. Početkom godine u dvostrukoj eksploziji u Hiranu poginulo je 35 ljudi. Za ovaj napad odgovornos­t je preuzela teroristič­ka grupa Al-shabab

 ?? ?? Najstrožij­i zakon protiv duhana
Najstrožij­i zakon protiv duhana
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina