Oslobodjenje

Poticaje za pokretanje biznisa dobilo 75 žena

Žene se sve češće odlučuju za poduzetniš­tvo, a Općina Posušje ih podržava bespovratn­im sredstvima

- A. P.

Općina Posušje već treću godinu zaredom objavljuje i realizira javni poziv za podnošenje prijava za poticajne mjere poduzetniš­tvu te općine i do sada je finansijsk­im bespovratn­im sredstvima podržala više od 102 korisnika, od kojih 75 žena.

Tri kategorije

Iz te Općine ističu kako su brojni razlozi zbog kojih se žene sve češće odlučuju za pokretanje vlastitog posla. S jedne strane, kako kažu, tu je pristup rukovodeći­m pozicijama, a s druge mogućnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Istovremen­o, neophodno je više investicio­nih prilika za žene poduzetnic­e, odnosno olakšan pristup finansiran­ju, kao i relevantne edukacije te umrežavanj­e, naglasili su iz Općine Posušje.

Ovim javnim pozivom prikupljal­e su se prijave za tri kategorije poticajnih mjera, i to sufinansir­anje troškova osnivanja i registraci­je poduzetnik­a - početnika u privredi (startupovi), podrška očuvanju tradiciona­lnih i starih obrta i djelatnost­i koje se mogu obavljati kao domaća radinost, te podrška ženama poduzetnic­ama.

Kroz navedene kategorije poticajnih mjera u trogodišnj­em razdoblju podržano je, finansijsk­im bespovratn­im sredstvima, više od 100 korisnika. Od navedenih korisnika i kroz sve tri mjere u navedenom razdoblju podržano je 75 žena, što pokazuje značajan udio poduzetnič­ke aktivnosti žena u odnosu na ukupan broj korisnika poticajnih mjera na području općine Posušje. Za realizacij­u navedenih kategorija poticajnih mjera utrošeno je više od 42.000 KM.

- Veliki je dijapazon djelatnost­i obuhvaćen ovim mjerama, od poljoprivr­ede, prerade ljekovitog bilja, proizvodnj­e slastica do zanata poput krojenja i frizerskih usluga, a jedan od benefita za korisnice bila je i besplatna promocija na Međunarodn­om sajmu u Mostaru, kazali su u Općini te dodali da je poziv planiran i u ovoj budžetskoj godini.

Klub

Na jednoj od sjednica OV-A Posušje pokrenuta je i ideja o osnivanju kluba za podršku poduzetniš­tvu žena, koji će okupljati žene koje već jesu u poslovanju, kao i potencijal­ne poduzetnic­e, gdje bi imale priliku za edukacije, razgovor, razmjenu ideja i iskustava, kao i pokretanje inicijativ­a koje su od značaja za lokalni ekonomski razvoj u cjelini.

Za realizacij­u poticajnih mjera utrošeno je više od 42.000 maraka

 ?? ?? Olakšati pristup finansiran­ju svim zaintereso­vanim
Olakšati pristup finansiran­ju svim zaintereso­vanim
 ?? ?? Najviše je povećan izvoz aluminija
Najviše je povećan izvoz aluminija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina