Oslobodjenje

Trofej za Barcelonu

U finalu španskog Superkupa, koje se igralo u Saudijskoj Arabiji, Katalonci su savladali svog najvećeg rivala Real iz Madrida s 3:1

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Musemić sklapa tim

Fudbaleri Igmana iz Konjica počeli su pripreme krajem prošle sedmice, a na prozivci je trener Husref Musemić najavio nove snage na treningu.

Pripremama Igmana priključio se Adnan Vranešić, doskorašnj­i fudbaler prvoligaša RS-A Famosa iz Vojkovića.

Dvadesetje­dnogodišnj­i desni bek, po potrebi i desno krilo, pokušat će da se nametne Husrefu Musemiću. U karijeri je igrao za sarajevski Novi Grad, a onda je otišao u Hrvatsku, gdje je nosio dres Marsonije, Vuteks Sloge i Oriolika.

Ambicija Igmana je da, predvođen jednim od najboljih bh. stručnjaka, osigura opstanak u Premijer ligi.

Nogometaši Barcelone rekordni 14. put postali su pobjednici španskog Superkupa nakon što su u finalu u Rijadu (Saudijska Arabija), na stadionu Kralja Fahda, pred 60.000 gledalaca pobijedili Real Madrid sa 3:1.

Bilo je to 39. izdanje španjolsko­g Superkupa, pri čemu četvrto koje se održavalo kao “mini turnir” sa četiri ekipe, te treće u Saudijskoj Arabiji. Prvi put u novom formatu susrele su se dvije najveće španske ekipe u El Clasicu.

Do 2019. godine za trofej pobjednika Superkupa, kao i u većini država, borili su se prvak i pobjednik kupa. No, od januara 2020. u borbi za trofej učestvuju četiri ekipe. Prvi Superkup u novom formatu je održan 2020. u Jeddahu, a slavio je Real Madrid. Potom je turnir održan u Sevilli uz slavlje Athletica, dok je prošle godine u Rijadu pobijedio Real Madrid.

Ovoga puta slavila je Barcelona. Katalonci su u polufinalu boljim izvođenjem jedanaeste­raca pobijedili Betis, a u velikom finalu i najvećeg suparnika Real Madrid koji je do finala došao nakon što je penalima eliminisao Valenciju.

Barca je posve zasluženo slavila. Bila je dominantna i da Real na golu nije imao raspoložen­og Thibauta Courtoisa, a poraz aktuelnog evropskog prvaka je mogao biti i uvjerljivi­ji.

Katalonci su poveli u 33. minuti. Ousmane Dembele je s desnog krila uposlio Roberta Lewandowsk­og koji je odmah proigrao do Gavija, a ovaj lijepo zabio za 1:0. U samoj završnici prvog dijela Lewandowsk­i je povisio na 2:0.

Bila je to sjajna kontra Katalonaca, Gavi je ovoga puta bio asistent, a poljski napadač strijelac.

Odličnu priliku na otvaranju drugog dijela imao je i Dembele koji je izašao sam ispred belgijskog golmana, no Courtois je sjajno reagirao. Sve dileme oko pitanja pobjednika Barcelona je riješila u 69. minuti kada je Pedri na Gavijevu asistencij­u zabio za 3:0.

Kako je igrao Real možda i najbolje oslikava podatak da je prvi udarac u okvir protivničk­og gola uputio u 70. minuti, pucao je Toni Kroos, ali je Marc-andre ter Stegen bio spreman i lagano je odbranio.

U posljednji­m trenucima susreta Karim Benzema je smanjio na 1:3.

Trijumfom u Rijadu pred 60 hiljada gledalaca Barcelona je osvojila rekordni

14. Superkup Španije

 ?? / EPA ?? Slavlje igrača katalonsko­g kluba
/ EPA Slavlje igrača katalonsko­g kluba
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina