Oslobodjenje

Momak koji je sanjao zaigrati za

Jedan od mladih fudbalera koji je svojim igrama oduševio sve kritičare na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Kataru svakako je 21-godišnji engleski igrač Bukayo Saka. Arsenal je u njemu dobio novu zvijezdu i to je nakon posljednje­g SP-A sad svima jas

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Engleska Premier liga, po mišljenju mnogih, jača je i izjednačen­ija nego ikad, a mnogi bi se složili da je u posljednji­h nekoliko godina englesko prvenstvo nalik košarkaško­j NBA ligi.

Ogromna je zarada klubova od TV prava, zatim ulaznica, opreme, a tu je i zarada od sponzora. Sve je to dovelo do enormnih ulaganja u ekipe koje druge lige ne mogu pratiti. Samim time se kvalitet Premier lige podigao na zavidan nivo, što potvrđuje podatak da se pet klubova gotovo ravnopravn­o bori za titulu. Uz Arsenal, to su Manchester City, Newcastle, Tottenham, Manchester United.

Dobitna kombinacij­a

No glavna priča ove sezone je londonski Arsenal. Slavni engleski klub napokon je na pravom putu i čini se da bi se mogli ponoviti rezultati iz prošlosti, kada je imao legendarne generacije predvođene ikonama kao što su Thierry Henry, Patrick Viera, Tony Adams…

S mladim trenerom Mikelom Artetom na čelu te s jednom od najmlađih ekipa u Engleskoj, Arsenal ove sezone igra zastrašuju­će dobro. Trenutno je na vrhu Premier lige, a ono što je najveća vrijednost jest činjenica da je većina ekipe stvorena na prirodan i za današnje vrijeme dosta atipičan način.

Naime, uprava kluba odabrala je mladog i neiskusnog trenera Artetu. Mnogi navijači na početku nisu bili sigurni je li to pravo rješenje, ali poznati Španac ih je itekako razuvjerio. Najvažnija stvar i najveće pitanje je zašto je Arteta uspio pokazati trenerske kvalitete. Razlog je to što mu je uprava dala puno vremena i beskrajno povjerenje. Već je skoro tri godine za kormilom engleskog velikana i tek ove sezone Arsenal je krenuo ubirati plodove za uspjehom. Imamo jako čist i direktan odnos. Dijelimo istu ambiciju što se tiče Arsenala, kazao je Arteta.

Svjetski poznata akademija Hale End

Arsenal osim mladog trenera ima jako, jako mladu ekipu. U drugoj sezoni klub iz sjevernog Londona je u jednom trenutku imao najmlađu ekipu u Premier ligi. Poznata je njihova akademija Hale End, a koja je proizvela niz mladih talenata. Ali najvažnija stvar nije samo imati talentovan­e igrače nego davati im priliku u prvoj ekipi. Zbog velikih ulaganja i želje za uspjehom i trofejima mnogim je klubovima teško dati priliku mladim igračima. Arsenal je tu imao jasnu ideju. Dva najveća talenta akademije svakako su Smith Rowe i Bukayo Saka te su označeni kao budućnost kluba.

Rowe je dobio dres s brojem 10, koji je uvijek bio poseban u fudbalu, dok je Saka dobio sedmicu, ali s obzirom na igre prikazane na terenu, baš on je broj jedan i već je ocijenjen kao zvijezda Arsenala. U ekipi je još i mladi napadač Eddie Nketiah, također iz akademije. On je krajem prošle sezone morao zamijeniti povrijeđen­og Alexandrea Lacazettea i tu je priliku spektakula­rno iskoristio te je kao nagradu dobio novi, bolji ugovor i dres s legendarni­m brojem 14, koji je nosio najveći igrač u historiji topnika, legendarni Thierry Henry. Još su tu igrači poput Charlieja Patina i Folarina Baloguna, na koje se gleda kao zalog za budućnost i trenutno su na posudbama u drugim klubovima. Politika kluba po pitanju mladih igrača je jasna i za sada itekako uspješna. Arteta je jednom prilikom u nekoliko riječi rekao sve o akademiji i mladim igračima:

- To je dio našeg identiteta, razvijati mlađe igrače. Imamo odličnu akademiju, trenere koji zaslužuju sve pohvale za rad i edukaciju koju pružaju mladim igračima.

Nova zvijezda

Saka je sada već poznato lice u svijetu fudbala. Mlada je zvijezda iz Londona koja živi svoj dječački san. Ali nije uvijek bilo tako. Potiče iz imigrantsk­e porodice koja je došla iz Nigerije, a rođen je u Londonu 2001. godine. Dali su mu ime Bukayo, što znači - dodatak sreći. Roditeljim­a nije bilo lako, ali radili su sve što je u njihovoj moći da omoguće svom sinu što bolje djetinjstv­o. Poznato je to da su Nigerijci ludi za fudbalom, a ništa drugačije nije bilo ni u njegovoj porodici. Voljeli su fudbal i redovno su pratili Arsenal. Prijava za Arsenalovu akademiju bila je moguća samo za izuzetno talentovan­e mlade fudbalere. Roditelji, pogotovo njegov otac, smatrali su da Saka ima sve što je potrebno za uspjeh u fudbalu.

- Moj otac bio mi je velika inspiracij­a. Oduvijek me učio da budem skroman i na zemlji, kazao je jednom prilikom Saka.

Arsenalova poznata akademija pozvala je Saku i on je prošao sve probe

 ?? / EPA ?? Postao je jedan od lidera topnika
/ EPA Postao je jedan od lidera topnika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina