Oslobodjenje

Drugi naslov za Al-attiyaha

Vozač iz Katara je slavio ispred Sebastiena Loeba i Lucasa Moraesa

- J. T.

Kataranin Nasser al-attiyah (Toyota) jučer je na kraju 14. i posljednje etape u Dammamu (Saudijska Arabija) osvojio drugi put naslov na svom petom Reliju Dakar u kategoriji automobila. Branilac naslova i trostruki pobjednik etape ima više od sat prednosti ispred Francuza Sébastiena Loeba (Prodrive) i mladog Brazilca Lucasa Moraesa (Toyota).

U vodstvu od treće etape relija koja je startovala 31. decembra s obala Crvenog mora u blizini Yanbua, 52-godišnji Al-attiyah, inače osvajač bronzane olimpijske medalje u disciplini skeet u Londonu 2012. godine, bio je 20 minuta ispred Stéphanea Peterhanse­la (Audi) i 33 minute ispred Španca Carlosa Sainza. No njih su dvojica odustala 6, odnosno 10. januara i za njega je nakon toga put do naslova bio otvoren. Al-attiyah je naslov osvojio u tandemu s francuskim suvozačem Mathieuom Baumelom, kojem je ovo četvrta titula u legendarno­m reliju.

Argentinac Kevin Benavides osvojio je po drugi put naslov u kategoriji motora na Reliju Dakar nakon što je za 43 sekunde bio bolji od Australca Tobyja Pricea. Benavides (Red Bull KTM), prvak iz 2021. godine, osvojio je posljednju 14. etapu do Dammama, nakon gotovo 45 sati utrke i više od 8.000 km pređenih u Saudijskoj Arabiji.

Drugi je bio njegov timski kolega Price, a treći Amerikanac Skyler Howes (Husqvarna). Francuz Alexandre Giroud, koji je već slavio 2022. godine, pobijedio je u kategoriji quadova, na kraju 14. i posljednje etape u Dammanu. Giroud, tek drugi vozač koji je dvaput zaredom osvojio Dakar u quadu i pobjednik posljednje i prve četiri etape, slavio je ispred Brazilca Marcela Medeirosa i Amerikanca Pabla Copettija.

U konkurenci­ji kamiona vodeći je Nizozemac Janus van Kasteren (Boss Machinery team de Rooy Iveco), a iza njega je postava koju predvodi Čeh Martin Macik (MC Technology), koja zaostaje sat, 16 minuta i 42 sekunde. Na trećem mjestu je još jedna postava koju predvodi Nizozemac Martin van den Brink (Eurol team de Rooy Iveco), koja zaostaje dva sata, 43 minute i tri sekunde za vodećim i to nakon 13 odvezenih etapa.

 ?? / EPA ?? Kevin Benavides je slavio kod motociklis­ta
/ EPA Kevin Benavides je slavio kod motociklis­ta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina