Oslobodjenje

Na terenu šta bude, a nakon toga dernek

Od kada nemaju za protivnika Čelik, u Hrvatskoj je neprikosno­vena Nada. Imao sam sreću da me trenirao Suvad Kapetanovi­ć, kaže Tihomir Vranešević

- J. T. J. T. Piše: MIRZA DAJIĆ

Trofej Gasquetu

Francuski teniser Richard Gasquet (ATP - 67) osvojio je prvi ATP naslov nakon juna 2018. pobijedivš­i u finalu turnira u Aucklandu Britanca Camerona Norrieja (ATP - 12) sa 2:1 (po setovima 4:6, 6:4, 6:4). Za 36-godišnjeg Francuza ovo je 16. ATP naslov u 33. finalu, prvom koje je igrao nakon što je u Umagu 2021. izgubio finalni duel za naslov od Španca Carlosa Alcaraza. Cameron Norrie je u svom 12. finalu doživio osmi poraz i ostao na četiri ATP naslova. Gasquet u prvom kolu Australian Open igra protiv zemljaka Uga Humberta.

Kwon iznenadio

Južnokorej­ski teniser Soonwoo Kwon (ATP - 84) u subotu je došao do drugog ATP naslova u karijeri savladavši u finalu drugog turnira u Adelaideu Španca Roberta Bautistu Aguta (ATP - 26) sa 2:1 (po setovima 6:4, 3:6, 7:6 (4)). Kwonov trijumf je došao nakon što je 25-godišnji Korejac poražen u posljednje­m kolu kvalifikac­ija, ali je ipak ušao u turnir kao “sretni gubitnik” zahvaljuju­ći brojnim otkazima. Sudbina je htjela da je u prvom kolu glavnog turnira igrao protiv Čeha Tomasa Machača, koji ga je savladao u kvalifikac­ijama, i odmah mu se revanširao.

Profesor Tihomir Vranešević iz Zagreba kaže da je imao sreću da ga je trenirao u Zagrebu i reprezenta­ciji Jugoslavij­e Suvad Kapetanovi­ć, čovjek koji je donio prvu ragbi loptu u Zenicu. Od kada nemaju za protivnika Čelik, u Hrvatskoj je neprikosno­vena Nada.

Timovi

- U bivšoj državi, kad je Čelik bio najjači, bio najbolji, bilo je 20-ak klubova. Ne vjerujem da sada ima više klubova kad bi se spojile sve države. Ali, pitanje je koliko ti klubovi rade. U Hrvatskoj smo se sveli na četiri-pet klubova. Imamo Zagreb, Nadu, koja je najbolja godinama, Mladost i Sinj, a tu su još Makarska, Novi Zagreb, Rudeš i Rijeka u Drugoj ligi. Nekako mi se čini da su najbolje prošle Hrvatska i Srbija. Slovenija je ostala na jednom klubu, Bosna u principu na jednom ili dva, kazao je Tihomir Vranešević.

Objasnio je da se ragbi veterani okupljaju svake srijede i da je tu i Safet Čerim, bivši igrač i trener Čelika te selektor reprezenta­cije BIH, koji radi sa omladinski­m selekcijam­a u Ragbi klubu Zagreb, a da u seniorskoj ekipi Zagreba nastupa njegov sin Armin Čerim, inače ragbi reprezenta­tivac BIH. Čerim je nedavno zaigrao za Rudeš u 2. ligi Hrvatske, registrira­li su ga za proljetni dio sezone i nagovara Vranešević­a da mu se pridruži.

- Mene nagovara, a ja imam 62 godine. Sajo i ja se znamo što se kaže 100 godina. Igrali smo zajedno još za reprezenta­ciju bivše Jugoslavij­e. Uključen sam sada u veteranski ragbi. Ima jedna asocijacij­a koja se zove EVRA European Veterans Rugby Assosiatio­n. Sjedište je u njemačkom Heidelberg­u. Tajnik te asocijacij­e je Marko Protega. On se silno trudi da uveže nas koji smo igrali u bivšoj državi da igramo u tim veteranima. Znam da su iz BIH igrali Dragomir Draško Purić, Stanko Lješić i Pero Barišić. Ne znam da li što smo bili mladi tada, pa se više družili, imam stvarno dosta prijatelja u Zenici. Od Ajanovića, Hasagića, Mandića, Vehabovića, do ovih koji su došli iza njih, rekao je Vranešević.

Prisjetio se mečeva sa Čelikom na Kamberović­a polju u Zenici. Kaže

Kaže da je bio prije nekoliko godina u Zenici i da je sada to neprepozna­tljivo, da je puno ljepše, sređeno

da je bio prije nekoliko godina u Zenici i da je sada to neprepozna­tljivo, da je puno ljepše, sređeno.

Važnost

- Na terenu je bilo kako je bilo, a poslije dernek. Ostao sam prijatelj s puno njih. Aktivno sam igrao od 1974. do 1995. Ne znam da sam se ikad s nekim posvađao da ne budem kasnije dobar, da ne budem prijatelj. Sport jeste grublji, žešći, ali zato smo bolji prijatelji poslije meča. Nogomet je takav da kad oni završe utakmicu, svako na svoju stranu. Za nas je to treće poluvrijem­e poslije utakmice jednako važno kao i utakmica, istakao je Vranešević.

Dovoljno je, veli, reći da si ragbijaš, da si igrao s tim i tim, da se mnoga vrata otvore.

 ?? ?? Tihomir Vranešević ima 62 godine
Tihomir Vranešević ima 62 godine
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina