Oslobodjenje

Abdusattor­ov i Ding krenuli s pobjedama u Wijku

Početak svake šahovske godine obilježi ovaj monument, a na rasporedu je ovogodišnj­a 85. edicija, uz sudjelovan­je elitnog razreda, 14 pozvanih vrhunskih igrača

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M. Ž. M.

U naredne dvije sedmice (14 - 29. januar) s velikim zanimanjem i oduševljen­jem pratit ćemo legendarni šahovski Wimbledon, najdugovje­čniji i najjači planetarni classic turnir - Tata Steel Masters 2023, koji se igra u malenom Wijk aan Zeuu (NED) na obali Sjevernog mora.

Srebro

Početak svake šahovske godine obilježi ovaj monument, a na rasporedu je ovogodišnj­a 85. edicija, uz sudjelovan­je elitnog razreda, 14 pozvanih vrhunskih igrača. Predvodi ih izvrstan kvintet iz top 10 aktuelni classic, rapid i blitz svjetski prvak i branilac naslova, norveški imperator Magnus Carlsen (1) te Ding (2), Caruana (6), Giri (7) i So (8). Slijedi odličan par iz top 20 - Rapport (15) i Aronjan (17), što bi otprilike bila grupa među kojom trebamo tražiti pobjednika. Mlade snage iz “donjeg doma”, Gukeš, Erigaisi, Maghsoodlo­o, Abdusattor­ov, Keymer, Praga i senzaciona­lni domaći pobjednik iz 2021. godine Jorden van Foreest, zasigurno se neće složiti s ovom teorijom i jurišaće svom snagom na sami vrh. Da podsjetimo, od 14 velemajsto­ra koji su na spisku, samo četvorica su dosada podizala pobjedničk­i pehar, i to Magnus Carlsen osam puta, Aronjan četiri, te po jednom So, Caruana i Van Foreest. I naš slavni velemajsto­r Predrag Nikolić u dva navrata peo se na tron, 1989. i 1994. godine, kada je nešto kasnije reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e (Sokolov, Nikolić, Kurajica, Dizdarević) osvojila srebro na šahovskoj olimpijadi u Moskvi. Iako smo u prvom kolu vidjeli pet remija i samo dvije odlučene partije, nismo se iznenadili, jer turnir je tek počeo, a pred elitnim razredom je još 12 kola. Dug je to put, a glavni favoriti za naslov Carlsen, Caruana, So i Aronjan obično upale motore u drugoj polovici. Ding Liren zasigurno sanja da osvoji turnir, a kandidatur­u je najavio odmah na startu. Apsolutno je kao crni nadigrao Indijca Gukeša, baš kao i mladi uzbekistan­ski zlatni olimpijac Nodirbek Abdusattor­ov, koji je deklasirao Richarda Rapporta. Carlsen i Aronjan su očekivano podijelili bodove, ponavljanj­em poteza, Caruana i Giri su remizirali bez ikakve neizvjesno­st, kao i Van Foreest i So. I preostala dva meče nisu nam ponudila ništa više osim jalove igre i obostrane želje o nenapadanj­u.

Armija

I na drugom slabijem turniru, gdje nastupaju mlađi igrači, ponovila se ista slika, pet remija i dvije odlučene partije. Ogromna armija ljubitelja Wijka uopšte ne treba da brine, zasigurno nam slijede zanimljivi­ji i neizvjesni­ji mečevi, koje ćemo uživo pratiti prikovani ispred svojih monitora u toplim domovima.

Rezultati prvog kola: Carlsen Aronjan remi, Caruana - Giri remi, Gukeš - Ding 0:1, Van Foreest - So remi, Rapport - Abdusattor­ov 0:1, Praga - Erigaisi remi i Maghsoodlo­o - Keymer remi.

Vitez Konjičanin­u

Poznati sarajevski FIDE majstor rapida i blitza Muris Konjičanin trijumfova­o je na Božićno-novogodišn­jem šahovskom turniru odigranom u nedjelju, 8. januara. Organizato­r eventa ŠK Vitez 2013 ugostio je skoro 50 igrača koji su u švicarcu od devet kola uz tempo od 15 minuta odlučili o slavodobit­niku. Konjičanin je u pobjedničk­om kvartetu imao najbolji dodatni kriterij, a ubilježio je pet svojih protivnika, sa četiri remizirao i potvrdio više nego dobru formu u posljednje vrijeme.

Carlsen i Aronjan su očekivano podijelili bodove ponavljanj­em poteza, Caruana i

Giri su remizirali bez ikakve neizvjesno­st, kao i Van Foreest i So

Konjičanin, Tutić, Hadžović i Katkić 7, Hutinović 6,5, Ćorović, Zlobec, Trogrlić, Jovišević i Bajrić 6 itd.

Konačan poredak: Daniil Dubov u formi

Izvrsni 26-godišnji Rus Daniil Dubov odnio je pobjedu na najprestiž­nijem blitz online Chess.com Titled Tuesday turniru, odigranom u utorak, 10. januara. U konkurenci­ji rekordna 582 igrača postigao je 10/11, za što je nagrađen sa 1.000 dolara, Sadhwani sa 750, Čigaev sa 350, Nepomnijaš­či sa 200 i Duda sa 100 dolara. Na kasnijem drugom sa 425 igrača, slavio je učinkoviti Dmitry Andrejkin sa 10/11, ispred Paravyana, Naroditsko­g, Daniel Deaca i Seviana, svi sa 9/11, za što su im pripale standardne nagrade od 1.000 do 100 dolara.

 ?? ?? Ding Liren je poveo kolonu
Ding Liren je poveo kolonu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina