Oslobodjenje

Zapažen nastup naših šahista u Bošnjacima

Na ovogodišnj­oj 27. sesiji (3 - 9. januar) nastupio je 121 takmičar iz četiri zemlje

- Ž. M. Ž. M.

Svake godine početkom januara u hrvatskom selu Bošnjaci, blizu Županje, igra se tradiciona­lni međunarodn­i šahovski turnir koji uvijek privuče preko 120 igrača iz obližnjih zemalja. Na ovogodišnj­oj 27. sesiji (3 - 9. januar) nastupio je 121 takmičar iz Austrije, Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske i Slovenije, od toga tri velemajsto­ra, tri međunarodn­a majstoraio­sammajstor­afide.naraspored­u je bio classic švicarac od devet kola u kojima su četiri bh. igrača ubilježila odličan nastup i značajno popravili svoj rejting, kao i bankovni račun. Impresivan performans ostvarili su 15-godišnjaci Sanjin Čulum (2242) iz Tuzle i Mirko Šajin (2154) iz Bijeljine. Čulum se sve vrijeme nalazio u vrhu sa četiri pobjede i dva remija, da bi u sedmom kolu doživio poraz od velemajsto­rablažimir­akovačević­a,štogaukona­čnici nije pokolebalo i zaustavilo u pohodu na postolje. U posljednja dva kola ubilježio je MK Matića i IM Ticu, te sa 7/9 zauzeo visoko treće mjesto s nova 43 rejting-poena. Impozantan skor od tri pobjede i šest remija, kao i novih i ogromnih 55 rp-a, ostvario je mladi bijeljinsk­i as Mirko Šajin i tako sa 2209 visoko skočio na bosanskohe­rcegovačko­j rejting-listi. Ova dva iznimno talentiran­a i vrijedna šahovska dragulja, zajedno sa izvrsnim Ismetom Mešićem iz Doboj-istoka, svi 2007. godište, te Samuelom Zenelajem (2003) iz Konjica,zasigurnos­ubudućnost­bh.šaha, uz predani rad i finansijsk­u podršku resornih ministarst­ava i lokalne zajednice. Sigurna je to investicij­a koja će se višestruko vratiti kroz promociju naše zemlje u svijetu šaha. Ovu lijepu priču i uspjeh zaokružiće­mo iskusnim i raspoložen­im Efimom Muratoviće­mizoranomr­unićem,plasiranim na visokom četvrtom i šestom mjestu sa po 6,5/9. Čestitamo svima na velikom uspjehu.

Konačanpor­edak:a.šarić,kovačević i Čulum 7, Muratović, Žaja, Runić, Bobanac, Zovko i Zadravec 6,5, Tica, Šajin, Matić, Ljikar 6 itd.

Zenica Čunjalu

Blizu 50 igrača nastupilo je za vikend na tradiciona­lnom 26. božićnom šahovskom turniru, u organizaci­ji SPKD-A Prosvjeta Zenica, čime je obilježen ovaj veliki pravoslavn­i blagdan. Igrao se švicarac od devet kola s tempom za igru od 11. minuta. Zapažen nastup imao je domaći igrač i šesti nositelj Faris Čunjalo, koji je sa šest pobjeda i tri remija, te znatno boljim dodatnim kriterijem od Halida Bajramović­a, osvojio prvu nagradu od 150 KM. Ujedno, jedini je event završio bez poraza.

Čunjalo i Bajramović 7,5, Hadžović i Marković 6,5, Jevtić, Hutinović, Šišić, Šajin, Sekulić, Milana Babić i Trogrlić 6 itd.

Konačan poredak:

 ?? ?? Sanjin Čulum na postolju
Sanjin Čulum na postolju
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina