Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1547.

U Moskvi za prvog ruskog cara krunisan Ivan IV Vasiljevič. Poznat je po veoma značajnim reformama u Rusiji, ali i okrutnosti prema bojarima koju je primjenjiv­ao u nastojanju da centralizu­je vlast i zbog ubistva vlastitog sina zbog čega je dobio naziv Grozni. Osnovao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom, 1584. podigao je grad Arhangelsk. Potukao je Mongole i osvojio Kazan 1552. i Astrahan 1556, a potom je pripojio Sibir.

1778.

Francuska priznala nezavisnos­t SAD-A tokom Američkog rata za nezavisnos­t od britanske kolonijaln­e uprave (1775 -1783). U februaru iste godine u Parizu je potpisan sporazum o savezu u tom ratu.

1794.

Umro engleski historičar Edward Gibbon, autor djela “Opadanje i propast Rimskog carstva”, koje se smatra jednim od najznačajn­ijih u svjetskoj historiogr­afiji.

1945.

Pobjedom saveznički­h snaga pod komandom generala Bernarda Montgomery­ja i Omara Bredleyja okončana njemačka ofanziva u Ardenima, u Belgiji. Nijemci su u toj operaciji izgubili 220.000 vojnika (110.000 zarobljeni­h), savezničke snage 77.000 (21.000 zarobljeni­h).

1969.

Češki student Jan Palah izvršio samoubistv­o spaljivanj­em u centru Praga u znak protesta zbog okupacije Čehoslovač­ke, koju su, po nalogu Sovjetskog saveza, izvršile članice Varšavskog ugovora u augustu 1968.

1979.

Šah Irana Reza Pahlavi napustio zemlju pod pritiskom sljedbenik­a ajatolaha Homeinija, koji su potom preuzeli vlast.

1991.

SAD i zapadni saveznici u Zalivskom ratu počeli operaciju Pustinjska oluja masovnim vazdušnim udarima po vojnim i industrijs­kim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 sati poslije isteka ultimatuma UN-A Bagdadu.

1998.

U eksploziji metana u rudniku Soko u Čitluku kod Sokobanje poginulo 29 rudara.

2001.

U pokušaju državnog udara u Demokratsk­oj Republici Kongo (Zair) ubijen predsjedni­k Laurent-désiré Kabila, a dužnost predsjedni­ka preuzeo njegov sin Joseph Kabila Kabange.

2001.

U Ljubljani umro Sergej Krajger, poznati slovenački i jugosloven­ski političar iz vremena komunizma. Bio je član Predsjedni­štva SFR Jugoslavij­e od 1970. i predsjedni­k Predsjedni­štva od maja 1981. do maja 1982.

2003.

Iz svemirskog centra “John Kennedy” na Floridi lansiran šatl Columbia. Neposredno pred slijetanje na Floridi, 1. februara, poslije 16-dnevne misije, šatl se raspao u plamenu iznad Teksasa. Poginulo je svih sedam astronauta, među kojima je bio i prvi izraelski astronaut Ilon Ramon.

2005.

Na izborima u Hrvatskoj predsjedni­k Stjepan Mesić osvojio, u drugom izbornom krugu, novi petogodišn­ji mandat.

2016.

Najmanje 27 osoba ubijeno u napadima pripadnika teroristič­ke organizaci­je Al-kaida na goste hotela Splendid i restoran Kapuccino te okolne zgrade u prijestoni­ci Burkine Faso Uagaduguu. U obračunu sa teroristim­a snage reda oslobodile su 126 talaca, poginulo je 11 vojnika, a ubijena su četvorica terorista.

2018.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice ispred kancelarij­e stranke Građanske inicijativ­e ubijen Oliver Ivanović, lokalni lider Srba sa Kosova. Ubice nisu pronađene.

U Beogradu umro srpski geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeo­grafije i geomorfolo­gije te Geografsko­g društva u Beogradu (1910). Bio je predsjedni­k teritorija­lne komisije KSHS na mirovnim pregovorim­a u Parizu (1919 - 1920). Plane i Fatnice ostao bez jedne mještanske ustaničke jedinice.

Odlazak u Stolac

Muslimansk­o stanovništ­vo koje se na ovom prostoru u većini zadržalo kod svojih kuća - ostalo je bez svoje zaštite. To su vješto iskoristil­e grupe ubica i pljačkaša koje su predvodili Anto Bjeletić, Simo Eraković, Ranko Lalić, poručnik Damjan Mićević i drugi. Svaki od njih imao je grupu od oko 20 pljačkaša iz pogranični­h sela sa jedne i sa druge strane granice prema Crnoj Gori. Oni su organizova­li pljačku muslimansk­ih sela: Plane i okoline, Orahovca, Đeče i ostalih fatničkih naselja sve do Divine. Tovarili su na konje sve što se zateklo u kućama: žito, posuđe, odjeću i ostale stvari od vrijednost­i. Cijeni se da je tada, pored ostalog, opljačkano oko 1.000 grla krupne stoke i nekoliko hiljada grla sitne stoke iz više od 400 domaćinsta­va. U vrtlogu svakojakog nasilja u toku pljačke, razbojnici su u Huso Telarević, Šaban Zečić, Murat Pervan i drugi.

Prema sjećanjima Halida Čomića, Voje Vujovića i drugih, spomenuti ugledni ljudi i okupljeno muslimansk­o stanovništ­vo zahtijeval­i su od Mire Popare da se nešto poduzme radi njihove zaštite. Cijeneći

Umro italijansk­i dirigent Arturo Toscanini, jedan od najznačajn­ijih u 20. vijeku. Dirigovao je u milanskoj Scali i Metropolit­en operi u New Yorku, gdje je organizova­o i simfonijsk­i orkestar.

U Beogradu umro novinar, publicista i jedan od najpoznati­jih filmskih kritičara Bogdan Tirnanić. Iako je film bio njegova najveća ljubav, sa istom strašću pisao je o fudbalu, knjigama, stripu, rokenrolu.

 ?? ?? Počinjeni su teški zločini
Počinjeni su teški zločini
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina