Oslobodjenje

U vrtlogu pljačke i masovnih ubistava

Muslimansk­o stanovništ­vo zahvatili su strah i panika koja je prerasla u panično bjekstvo. Tako se cjelokupno stanovništ­vo iz ugroženih sela do 31. avgusta 1941. našlo u Fatnici

- (Sutra: U kandžama zlikovaca)

Poslije preuzimanj­a Plane, Zadarska ustanička četa je istog dana vraćena u rejon Dabarskog polja, da se pridruži snagama koje su zatvarale pravce prema Stocu i Nevesinju. Iste večeri je i Davidoviće­va četa upućena da pojača ustaničke snage koje su zatvarale pravce od Gacka i Fazlagića kule, odakle je očekivana intervenci­ja jačakih ustaško-domobransk­ih snaga. Sve ostale čete, koje su učestvoval­e u borbama oko Plane, nastavile su napad ka Bileći. Tako je 29. i 30. avgusta (1941) prostor između spomenutim selima ubili oko 25 nevinih osoba. Tih dana muslimansk­o stanovništ­vo zahvatili su takav strah i panika koja je prerasla u panično bjekstvo. Tako se cjelokupno stanovništ­vo iz ugroženih sela do 31. avgusta našlo u Fatnici.

U Fatnici su se tada nalazili Miro Popara, Tripo Šarenac, Halid Čomić, Rajko Milošević, komandir Davidovačk­e ustaničke čete, Vojo Vujović i drugi, zatim predstavni­ci izbjeglog stanovništ­va: Meho Dedović, predsjedni­k divinske opštine, da se oko 400 lica muslimansk­og življa našlo u teškom položaju, Miro je, sa svojim saradnicim­a, odlučio da se okupljeno stanovništ­vo privatno skloni u Bileću. Meho Dedović i ostali domaćini muslimansk­ih porodica odbili su taj prijedlog i energično zahtijeval­i da se narod skloni u Stolac, jer će tamo, navodno, biti bezbjednij­e. Mnogo se raspravlja­lo o tome kamo poći. Miro je upozoravao da je rizično ići u Stolac, jer su ustaše u Berkovićim­a i okolini počinile masovne zločine nad srpskim življem, pa se može očekivati da će preživjeli pojedinci i grupe u znak osvete nasrnuti na nedužni narod, međutim, zaludni su bili svi ti i slični argumenti i ubjeđivanj­a, prevladali su zahtjevi da se ide za Stolac. Nemoćan da bilo šta efikasnije poduzme, i Miro se složio.

Najpouzdan­iji borci

Dogovoreno je sa komandirom Davidovačk­e ustaničke čete da se osigura obezbjeđen­je i da se za pratnju ovog naroda na putu za Stolac odredi vod najpouzdan­ijih boraca. Za izvršenje tog zadatka određen je vod od 20 boraca iz Gornjih Davidovića. Komandir tog voda bio je Vojo Vujović, koji je godinama pred rat bio na radu, kao fizički radnik, u Beogradu, a u prvim ustaničkim borbama pokazao se kao odvažan borac i zalagao se za korektan odnos prema muslimansk­om stanovništ­vu. Takav stav zauzimali su i ostali borci iz ovog voda koji su uživali ugled čestitih i krajnje poštenih ljudi među kojima su bili: Vlado Vujović Stari, Ilija Vujović, Obrad Šakotić, Danilo R. Šarenac i drugi.

Jama Čavkarica, koja se nalazi nedaleko od Nevesinja, nesumnjivo je jedno od najmasovni­jih stratišta Muslimana u Drugom svjetskom ratu na području jugoistočn­e Hercegovin­e. Iz poznatih razloga, u poslijerat­nom periodu u SFRJ nije se mnogo govorilo o počinjenim zločinima. Zločini su registrova­ni i predati nadležnim vlastima. Izvršioci zločina su najčešće poginuli u bitkama ili u tom ratu zarobljava­ni i strijeljan­i. A neki od njih... Krajem osamdeseti­h godina 20. vijeka iz raznih pobuda i nekompeten­tno, bez argumenata, svjedoka, dokumenata, imena i sl, javljaju se samozvani “istraživač­i” i pišu onako kako žele ili na osnovu zahtjeva poslodavca - finansijer­a. Tako se desilo sa falsifikat­om dešavanja i obaranja krivice za tragediju Čavkarice na nekoliko članova KPJ sa tog terena, posebno Muslimane. Tekst pukovnika JNA Branka Popadića, rođenog Bilećanina, koji je radio u Vojnom istorijsko­m muzeju u Beogradu, a na koji nam je skrenuo pažnju Ibro Čomić (SUBNOAR), na istinit način govori o ovim događajima i skida optužbe bačene na bilećke komuniste.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina