Oslobodjenje

Batmanova Božićna

-

Svi manje-više znaju Dickensovu “Božićnu priču”, a šta kada se u ulozi Ebenezera Scroogea nađe niko drugi do Mračni vitez, pišu kolege sa Strip Bloga

”Batman: Noel” je grafička novela iz 2011. godine čiji je autor sjajni Lee Bermejo. Kada pomislite na Batmana i Gotham, Božić i praznična atmosfera sigurno nisu nešto što vam prvo padne napamet. Bermejo je u “Batman: Noelu” uspio da ukrsti jedan Batmanov detektivsk­i slučaj zajedno sa Dickensovo­m “Božićnom pričom”. Ovo je definitivn­o hrabar koncept (iako nije originalan, Loeb i Sale su već uradili nešto slično sa “Batman: Ghosts” 1995. godine) ako uzmemo u obzir to da se Bermejoovd­jeprviputu­hvatioukoš­tacisa pisanjem priče, a ne samo sa crtanjem.

Siguran i brz novac

Napočetkup­ričeupozna­jemoboba, koji je zbog teških životnih problema bio prinuđen da ostavi svoj ionako slabo plaćen posao i počne da radi za Džokera. Bob sigurno nije želio da radi za manijakaln­og ubicu, ali to je bila prilika da se zaradi siguran i brz novac koji mujeneopho­danzaliječ­enjebolesn­og sina.tokomsvogz­adatkaukom­ejetrebalo da dostavi paket za Džokera, on upada u Batmanovu zasjedu.

Batman je u ovoj priči tvrdokorni gospodin Scrooge. On ne pokazuje milost prema kriminalci­ma i prevaranti­ma koje juri, a njegova jedina misija je da kriminalnu populaciju Gothama svede na minimum. U Bobu on ne vidi ništa osim običnog, slabog, kriminalno­g ološa i odlučuje da ga iskoristi kao mamac ne bi li uhvatio Džokera. Čak ni kad sazna da Bob ima sina, to ne mijenja njegov plan, već na surov način i dalje misli o Bobu kao običnom šljamu, a o njegovom sinu kao o budućem prestupnik­u koji će vjerovatno krenuti očevim stopama.

Naratornam­pričapriču­oscroogeu, aludirajuć­i na Betmena, dok se paralelno odvija Batmanovo divljanje po Gothamu. Mračni vitez je prikazan kao u svom najzlobnij­em izdanju, ozlojeđen i pun bijesa, bez razumijeva­nja za Boba i okolnosti koje su ga primorale na to da se bavi kriminalom. Gubi se osjećaj da je Batman heroj, već izgleda kao ludak koji je dugo gledao u ambis i izgubio svaku ljudskost. Umjesto duhova Božića, kako bi mu ukazali na to da je skrenuo sa pravog puta, njega posjećuju dobro poznata lica, Catwoman u svojstvu duha prošlosti, Supermen

Bermejo je u

“Batman: Noelu”uspio da ukrsti jedan Batmanov detektivsk­i slučaj zajedno sa Dickensovo­m “Božićnom pričom”

 ?? ?? Po motivima Dickensovo­g klasika
Po motivima Dickensovo­g klasika
 ?? ?? ”Mačak u čizmama: Posljednja želja”
”Mačak u čizmama: Posljednja želja”
 ?? ?? ”Batman: Noel”
”Batman: Noel”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina