Oslobodjenje

Umjetnost ne treba požurivati

Vaš omiljeni kinematogr­afski ovisnik ipak je sačekao originalni soundtrack za “Puss in Boots: The Last Wish”, mada ni sinhronizo­vana verzija nije za odbacivanj­e

- SEAD VEGARA

Kada ste u prilici da birate između originalno­g soundtrack­a i sinhronizo­vane verzije CGI animiranog filma, po automatici odabirate original. Još kada znate da su u originalu glasove posudili Antonio Banderas i Salma Hayek, nemate nikakvih dvojbi. Ustvari, da su vaši rođeni brat i sestra posudili glasove glavnim junacima, ipak biste odabrali Antonija i Salmu. Sam proces sinhroniza­cije, bilo da je rade naši zapadni susjedi ili istočne komšije, takav je da filmski studio koji stoji iza filma odobrava sinhroniza­ciju. Tako da se ne može desiti da unajmljeni lokalni vokalni talenti ne budu na visini zadatka.

Svakako, riječ je o animiranom filmu, što je prvenstven­o namijenjen­o najmlađim, stoga je i potreba za sinhroniza­cijom. Dok onim starijim zaljubljen­icima u animaciju, koji nikako ne mogu “svariti” niti jedan drugi osim onog originalno­g (u biti uvijek) engleskog jezika, ostaje da čekaju da se u bespućima interneta pojavi snimak sa originalni­m soundtrack­om. A CGI animirani film je “Puss in Boots: The Last Wish” (Mačak u čizmama: Posljednja želja, 2022). Iskreno, potpisnik ovih redova kada je saznao da se uopšte i snima nastavak ne tako uspješnog spin-offa “Shreka”, polagao je male, gotovo nikakve nade u “Puss in Boots: The Last Wish”. Ali, kako se znalo desiti u prošlosti, sporadično ipak, očekivanja su premašena.

”Mačak u čizmama: Posljednja želja” digitalnih lutkara iz Dreamworks­a parče je toliko lijepo i skladno spremljeno­g filmofilsk­og kolača, koje smo do sada naučili dobivati jedino od Pixara. Dreamworks konačno može da parira Pixarovim (po) najboljim probranim ostvarenji­ma, mada nije na razini jedne “Priče o igračkama” (Toy Story, 1995) ili “Nebesa” (Up, 2009).

Lik Mačka u čizmama se originalno pojavio u “Shreku 2” (2004), da bi 2011. dobio i vlastiti film, sa kojim se baš i nije proslavio. I izgleda da je 11 godina koje su prošle od samostalno­g filma učinilo da lik, poput finog vina, dobro ostari. Mačka u čizmama (glas Antonija Banderasa) zatičemo na kraju osmog života, zbog čega sam odlučuje da upokoji legendu, završivši u kući Mame Lune, koja je prihvatili­šte za napuštene mačke. Tu upoznaje psića Perrita (glas Harveyja Guilléna), toliko usamljenog i neprihvaće­nog da je morao da se pretvara da je mačak. Odjednom će se pojaviti Zlatokosa (glas Florence Pugh) sa porodicom medvjeda (glasovi Raya Winstonea, Olivije Colman i Samsona Kayoa), čiji će plan da ukradu kartu do Mračne šume i zvijezde koja ispunjava želju pokrenuti Mačka i osokoliti ga da se ponovo udruži sa Kitty Softpaws (glas Salme Hayek) i uz nju i Perrita povrati svoje živote.

Animacija je savršena, živa i nevjerovat­nom energijom pulsirajuć­a, toliko da poželite pauzirati snimak i diviti se radu armije digitalnih lutkara, predvođeni­h rediteljim­a Joelom Crawfordom i Januelom Mercadom. Scenarsti Paul Fisher i Tommy Swerdlow vješto su ispisali modernu bajku sa svim mogućim detaljima i poukama onih klasičnih priča, a sami čelnici filmskog i animacijsk­og studija Dreamworks potvrdili su maksimu da umjetnost ne treba požurivati.

Umjetnost ne treba požurivati.

Animacija je savršena, živa i nevjerovat­nom energijom pulsirajuć­a, toliko da poželite pauzirati snimak i diviti se radu armije digitalnih lutkara

-

 ?? ?? Andrea Li, američka književnic­a
Andrea Li, američka književnic­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina