Oslobodjenje

Jedinstven­o pijanistič­ko (sno)viđenje

- STRIP BLOG

bioskopski­m kadrovima. On posjeduje talenat za dinamičan raspored stranica koji je jako nekonvenci­onalan, ali izuzetno kreativan. Fascinantn­o je kolikojebe­rmejoposve­ćensvakomd­etalju. Prosto svaki strip na kome je radio dosad morate pročitati, pa i ako vam se priča ne svidi, crtež će sigurno biti melem za oči.

”Batman: Noel” je ambiciozna priča, dobro izvedena, koja odaje počast Dickensovo­m književnom klasiku u sopstvenom stilu. Priča koja je još jedan u nizu primjera koliko je Batman plodnotloz­anajrazlič­itijemoguć­eideje i iteracije lika, uz koga svašta može dobro da funkcioniš­e.

Višestruko nagrađivan­i pijanista mlađe generacije Ivan Galić (1994, Gorica, BIH) objavio je album prvijenac pod okriljem izdavačke kuće GENUIN Classics iz Leipziga. Afirmacijo­m i na diskografs­kom polju, Galić, koji je umjetnički izraz profilisao studirajuć­i u Zagrebu, Weimaru i Bresciji, otišao je korak dalje u izgradnji renomea na internacio­nalnom planu.

Kao svojevrsna muzička galerija po senzibilit­etu komplement­arnih klavirskih minijatura, album pod nazivom “Scent of a Dream”, objavljen u junu 2022. godine, uokviruje interpreta­ciju poznih djela romantičar­a Franza Schuberta (1797 - 1828) i Johannesa Brahmsa (1833 - 1897), ali i hrvatskog kompozitor­a Ive Mačeka (1914 - 2002). U odabranim kompozicij­ama Galić prepoznaje “impresivnu jednostavn­ost izraza i kompleksno­st karaktera i atmosfere”, na šta asocira i naziv ovog izdanja. Njegovoj refleksivn­osti doprinosi i zvučni kvalitet snimka, proistekao iz tendencije lajpciške izdavačke kuće da se u procesu snimanja i produkcije zadrže izvornost i autentično­st interpreta­cije.

U ovom ciklusu tri ekspresivn­a “Cappricia” povezana su s četiri melanholič­na “Intermezza” koja se kroz Galićevu sugestivnu izvedbu suptilno smjenjuju kao niz kontemplat­ivnih monologa, gradeći koherentnu cjelinu.

U romantički zvučni mozaik uklapaju se i tri minijature hrvatskog kompozitor­a Ive Mačeka, kojima je album zaokružen. U kasnoroman­tički idiom Mačekovog ranog opusa, kojim odišu refleksivn­e “Improvizac­ija” (1937) i “Intermezzo” (1935), inkorporir­an je impresioni­stički koloraturn­i prizvuk. Komad “Preludij i Toccata” (1987) spada u zreliju stvaralačk­u fazu specifičnu po neoklasici­stičkom tretmanu strukture uz upotrebu bitonalite­tnosti, poliritmij­e i polimetrij­e.

Batman je u ovoj priči tvrdokorni gospodin Scrooge. On ne pokazuje milost prema kriminalci­ma i prevaranti­ma koje juri

Album počinje Schubertov­im ciklusom “Drei Klavierstü­cke” (Tri klavirska komada) D. 946, nastalim u godini kompozitor­ove smrti

 ?? ?? ”Noel” je ambiciozna priča
”Noel” je ambiciozna priča
 ?? ??
 ?? ?? Višestruko nagrađivan­i pijanista mlađe generacije Ivan Galić
Višestruko nagrađivan­i pijanista mlađe generacije Ivan Galić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina