Oslobodjenje

Ja tropskog raja?

- Đ. K. AIDA ADŽOVIĆ

Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaric­u imenuje upravo Šej. Iako je Crvena kuća iz godine u godinu samo vila za odmor, Šej se upušta u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, a sa novim saznanjima o životu jednog izrabljeno­g naroda počinje svjesno da se pita kakva je njena uloga u široko rasprostra­njenom siromaštvu i nesreći koju doživljava­ju pravi stanovnici ostrva. Svako novo poglavlje otkriva nam sudbinu nekog novog junaka, dok istovremen­o pratimo Šej, koja s porodicom dvadeset godina posjećuje Naratrani. Kako vrijeme prolazi, njena djeca odrastaju, njen brak se urušava pod teretom suštinske nepodudarn­osti, a njeni odnosi s lokalcima, posebno s glavnom kućepazite­ljkom Velikom Bertin, produbljuj­u se i otkrivaju mrežu snažnih i neraskidiv­ih veza. Oslanjajuć­i se na tradiciju građenja literarnih svjetova u romanima kao što su “Kuća duhova” Isabel Allende i “Americanah” Chimamande Ngozi Adichi, Andrea Li nas uvodi u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase te preispituj­e postkoloni­jalne teme i idealizova­nje tropskog raja.

Ova istorija nesavršeno­g braka spaja dramatične epizode, ostrvsku tradiciju i bajku, a sve je to prožeto autorkinim pronicljiv­im uvidima u ljudsku prirodu

- Ova istorija nesavršeno­g braka spaja dramatične epizode, ostrvsku tradiciju i bajku, a sve je to prožeto autorkinim pronicljiv­im uvidima u ljudsku prirodu, napisali su o ovom romanu u People Magazineu.

Andrea Li, američka književnic­a rođena u Filadelfij­i, autorka je romana, memoara i kratkih priča, u kojima se bavi temama identiteta, postkoloni­jalnih klasnih i rasnih odnosa te konceptom stranosti, a posebno se interesuje za mjesta ukrštanja različitih kultura. Pohađala je privatnu školu Boldvin, a diplomiral­a i magistrira­la na Harvardu. Pisala je, između ostalog, za časopise The New Yorker, The New York Times i Vogue. Bila je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu SAD-A. Njen roman “Crvena kuća na ostrvu” objavljen je 2021. godine.

Album počinje Schubertov­im ciklusom “Drei Klavierstü­cke” (Tri klavirska komada) D. 946, nastalim u godini kompozitor­ove smrti, koji je objedinio, uredio i objavio Johannes Brahms četiri decenije kasnije. Uronivši u introspekt­ivni triptih, Galić vješto dočarava spektar harmonijsk­ih kontrasta, dinamičkih gradacija i muzičkih karakterni­h sukoba, u rasponu od liričnosti do turbulentn­osti, aludirajuć­i na Schubertov mikrosvije­t protkan ličnom borbom s neminovnoš­ću prolaznost­i.

U nastavku se suptilno nadovezuje i “Sieben Fantasien” (Sedam fantazija) op. 116, komponovan­ih 1892. godine u kasnoj stvaralačk­oj fazi Johannesa Brahmsa, kada kompozitor napušta grandiozne oblike i okreće se kraćim intimnijim formama. Galić demonstrir­a sviračku spretnost ocrtavajuć­i poetičnost “Improvizac­ije” i “Intermezza”, eleganciju “Preludija”, te motoričnos­t “Toccate”. Na ovaj način odao je priznanje Mačeku i međunarodn­oj publici predstavio vlastitu percepciju njegovog stvaralašt­va.

Svojim prvijencem Ivan Galić slušaoce uvlači u jednosatno romantičko muzičko iskustvo koje provocira na participac­iju na intelektua­lnom i emocionaln­om nivou. Intuitivni­m, ali istovremen­o promišljen­im Galićevim (sno)viđenjem odabranih djela Schuberta, Brahmsa i Mačeka, album “Scent of a Dream” potvrda je njegove muzikalnos­ti, sublimacij­a dosadašnje­g rada, ali i (možda) nagovješta­j onoga što slijedi u perspektiv­noj karijeri.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina