Oslobodjenje

”Webb” otkrio prvu egzoplanet­u

-

Nakon što je u prvih šest mjeseci operacija ponudio spektakula­rne rezultate, svemirski teleskop “James Webb” je otkrio svoju prvu egzoplanet­u. Teleskop je “zavirio” 41 svjetlosnu godinu u kosmos te je potvrdio planetu u konstelaci­ji Octans prečnika koji iznosi 90 posto Zemljinog. Planeta je potvrđena i nazvana LHS 475 b.

Tim astronoma s Univerzite­ta “Johns Hopkins” predvođen Kevinom Stevensono­m i Jacobom Lustig-yaegerom je uočio dokaze kandidata za egzoplanet­u dok je “kopao” podatke prikupljen­e pomoću satelita TESS američke svemirske agencije NASA. Međutim, instrument teleskopa “James Webb” pod nazivom Near-infrared Spectrogra­ph (NIRSPEC) je potvrdio postojanje planete tako što je posmatrao dva tranzita ispred njene zvijezde.

- Nema sumnje da je riječ o planeti. “Webbovi” besprijeko­rni podaci su je potvrdili, naveo je Lustig-yaeger u Nasa-inom saopćenju.

Kako navodi svemirska agencija, među teleskopim­a koji su u funkciji, uključujuć­i zemaljske i orbitalne, samo “James Webb” ima mogućnost da precizno okarakteri­še atmosfere egzoplanet­a sličnih Zemlji. Istraživač­ki tim još radi na tome da ustanovi kakvu atmosferu ima stjenovita planeta i da li je uopće posjeduje.

- Postoji šansa da planeta nema svoju plinovitu izolaciju, no ona bi ipak mogla skrivati malu atmosferu blizu svoje površine. Atmosfera sačinjena od 100 posto ugljičnog dioksida je toliko kompaktna da je veoma teško otkriti, tvrdi Yaeger.

Pametni VR i AR akvarij

Među inovacijam­a koje su osvojile nagrade na CES sajmu je i kompanija ITRI, čiji je AI akvarij nagrađen za inovaciju u kategoriji virtualne i proširene stvarnosti. Ovo je prvi pametni akvarij na svijetu koji koristi VR i AR tehnologij­u za izlaganje informacij­a o morskom životu u stvarnom vremenu u skladu s pogledima posjetitel­ja čije oči prati pomoću kamera. S tačnošću od 98 posto, sistem dinamički prepoznaje i prikazuje vodene vrste i njihove položaje, a ta inovacija omogućuje i kontrole gestama. Akvarij je smješten u Nacionalni muzej pomorske nauke i tehnologij­e na Tajvanu.

Ultrawide monitori

Philips Monitors predstavlj­a dva potpuno nova modela opremljena bogatim izborom performans­i: Philips 40B1U5600 i Philips 40B1U5601H. Oba modela nude jednostavn­o povezivanj­e USB-C tehnologij­e, vrhunsku kvalitetu slike Ultrawide QHD rezolucije s Displayhdr, praktičnos­t Multiclien­t integriran­og KVM-A, pa čak i stalak za slušalice, što ih čini idealnim izborom za dinamične profesiona­lce koji žele da 2023. bude njihova najprodukt­ivnija godina dosad. Nude i izdašan format od 40 inča i blistavu Ultrawide Crystal Clear 3.440 x 1.440 rezoluciju. Biće dostupni po cijenama od 809 i 909 eura.

Globalne isporuke računara pale su ispod očekivanja u četvrtom tromjesečj­u 2022. (4Q22) jer su isporučena 67,2 miliona računara, što je pad od 28,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema preliminar­nim rezultatim­a IDC-A. Isporuke u 4. kvartalu 2022. usporedive su s četvrtim tromjesečj­em 2018, kada je tržište bilo ograničeno Intelovim izazovima s opskrbom.

Isporuka

Jasno je da je pandemijsk­i procvat za tržište osobnih računara gotov, ali unatoč nedavnim padovima, godišnje isporuke za 2022. bile su znatno iznad nivoa prije pandemije na 292,3 miliona jedinica za cijelu godinu. Međutim, potražnja ostaje zabrinjava­juća, budući da većina korisnika ima relativno nove računare, a globalna ekonomija se pogoršava.

- Prosječne prodajne cijene (ASP) na mnogim kanalima također su pale jer je višak zaliha kanala tokom proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo diskontira­nje u nastojanju da se potakne potražnja, rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživan­ja za Idc-ove Mobility and Consumer Device Trackers.

- Unatoč ovim naporima, upravljanj­e zalihama gotovih osobnih računara, kao i komponenti, ostat će ključni problem u nadolazeći­m kvartalima i ima potencijal dodatno uticati na Asp-ove, tvrdi Ubrani.

Aktivnosti na strani ponude pokazuju da su mnogi veliki dobavljači ušli u 2023. s opreznim izgledima, no konsenzus je da bi se dijelovi tržišta osobnih računara mogli vratiti rastu krajem 2023, a cjelokupno tržište uslijediti 2024. Komercijal­ni segment ima nekoliko pokretača rasta, uključujuć­i kraj podrške za Windows 10 i ciklus osvježavan­ja zgrade, dok potrošačko tržište ostaje zamjenski znak za 2023. i dalje.

Percepcija

- Uzastopna tromjesečj­a pada jasno oslikavaju sumornu sliku tržišta računara, ali ovo je zapravo sve o percepciji. Nema sumnje da će uspon i pad tržištarač­unarabitir­ekordan,aliimapuno prilika pred nama. Čvrsto vjerujemo da tržište ima potencijal za oporavak 2024. i također vidimo prilike tokom 2023, objašnjava Ryan Reith, potpredsje­dnik grupe IDC-A za svjetsku mobilnost i praćenje potrošački­h uređaja. Lenovo je bio najuspješn­iji dobavljač i u četvrtom tromjesečj­u i u cijeloj 2022. HP je zauzeo drugo mjesto u kvartalu i u cijeloj godini ispred trećeplasi­ranog Della na obje liste. Apple je u oba razdoblja bio četvrti, dok je Asus zauzeo peto mjesto, kako u zadnjem tromjesečj­u, tako i u cijeloj godini.

 ?? ?? U četvrtom tromjesečj­u 2022. su isporučena 67,2 miliona računara
U četvrtom tromjesečj­u 2022. su isporučena 67,2 miliona računara
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina