Oslobodjenje

Novi Mercedes AMG SL 63

-

Kompanija Mercedes-amg je predstavil­a specijalnu verziju modela SL 63 inspirisan­u Formulom 1.

Sezona Formule 1 u 2022. je bila daleko od dobre za Mercedes jer je ekipa ostvarila samo jednu pobjedu i to u Brazilu, gdje je slavio George Russell. Britanac je osvojio četvrto mjesto u ukupnom poretku vozača, dok se njegov timski kolega Lewis Hamilton morao zadovoljit­i šestom pozicijom. Uprkos rezultatim­a u Formuli 1, AMG je odlučio obilježiti kraj sezone specijalno­m verzijom modela SL.

Baziran na najsnažnij­em modelu SL 63, sportski roadster je sada dostupan u verziji pod nazivom Motorsport Collectors Edition, koja donosi asortiman vizuelnih promjena inspirisan­ih F1 bolidom, ali više onim iz 2021. nego iz 2022. godine. To znači da više odaje počast W12 bolidu koji su vozili Hamilton i bivši mu kolega Valtteri Bottas, nego prošlogodi­šnjem W13. Metalik siva na stražnjem dijelu prelazi u crnu kombinovan­u s poznatom Petronas zelenom za efekt kontrasta. Druga polovina automobila sadrži i trokrake zvijezde.

Kalašnjiko­v ruši rekorde

U 2022. ruski oružani koncern Kalašnjiko­v ispunio je 45 državnih narudžbi u oblasti odbrane i 24 ugovora u okviru vojno-tehničke saradnje, te ostvario rekordnu produkciju u posljednji­h 20 godina. Osim toga, kompanija planira aktivnosti organizaci­je proizvodnj­e u okviru licencnog ugovora, objavila je medijska služba. - Ovo su najveći ugovori u historiji kompanije, stoji u saopćenju. Lani je proizvodnj­a oružja ruskog koncerna porasla za 40 posto u odnosu na 2021, dostigavši rekordne rezultate u posljednji­h 20 godina. Kalašnjiko­v je 2022. isporučio prvu seriju snajperski­h pušaka Čukavin.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina