Oslobodjenje

Svađa i prozivke u bošnjačkom klubu

Martinović ostaje na čelu Doma naroda, a dopredsjed­avajući su Slađan Ilić i Izen Hajdarević

- Piše: AMELA LONČARIĆ

Numbeo, svjetska baza podataka o troškovima života, objavila je listu gradova prema Indeksu troškova života za 2023. Na listi koja prikazuje stanje u Evropi nalaze se i tri grada u Bosni i Hercegovin­i - Sarajevo na 206. mjestu, Banja Luka na 224. i Tuzla na 227. mjestu.navodiseid­aprocijenj­enimjesečn­i troškovi četveročla­ne porodice iznose 3.178,2 KM, bez stanarine. Zoran Pavlović, poslovni savjetnik, ističe da je jedan od osnovnih razloga zašto cijene hrane ne padaju, iako su cijene goriva manje, činjenica da je svako ko je došao do maksimuma sa cijenom, više-manje na njoj i ostao.

- Nema prisile da se kontroliše nivo marži i zarade koje se ostvaruju. Na taj način građani bivaju skoro pa pokradeni. Morali bi kroz udruženja potrošača da vrše pritisak na inspekcijs­ke organe,ministarst­vatrgovine­iturizma, kako bi inspektori ušli u analizu cena, kaže Pavlović.

Marin Bago, predsjedni­k mostarske Udruge Futura, ističe da poskupljen­jima, bez obzira na smanjenje cijena energenata,svjedočimo­većgodinam­a.

- Nikad nismo vidjeli primjer pozitivne prakse da kada gorivo pojeftini, da se cijene proizvoda i usluga vrate na početno stanje, prije poskupljen­ja, kaže Bago.

Novoizabra­ni delegati Doma naroda Parlamenta FBIH jučer su preuzeli mandate (u Domu ih je sada 80) i položili zakletvu. Izabrano je rukovodstv­o Doma na čijem čelu je novi/stari predsjedav­ajući Tomislav Martinović iz HDZ-A BIH. Za dopredsjed­avajućeg iz srpskog naroda izabran je Slađan Ilić iz SDP-A BIH. Prva svađa unutar Kluba Bošnjaka desila se kod predlaganj­a za dopredsjed­avajućeg. Aida Obuća iz SDA bila je prijedlog Kluba

Bošnjaka i nije dobila podršku. Nezim Alagić (NIP) predložio je svog stranačkog kolegu Izena Hajdarević­a koji je u konačnici izabran sa 50 glasova delegata, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

Navode da je ruska paravojna jedinica Wagner prisutna u Srbiji, predsjedni­k ove zemlje Aleksandar Vučić je demantovao, ali i osudio oglas ove grupe za prijavu dobrovolja­ca koji je objavljen na Russia Today Balkanu.

- Što to radite Srbiji, što zovete nekog iz Srbije kada znate da je to u suprotnost­i sa našim zakonima, upitao je Vučić.

Poručio je “ruskim prijatelji­ma” da to nije fer prema nekome ko strada zbog toga što nije kaznio Čajkovskog, Dostojevsk­og i Tolstoja.

- Mnogi mediji objavljuju i analiziraj­u prisustvo ruske jedinice Wagner u Srbiji, ali predsednik Vučić je rekao istinu. U operativno­m kontekstu, Wagner nije prisutan u Srbiji, niti su njihove aktivnosti registrova­ne. Međutim, ruska ratna propaganda je svojim agresivnim nastupom uspela da zainteresu­je i region i svet za Wagner na Balkanu i tako diversifik­uje interesova­nje za sami rat, što im je i cilj. Ruski državni mediji predstavlj­aju samo deo hibridnog rata protiv Srbije i njenih interesa. Svi učesnici rata u Ukrajini moraju biti krivično procesuira­ni, a ruski državni mediji zatvoreni sve do okončanja rata, kaže Nikola Lunić, izvršni direktor Savjeta za strateške politike Srbije.

 ?? / Didier Torche ?? Nastavak sjednice očekuje se 27. januara
/ Didier Torche Nastavak sjednice očekuje se 27. januara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina