Oslobodjenje

SDA ima keca u rukavu?

Sagovornic­i Oslobođenj­a oprezni su u prognozama o formiranju vlasti i rokovima, dok iz SDA spočitavaj­u šestorci sve ono što su sami radili

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Formiranje vlasti, tačnije pregovori koji vode ka tome, u toku su za sve nivoe vlasti u BIH. Ključ je u Domu naroda Federacije. Kada delegati završe svoj dio posla kako bi se popunio i državni Dom, počinje priča o formiranju Vlade Federacije BIH. Iako izgleda da je sve manje-više dogovoreno, u praksi su mogući i obrti. Na stolu je više scenarija.

Pritisci na šestorku

Klubovi Hrvata i Bošnjaka biraju po pet osoba za Dom naroda Bosne i Hercegovin­e. SDA i DF imaće tri predstavni­ka iz reda Bošnjaka. Iz SDA će jednu poziciju prepustiti DF-U, a dvije će zadržati. Osmorka na osnovu broja predstavni­ka u Klubu Bošnjaka može izabrati dvoje delegata. Kada je u pitanje Klub Hrvata, HDZBIH očekuje da će ih imati četiri.

Na najavu lidera HDZ-A Dragana Čovića da će imati četiri sigurna delegata, Safet Softić iz SDA direktno je prozvao SDP i Narod i pravdu da su, ukoliko se to desi, direktno podržali delegata HDZ-A BIH. Softić smatra da će na taj način HDZBIH i SNSD imati potpunu kontrolu u procesu donošenja odluka, kakvu su, uostalom, imali i kada su bili u vlasti s njegovom partijom.

- Mislim da će istovremen­o, kako bude tekao ovaj proces formiranja vlasti na državnom nivou, a vidimo da su se pojavile tačke prijepora, vidimo da raste pritisak javnosti na šestorku, upravo SDA izvući tog keca iz rukava, cijeni Tanja Topić, politička analitičar­ka.

Ono što se najviše iščekuje je konačno formiranje novog saziva Vlade Federacije. Vlada sa Fadilom Novalićem na čelu ulazi u petu godinu tehničkog mandata. Potrebno je, prije svega, izabrati predsjedni­ka i potpredsje­dnike Federacije, za što je potrebno minimalno jedanaest potpisa u svakom od klubova. Predsjedni­k Federacije BIH imenuje Vladu nakon konsultaci­ja s kandidatom za tu dužnost u roku od 30 dana od dana izbora predsjedni­ka i dva dopredsjed­nika.

- Ne isključuje­m da se može otvoriti put za neku novu krizu sa dužim ili kraćim rokom trajanja. Ne treba isključiti situaciju u kojoj SDA može da računa da će joj se neki broj zastupnika pridružiti u njenoj ideji oko uspostave vlasti, ističe Alija Behram, politički analitičar.

Posljednji­h dana, posebno u Federaciji BIH, sve češće se spominje i mogućnost da visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt nametne određene odluke kako bi ubrzao proces formiranja vlasti u FBIH. Ipak, on ne misli tako.

Zadatak izabranih

- Ja mislim da su na potezu oni koji su izabrani u parlamente. Oni trebaju formirati vlast, jer to je u prvom redu zadatak izabranih zvaničnika, a ne institucij­a međunarodn­e zajednice, poručio im je u našim novinama.

Borjana Krišto, nova predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH, poslala je SIPA na provjeru imena svih ministara i zamjenika koji će činiti novi saziv Vijeća ministara BIH. Iz državne vlasti već su izašli NES i Stranka za BIH, a najave da neće podržati predloženi saziv Vijeća dolaze i iz stranaka koje čine samu šestorku.

Delegatima se obratio predsjedni­k Centralne izborne komisije (CIK) BIH Suad Arnautović, koji je, između ostalog, podsjetio na daljnju proceduru uspostave vlasti u FBIH.

- Sada slijedi izbor predsjedni­ka i potpredsje­dnika FBIH, te po pet delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH. I to se provodi odmah po sazivanju konstituir­ajuće sjednice, rekao je Arnautović.

Prema nametnutim odlukama visokog predstavni­ka u BIH Christiana Schmidta, Dom naroda sada ima 80 delegata umjesto dosadašnji­h 58.

Safet Softić preuzeo je ulogu od Damira Arnauta, koji je prethodni mandat ponavljao kako je SDA dala kontrolni paket SNSD-U i HDZ-U u državnom Domu naroda

Predsjedni­k

Kluba Srba je Igor Stojanović, za predsjedni­ka Kluba Bošnjaka izabran je Muamer Zukić, dok je Damir Džeba izabran za predsjedni­ka

Kluba Hrvata

Svaki od klubova konstituti­vnih naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, ima po 23 delegata, a Klub Ostalih sada ima 11 članova.

U Dom naroda Parlamenta FBIH izabrani su kao delegati bošnjačkog naroda Azhar Sejarić, Mehmed Mahmić, Emir Dautović, Mehmed Memišević, Dževad Hadžić, Muamer

Zukić, Senad Alić, Izen Hajdarević, Damir Šišić, Fahrudin Čolaković, Mirnes Bašić, Amra Babić, Almina Sivić, Nezim Alagić, Aida Obuća, Amir Orlović, Eldin Delić, Irma Memidžan, Haris Zahiragić, Fatima Gavrankape­tanović- Smailbegov­ić, Kemal Ademović, Irfan Čengić i Hikmet Hodžić.

 ?? / Didier Torche ?? Delegati su preuzeli mandate i položili zakletvu
/ Didier Torche Delegati su preuzeli mandate i položili zakletvu
 ?? ?? Nikola Lunić: Neutralnos­t Srbiji više nije dovoljna
Nikola Lunić: Neutralnos­t Srbiji više nije dovoljna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina