Oslobodjenje

Er svi žele biti u vlasti

-

Iz hrvatskog naroda izabrani su: Tanja Šantić, Ilija Ilić, Silva Banović, Marina Mujkanović, Ivo Tadić, Berina Fejzić, Anto Bilić, Boris Mrnjavac, Ilija Nakić, Ivo Šimunović, Ivan Odak, Oliver Soldo, Tomislav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Milan Ševo, Ivana Zrimšek Šaravanja, Tomislav Mandić, Ivica Pavković, Damir Marjanović, Ivan Ivić, Mladen Šarić i Dragan Konta.

Ovo je prilika da još jednim glasanjem usvojimo povećanje invalidnin­a koje čeka samo potvrdu Doma naroda. Od toga neću odustati, poručio je Irfan Čengić

U Domu naroda FBIH delegati srpskog naroda su: Mladen Lonić, Svetlana Kamenjaš, Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić, Goran Bulajić, Daliborka Milović, Branka Cvijetić, Ljubinka Atanasijev­ić, Vesna Saradžić, Dragica Suša, Zora Dujmović, Miroslav Mitović, Smiljana Viteškić, Vedrana Vujović, Mimorka Melank, Jelena Pekić, Igor Stojanović, Kristina Petrović, Dragana Damjanović, Duško Radun, Goran Broćeta i Nikola Materić.

Kao predstavni­ci Ostalih, delegati su: Senita Handukić, Sandra Imširović, Halil Selimbašić, Almir Babajić, Arman Zalihić, Sanela Klarić, Nihad Uk, Albin Zuhrić, Kenan Magoda, Vibor Handžić i Belma Kapo.

Nakon što je privremena mandatsko-imunitetsk­a komisija verificira­la mandate delegatima, uslijedilo je konstituis­anje klubova naroda i Kluba Ostalih, te su izabrani predsjedni­ci i zamjenici predsjedni­ka klubova.

Za predsjedni­ka Kluba Srba izabran je Igor Stojanović, a njegova zamjenica je Vesna Saradžić. Muamer Zukić je izabran za predsjedni­ka Kluba Bošnjaka, dok je njegov zamjenik Mirnes Bašić. Damir Džeba je predsjedni­k Kluba Hrvata, a njegov zamjenik je Ivo Tadić.

Martinović je podsjetio na obavezu da su delegatski klubovi dužni nominirati kandidate za predsjedni­ka i potpredsje­dnike FBIH, kako bi se prijave mogle blagovreme­no proslijedi­ti Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) radi daljih postupaka i provjera. Također je podsjetio na obavezu da se izvrše nominacije za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta­rne skupštine BIH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

- Planirali smo da bismo do 26. januara trebali od CIK-A dobiti utvrđene liste kandidata za Dom naroda PSBIH, pa da bismo 27. januara imali nastavak ove sjednice i tu izvršili naše obaveze, glasanje za delegate. Time bismo okončali konstituir­ajuću sjednicu. Tog 27. januara ćemo zakazati i vanrednu sjednicu, na kojoj bi se našao prijedlog budžeta za 2023, kaže Martinović.

Poznato je da FBIH još nema budžet za 2023. godinu, ali ni odluku o privremeno­m finansiran­ju. Kako je ranije najavljeno, sjednica Predstavni­čkog doma na kojoj će biti razmatran budžet zakazana je za 25. januar.

Irfan Čengić je u ranijem sazivu Parlamenta FBIH bio poslanik u Predstavni­čkom domu, a sada je delegat u Domu naroda.

- Prioritet u mom djelovanju je da Dom naroda u ovom mandatu ne bude groblje zakona, te da se poštuje Ustav, odnosno da se svi zakoni nađu na dnevnom redu u roku od 45 dana od dana usvajanja u Predstavni­čkom domu. Ovo je prilika da samo još jednim glasanjem usvojimo povećanje invalidnin­a koje čeka samo potvrdu na Domu naroda. Od toga neću odustati, poručio je.

Odnos snaga

Iz Kantona 10 u Dom naroda izabran je Duško Radun iz Srpske sloge.

- Nakon što sam se ponovo vratio u Dom naroda, mogu da kažem da je sada drugačija situacija, kao i odnos snaga. Sigurno je da SDA ima kontrolu u Klubu Bošnjaka, a osmorka je i u ostalim klubovima i sigurno je da će biti blokada, jer svi žele biti dio vlasti. Ali, činjenica je da neko mora popustiti. Međutim, mi moramo da nađemo rješenje i da pokažemo da mislimo o narodu koji nas je izabrao za dobrobit svih nas, kaže Radun.

Visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt je na sastanku sa rukovodstv­om Zastupničk­og doma Federacije BIH čestitao članovima Kolegija PD-A FBIH Mirjani Marinković-lepić, Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću na imenovanju i poželio im sreću u brzom okončanju procesa formiranja vlasti, saopćeno je iz OHR-A. “Prioriteti su svima jasni: ekonomski razvoj, snažna borba protiv korupcije u svim oblastima, EU integracij­e i napori na osiguranju šireg učešća u donošenju odluka. Čvrsto opredjelje­nje svih aktera je neophodno kako bi se zaustavio odliv ljudi iz ove zemlje”, rekao je Schmidt.

Pohvala predstavni­ce UN-A

Predsjedav­ajući PD PSBIH Denis Zvizdić i zamjenik predsjedav­ajućeg Marinko Čavara razgovaral­i su u Sarajevu sa specijalno­m izvjestite­ljicom UN-A za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnualom Ní Aoláin, koja sa saradnicim­a boravi u radnoj posjeti BIH. Ona je ocijenila da BIH, prema Globalnom indeksu za borbu protiv terorizma, ima nizak rizik od napada, te je pohvalila postojeća zakonska rješenja.

Na sastanku sa članovima Interresor­ne radne grupe Vlade FBIH izrazila je zadovoljst­vo radom na prevenciji i borbi protiv terorizma.

 ?? / Didier Torche ?? Novi saziv Doma naroda ima 80 delegata
/ Didier Torche Novi saziv Doma naroda ima 80 delegata
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina