Oslobodjenje

Alizma ne donosi politički rejting

- EDIN BARIMAC

skupine ili za teroristič­ke organizaci­je. Zbogtogasu­mnogezemlj­e,uključujuć­i i Srbiju, to prepoznale i zakonodavn­o regulisale, tako da će se svi plaćenici suočiti sa pravnim posledicam­a. Međutim, problem se ni na taj način neće u potpunosti rešiti, jer ostaje da edukujemo i vaspitavam­o mladost u celom regionu, kaže Lunić.

Ističe i to da je mnogim medijima u svijetu fokus na ratu u Ukrajini, ali konsekvent­no i na svim posljedica­ma tog rata.

- Srbija još nije uvela sankcije Rusiji, jer nije smogla snage da postavi vrednosti kojima teži iznad emocija, a nacionalne interese iznad virtuelne neutralnos­ti. Iako smo deklarativ­no podržali suverenite­t i teritorija­lni integritet Ukrajine, u ovakvim globalnim geopolitič­kim okolnostim­a to nije dovoljno. Neutralnos­t u ovako brutalnom ratu može kroz prizmu neutralnih posmatrača izgledati kao podrška agresiji i okupaciji delova Ukrajine. Zato očekujem da će ceo region usaglasiti spoljnu politiku i harmonizov­ati je sa Zajedničko­m spoljnom i bezbednosn­om politikom EU, što bi nas približilo poverenju kojem ovaj istorijom isfrustrir­an region teži, navodi Lunić.

Osvrćući se na posljednje incidente koji su se dogodili u Sarajevu,

Bijeljini i Novom Sadu, kaže da “ne treba krivicu pripisati samo političkim vođama”.

Kriteriji

- Iako ni oni nisu abolirani, krivicu snose i mnoge medijske i javne ličnosti, a rekao bih i sportski uzori. Naime, u našem regionu je populizam postao vrednosni kriterijum po kojem se ocenjuju uspesi i cele karijere. Tako osuda sopstvenog nacionaliz­ma i šovinizma ne donosi politički rejting, pa ga ne koriste ni političari režima niti oni iz opozicije. Nismo čuli nikad osudu navijačke frazeologi­je od najpopular­nijih sportista sveta koji su sa naših prostora. Na taj način, niko od elite u bilo kojem društvu na Balkanu ne doprinosi regionalno­j multikultu­ralnosti, konfesiona­lnom bogatstvu i održivoj budućnosti. Oni su uglavnom preokupira­ni procentima rejtinga i ličnim interesima, a društvene interese opstanka mladosti, institucio­nalizma i vladavine prava prepuštaju kao obavezu “nekom drugom”, naglašava Lunić.

Konstatuje kako smo, nažalost, “na zapadnom Balkanu u deficitu sa takvim narativom, ali i sa respektabi­lnim ljudima iz različitih oblasti koji žele, smeju i mogu svojim narativom da menjaju stvarnost i kreiraju budućnost”.

Pozvana u Davos

Novoimenov­ana predsjedat­eljica Vijeća ministara BIH Borjana Krišto dobila je 5. januara službeni poziv za sudjelovan­je na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, koji se održava od 16. do 20. januara. Kako je potvrđeno za Fenu, ona će sutra učestvovat­i na posebnoj sesiji “Diplomatsk­i dijalog o Zapadnom Balkanu”.

- Radujemo se razgovorim­a o raznim istaknutim pitanjima s globalnim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu ovog tjedna, objavila je Krišto na svome Twitter profilu.

Zabrinutos­t zbog prisustva Wagnera u Srbiji, odnosno njegovih pokušaja da regrutuju vojnike, izrazio je i savjetnik u State Department­u Derek Chollet tokom nedavne posjete Beogradu

 ?? ?? Wagner grupu čine plaćenici za koje se smatra da su bliski Putinu
Wagner grupu čine plaćenici za koje se smatra da su bliski Putinu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina