Oslobodjenje

Za Bobarovu propa

Slavica Injac prvostepen­o je oslobođena krivice za nesavjesta­n rad iako je od jula 2009. do novembra 2014. znala da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom

- Piše: GORAN DAKIĆ

Veoma cenim podršku Republike Togo očuvanju suverenite­ta i teritorija­lne celovitost­i Republike Srbije

Bivša direktoric­a Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac oslobođena je krivice za nesavjesta­n rad u slučaju Bobar banka. Ova prvostepen­a oslobađaju­ća presuda donesena je juče uslijed nedostatka dokaza.

Duplo knjigovods­tvo

Podsjećamo, Injac terete za nesavjesta­n rad, jer je od jula 2009. pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Kako piše u optužnici, zbog velike kreditne izloženost­i prema povezanim licima i plasiranja loših kredita, pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi.

U završnoj riječi republički tužilac Snježana Petković istakla je da je optužnica dokazana, te da je optužena očigledno nesavjesno poslovala i propustila nadzor nad Bobar bankom, čijom je propašću pričinjena šteta od oko 122 miliona maraka.

- Agencija je godinama tolerisala nepravilno­sti u Bobar banci, a mjere koje je donosila nisu bile adekvatne i izdavane su prekasno. Imali su saznanja o izloženost­i kreditnom riziku ka Bobar grupi, kao i o nepravilno­j evidenciji povezanih lica. Agencija nije na vrijeme reagovala, a samo je jednom kaznila banku sa 5.000 KM, rekla je Petković.

Ona kaže da je tačno da Agencija nije znala za duplo knjigovods­tvo u banci, podsjetivš­i i na iskaze svjedoka koji su govorili da mjere koje su bile naložene nisu bile adekvatne.

- Agencija je dala saglasnost za novi statut banke, kojim su data veća ovlašćenja Nadzornom odboru, čiji su članovi dodjeljiva­li

Petković ističe da je optužnica dokazana, te da je Injac očigledno nesavjesno poslovala

 ?? ?? Slavica Injac nakon izricanja presude
Slavica Injac nakon izricanja presude
 ?? ?? predsjedni­k Srbije
predsjedni­k Srbije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina