Oslobodjenje

Rano je za ocjenu Kajganića

U fokusu VSTV-A je stvaranje efikasnog sistema procesuira­nja predmeta organizova­nog kriminala i korupcije, kaže Lagumdžija

- DŽ. Z.

Prvog dana dvodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovin­e vodila se rasprava o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća žrijebanje­m.

- U situaciji kada u jednoj godini, kao sada, ističe mandat za dva ili više članova Vijeća, Poslovnik predviđa mogućnost žrijebanja. Svrha je, da ne bismo uvijek iz istih institucij­a birali članove Vijeća iste nacionalno­sti i istog pola, da se omogući rotacija. Sada se radi o tri institucij­e, a da je bilo žrijebanje, bili bi birani Srbin, Hrvat i jedan iz reda Ostalih, s tim što bi se omogućila eventualna rotacija unutar te tri institucij­e, odnosno da iz njih ne dolaze uvijek iste nacionalno­sti i isti pol. Vijeće je odlučilo da ne želi žrijebanje, ali će izbora novih članova Vijeća biti, kaže Halil Lagumdžija, predsjedni­k VSTV-A BIH.

Nedavno su Lagumdžija i premijer FBIH Fadil Novalić potpisali Memorandum o saradnji između Vlade FBIH i VSTV-A BIH. Ovaj dokument se odnosi na uspostavu i izgradnju palate pravde Federacije BIH, novog i namjenski izgrađenog objekta u koji će biti smješteni federalno Tužilaštvo i Vrhovni sud FBIH sa posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBIH.

Međutim, mnogi članovi Vijeća jučer su negodovali što su za memorandum saznali iz medija.

- Vlada u odlasku pravi prijedlog

Ne mogu biti zadovoljan radom na visokoj korupciji sve dok ne budemo imali osuđujuće presude, kaže Lagumdžija

budžeta, vjerovatno pritisnuta prigovorim­a iz međunarodn­e zajednice da ne radi ništa. Zašto Vijeće sebi dozvoljava da sudjelujem­o u popravljan­ju nečijeg imidža, upitao je Davor Martinović, član VSTV-A.

Lagumdžija je odgovorio da on nije potpisao ništa više od toga da će “Vijeće izvršiti zakonske obaveze”.

- Da li je to uopšte trebalo potpisivat­i, zar nije normalno da neke stvari idu po automatizm­u ako, kako već kažete, ne preuzimamo nikakve obaveze i izvršavamo samo naše zakonske?!, rekao je Sanin Bogunić, član Vijeća.

Mustafa Šabić, član Vijeća, konstatuje: “Hoće neko da ti napravi kuću i ti kažeš ja neću, zamislite da nismo potpisali”.

Lagumdžija je istakao i da je još rano govoriti o radu glavnog tužioca BIH Milanka Kajganića. A gostujući sinoć na Federalnoj TV Kajganić je kazao da je nakon proslave 9. januara formiran predmet u Tužilaštvu BIH po prijavi boračkih udruženja i on je dodijeljen u rad postupajuć­em tužiocu. Kajganić je naglasio da je postupajuć­i tužilac donio naredbu o obustavlja­nju istrage o proslavi 9. januara prošle godine.

 ?? ?? Tužilaštvo BIH predmet je ustupilo Republičko­m
Tužilaštvo BIH predmet je ustupilo Republičko­m
 ?? ?? VSTVBIH zasjeda i danas
VSTVBIH zasjeda i danas

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina