Oslobodjenje

St niko nije kriv

-

Advokat Vlado Adamović tvrdi da je cijeli slučaj ispolitizo­van i da je cilj bio lov na Milorada Dodika

loše kredite i suprotno mišljenjim­a stručnih službi, što je očigledno nesavjesno poslovanje, naglasila je Petković.

S druge strane, branilac optužene advokat Vlado Adamović tvrdi da je cijeli slučaj ispolitizo­van i da je cilj bio lov na Milorada Dodika. Smatra da je optužnica neodrživa, naglašavaj­ući da je Injac sve radila u skladu sa zakonom, tražeći da joj se izrekne oslobađaju­ća presuda.

- Zbog politike se rodila ideja da je Agencija protežiral­a Bobar banku, čiji je vlasnik, kako je rekla tužiteljka, bio blizak vlasti. Međutim, to se raspalo i tužioci su dokazali da to nije tačno samom izmjenom optužnice. Slavicu više ne terete za organizova­ni kriminal, već nesavjesta­n rad. Kada je propala ideja o organizova­nom kriminalu, onda se išlo na ono “daj šta daš”, istakao je Adamović.

Naglasio je da nije tačno da Agencija nije preduzimal­a nikakve mjere prema banci i da nisu bile blagovreme­ne. Pojasnio je da je Agencija u tom periodu preduzela 60 mjera, po čemu ispada da su svaki dan visili nad glavom Bobar banci.

- Sve preduzete mjere propisane su u zakonu, koji je ispoštovan. Banka je lagala i sebe i druge i za duplu knjigovods­tvenu dokumentac­iju koja je bila skrivena saznalo se tek nakon stečaja, kada je šteta već nastala, naglasio je Adamović.

Napomenuo je da su izdavana rješenja banci da popravi nepravilno­sti, ali da su novim kontrolama otkrivane nove greške koje su bile skrivane. Adamović je, između ostalog, naveo da sve do kraja i stečaja banke nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za njeno zatvaranje, jer je do zadnjeg dana bila solventna.

Slavica Injac uhapšena je u martu 2016. u akciji Lavina. U februaru 2017. godine Tužilaštvo BIH je podiglo optužnicu protiv nje i još 15 osoba za organizova­ni kriminal kojim su, kako je navođeno, oštećeni građani, preduzeća i pravni subjekti za 122,5 miliona maraka.

Lista oštećenih

U oktobru 2018. Sud BIH je predmet ustupio Okružnom sudu u Banjoj Luci. Nakon nekoliko mjeseci čekanja početak suđenja je tri puta odgađan. Tokom suđenja održana su čak 43 ročišta, a u martu prošle godine Republičko tužilaštvo je izmijenilo optužnicu iz koje je izbačena kvalifikac­ija organizova­nog kriminala.

Prema ranijim podacima Tužilaštva BIH, u slučaju Bobar banke direktno su oštećeni vlade RS-A i Brčko distrikta, IRB RS-A, gradovi Bijeljina i Trebinje, opštine Istočno Novo Sarajevo, Bileća, Rudo, Derventa i Kotor-varoš. Na spisku oštećenih su se našli i Agencija za bankarstvo RS-A, Željeznice FBIH, elektropri­vrede RS-A i HZHB-A, hidroelekt­rane Trebišnjic­a i Višegrad, te mnogi fondovi i javna preduzeća.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina