Oslobodjenje

Dobit na račun gra

Veća ulaganja države u domaću poljoprivr­ednu proizvodnj­u zasigurno bi dovela do smanjenja cijena po kojima građani/ke kupuju prehramben­e artikle

- Pišu: MATEA JERKOVIĆ i OMER ZEC

Numbeo, najveća svjetska baza podataka o troškovima života, objavio je listu gradova prema Indeksu troškova života za 2023, a mjerna jedinica je indeks u New Yorku. Na listi koja prikazuje stanje u Evropi, od ukupno 238 gradova, nalaze se i tri grada u Bosni i Hercegovin­i - Sarajevo na 206. mjestu sa indeksom troškova života od 38,6, Banja Luka na 224. mjestu sa indeksom od 36,6 i Tuzla na 227. mjestu (35,5). Kada se posmatra procjena cijena namirnica, Sarajevo je na 202. mjestu sa indeksom od 32,6, Banja Luka na 216. mjestu (indeks od 31,4), a Tuzla na 226. sa indeksom 30. Baza navodi i da procijenje­ni mjesečni troškovi četveročla­ne porodice iznose 3.178,2 KM, bez stanarine.

Kontrole nema

Iako su cijene nafte na svjetskom tržištu u padu, a bilježi se i neznatan pad cijena u našoj zemlji, cijene hrane gotovo svakodnevn­o rastu. Američka EIA predviđa da će cijena sirove nafte brent u prosjeku biti 83 USD po barelu u 2023, što je pad od 18 posto u odnosu na 2022. Prema aplikaciji FMT FBIH, cijena litre dizela D5 u Sarajevu kreće se od 2,81 do 2,96 KM, a 16 benzinskih pumpi bilježi pad cijena, dok 13 njih bilježi porast. Slična situacija je i u Mostaru, s tim da se cijene dizela D5 kreću do 2,91 KM po litru. EU95 u RS-U košta od 2,62 do 2,97 KM po litru. U Evropi je zabilježen i pad cijena prirodnog gasa futures od 15 posto.

Zoran Pavlović, poslovni savjetnik i predsjedni­k Foruma eksperata za bolju BIH, ističe da je jedan od osnovnih razloga zašto cijene ne padaju činjenica da je svako ko je došao do maksimuma sa cijenom, više-manje na njoj i ostao.

- Sa jedne strane imamo ljude koji su u preradi mleka, koji mleko plaćaju manje od marke, a u maloprodaj­i mleko košta 2,5 KM. Nikada nije bila tolika razlika, a prosto pitanje je da li je opravdana. Slična situacija je i kod trgovaca, upozorava Pavlović i dodaje da su trgovci i kod zakonom definisani­h marži prodavali robu po višim cijenama.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina