Oslobodjenje

Emini Bošnjak nagrada za ljudska prava

- A. PAPIĆ

Njemački ambasador dr. Thomas Fitschen i njegova francuska kolegica, ambasadori­ca Christine Toudic, priredili su jučer prijem u rezidencij­i njemačkog ambasadora u čast aktivistki­nje za ljudska prava Emine Bošnjak.

Odlikovali su je njemačkofr­ancuskom nagradom za ljudska prava i vladavinu prava za 2022. godinu. Zajedničku nagradu osmislili su 2016. ministri vanjskih poslova dvije zemlje kao simbol njemačko-francuskog prijateljs­tva i bliske političke saradnje i u oblasti ljudskih prava i vladavine prava.

Emina Bošnjak, kao jedna od 15 nosilaca nagrade širom svijeta, odlikovana je za ulogu u odbrani i promociji ljudskih prava u BIH i šire, posebno kroz angažman kao izvršna direktoric­a Sarajevsko­g otvorenog centra. Njemačka i Francuska su time prepoznali njen napor za unapređenj­e prava LGBTQ+ osoba i žena.

- Zahvaljuje­m ambasadama Njemačke i Francuske što su me nominovale. Ova nagrada ne pripada samo meni nego cijelom timu SOC-A. Nagrada je dokaz da je naš rad prepoznat i to je jako dobar osjećaj, kazala je Bošnjak, ispričavši kako se osjećala kada je saznala da će postati nositeljic­a ove nagrade.

- Ne znam koliko žena se može poistovjet­iti sa ovim, ali mnogo je nas koje osjećaju sindrom uljeza. Iako je naš trud prepoznat, osjećamo se kao da i dalje nismo uradile dovoljno i da možemo bolje. To jeste istina, ali smatram da žene, pogotovo one na vodećim pozicijama, moraju biti svjesne svojih napora i žrtve koju podnose u mijenjanju nas samih i društva nabolje. Ponosna sam i na svoj tim, na porodicu koja me podržava i zahvalna sam svim partnerima SOC-A, istakla je.

 ?? ?? Onima koji žele otići iz naše zemlje više neće biti potrebna boravišna dozvola
Onima koji žele otići iz naše zemlje više neće biti potrebna boravišna dozvola
 ?? / Didier Torche ?? Dobitnica nagrade sa ambasadori­ma
/ Didier Torche Dobitnica nagrade sa ambasadori­ma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina