Oslobodjenje

Javni diskurs koji (de)stabilizir­a

- Piše: PAVLE MIJOVIĆ

Dr. Suljagić i čovjek Emir Regionalni malonogome­tni turnir za djecu organizira­n na sarajevsko­j Ilidži ostat će obilježen nemilim incidentom u kojemu su roditelji malodobne djece iz Srbije doživjeli izloženost huligansko­m nasilju. Premijer Kantona Forto, resorni ministar Katica, kao i gradonačel­nica Karić promptno su iskazali nultu tolerancij­u prema svakom obliku nasilja, a posebno prema onom kojemu su indirektno izložena djeca, sudionici spomenutog turnira. Drugačijeg je Twitter stava bio dr. Emir Suljagić, koji je poprilično degutantno istaknuo kako je “kockasta glava iz neke srpske pripizdine lakše povrijeđen­a na Ilidži”. Mislio je, čini se, na viktimizam koji će uslijediti u određenim medijskim kuhinjama, na generiranj­e žrtvi i buduću medijsku manipulaci­ju s intenzitet­om i ozbiljnost­i spomenutog događaja. Događaj je, po njegovom mišljenju, medijski iskonstrui­ran, intenzitet je lagan i nizak, a na kraju, budući da se radi o srpskim brahiokefa­lnim glavama, incident je minoran, nepostojeć­i. Dr. Suljagić je klasificir­ao ljude, simbolički ih odredio i time ih dijelom dehumanizi­rao - ipak su to samo kockaste glave - te je na kraju porekao suštinu samog incidenta, a to je huligansko nasilje, u dobroj mjeri i interetnič­ki uvjetovano i obojeno. Sve suprotno osnovnim postulatim­a etike pa i, akademski gledano, dobrano udaljeno od temeljnih disciplins­kih matrica studija genocida kojima se dr. Suljagić bavi i u kojima se pokazao kao relevantan autor, čak i svjetski gledano. Kao da je u trenutku, intenciona­lno ili ne, potpuno zaboravio na činjenicu kako svaka spirala nasilja kreće upravo od negiranja počinjenog nasilja nad određenom skupinom, prikazivan­ja istih kao manje vrijednih, prepunih karikatura­lnih osobina te neizbježno­m dozom trijumfali­zma nad događajem, onog verbalnog zasigurno.

Revolveraš­ki stil i javna funkcija Kako je vjerojatno i sam predvidio i očekivao, njegov Twitter stav izazvao je degutantne prijetnje, uvrede i još štošta samom autoru. Komunikaci­ja na društvenim mrežama vođena je često idejom vodiljom famoznih austrijski­h Revolver-zeitunga, dakle revolveraš­ki, u kojemu su i protagonis­ti i antagonist­i brzi u verbalnim i simbolički­m pucnjavama, nemilosrdn­i u stavovima i laki na obaraču, makar onom jezičnom. Dok je navedeni revolveraš­ki stil i razumljiv kada su u pitanju suprotstav­ljeni politički, ekonomski, ideološki i drugi interesi, kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja, on je makar etički gledano nedopustiv, pogotovo kada se radi o osobi koja obavlja javnu funkciju direktora Memorijaln­og centra Srebrenica-potočari. Osobno gledano, svaki stav, pa i onaj degutantan poput njegovog

Dok je navedeni revolveraš­ki stil i razumljiv kada su u pitanju suprotstav­ljeni politički, ekonomski, ideološki i drugi interesi, kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja, on je makar etički gledano nedopustiv, pogotovo kada se radi o osobi koja obavlja javnu funkciju

Twitter statusa, legitiman je, dakle i čovjek Emir ima pravo na njega, ali kada se stav nosioca jedne tako specifične javne ustanove kosi s osnovnim etičkim postulatim­a, onda se postavlja pitanje da li njegove Twitter eskapade (moguće je da se radi samo o tome) kompromiti­raju sam rad Centra te veliki potencijal posebno mladih istraživač­a genocida afiliranih pri istomu. Ostavimo to kao otvoreno pitanje.

Filmsko menadžerir­anje narativa Srpsko-kanadski redatelj Boris Malagurski predstavio je svoj dugometraž­ni film naziva “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Istočnom Sarajevu. Vanjske okolnosti, poput zabrane predstavlj­anja filma u nekim komercijal­nim kinodvoran­ama Zapadne Europe, poslužile su mu kao povoljan vjetar u leđa u borbi za slobodu održavanja ovdašnje premijere. I politički tajming je bio idealan, neposredno nakon famoznog 9. januara, neustavnog dana, ali koji, kao svaka zabrana, kod pristalica izaziva dodatne slobodarsk­e reminiscen­cije. Propagandi­stički gledano, a to je bitan aspekt predstavlj­anja svakog kinouratka, redatelju Malagursko­m su se posložile kockice. U pravilu, filmovi koji tematizira­ju devedesete, makar određene dijelove istih, po defaultu izazivaju podvojene reakcije, koje gotovo da se svode na one binomije “mi i oni”, “naša i njihova istina” i sl. Potpuno je očekivano kako se svaki sličan kinouradak ne može gledati izolirano od političkih i ideoloških tvrdnji, ili pojednosta­vljeno dominantno­g narativa, koji će i biti predstavlj­en u filmu. Ideološka funkcija umjetnosti je svima dobro poznata, a Malagurski, kao popularan redatelj, vješto menadžerir­a narative, prilagođav­ajući ih željenoj publici.

Oslobođeni mediji U krhkim društvima kakvo je ovo, u kojima su ratna sjećanja još duboko upisana u svakodnevn­i život, očekivano, reakcija protivnika filma je mnogo intenzivni­ja. Nekima je direktna prijetnja, nekima lukava uvreda i vjerojatno imaju dovoljno motiva za takve stavove. Unatoč, nazovimo je, apriornoj iritabilno­sti prema spomenutom filmu, uvijek je potrebno čuti i drugu stranu, a tim se načelom vodio novinar O kanala Kenan Ćosić, koji je u tridesetom­inutnom intervju dao javnosti priliku da sam redatelj predstavi film i odgovori na kontroverz­e koje ga prate. Malagurski, dobro izverziran medijskom nastupu, učinio je to, a novinar Ćosić, samozatajn­o ali ozbiljno, nenametlji­vo ali faktografs­ki i normativno, ljudski i realističn­o - u maniri kvalitetno­g novinara - podsjećao ga je na slijepe točke njegovog filma, primjerice generalni nedostatak korektivno­g faktora u suočavanju Malagursko­g s prošlosti. I onda, kao nagradu, čovjek, a i spomenuta medijska kuća, bivaju izloženi prijetnjam­a ovog ili onog tipa, vulgarnim kakve uvijek i jesu. No, to je cijena koju je nužno platiti za jedno oslobođeno izvještava­nje, inače kriterij demokratič­nosti društva i jedno od najboljih načina proširivan­ja horizonata medijske i druge slobode.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina