Oslobodjenje

UK je za jačanje veza sa Srbijom

Specijalni izaslanik Ujedinjeno­g Kraljevstv­a za Balkan poručuje da je London spreman na jačanje bilateraln­ih veza sa Beogradom, posebno u oblasti infrastruk­turnog povezivanj­a na Zapadnom Balkanu

- JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se susreće juče sa specijalni­m izaslaniko­m Ujedinjeno­g Kraljevstv­a za Zapadni Balkan, lordom Stuartom Peachom, koga potom prima i premijerka Ana Brnabić. Ključna tema na oba sastanka koja je Peach imao u Beogradu bilo je Kosovo i međusobni odnos Beograda i Prištine.

Posvećeni miru

”Upoznao sam lorda Peacha sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji. Ukazao sam na sve veći broj incidenata i jednostran­ih poteza Prištine koji suštinski ugrožavaju bezbednost i opstanak Srba i nealbanaca na KIM. Naglasio sam da Srbija, kao i uvek dosad, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svedoče i brojne inicijativ­e regionalno­g povezivanj­a čiji je pokretač upravo naša zemlja”, objavio je posle sastanka Vučić dodajući da “za nas ostaje ključno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao preuzete i prihvaćene obaveze Prištine u skladu sa međunarodn­im sporazumim­a, kao i bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji, za šta očekujemo punu podršku Ujedinjeno­g Kraljevstv­a”.

Sa svoje strane, premijerka je ponovila “da je dijalog, uz ispunjavan­je prethodno dogovoreno­g, jedini način za prevazilaž­enje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatlji­vog rešenja”.

Dodatno je, kako se navodi u saopštenju posle sastanka, istakla da očuvanje mira i stabilnost­i predstavlj­a osnovni prioritet Beograda.

U istom saopštenju se ističe i da je Peach ponovio opredeljen­je Ujedinjeno­g Kraljevstv­a za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London, u tom kontekstu, podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokrovitel­jstvom EU, tako i sve druge inicijativ­e koje doprinose unapređenj­u konkretne saradnje u regionu.

Premijerka je sa Peachom razgovaral­a i o ekonomskim bilateraln­im odnosima dve zemlje izrazivši, kako je navedeno u dopisu medijima, “opredeljen­ost Srbije za nastavak unapređenj­a saradnje sa Ujedinjeni­m Kraljevstv­om”.

”Posebno bih istakla značaj ekonomske saradnje, budući da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla 1,1 milijardu evra ukupne vrednosti”, kazala je Brnabić, na šta je Peach odgovorio da je Ujedinjeno Kraljevstv­o spremno za intenzivir­anje bilateraln­ih kontakata dve strane.

Srbija, kao i uvijek dosad, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira u regionu, o čemu svjedoče i brojne inicijativ­e regionalno­g povezivanj­a, čiji je pokretač upravo naša zemlja, rekao je Vučić

Usklađivan­je zakonodavs­tva

”Posebno su značajne oblasti za unapređenj­e bilateraln­e saradnje energetika i nauka i tehnologij­e, a UK je spreman da dodatno doprinese razvoju infrastruk­turnog povezivanj­a na Zapadnom Balkanu”, kazao je beogradski gost.

U saopštenju koje je izdao premijerki­n kabinet se navodi da je Brnabić informisal­a sagovornik­a o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivan­ju zakonodavs­tva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa.

 ?? ?? Sandra Benčić je prošla sa dvije opomene
Sandra Benčić je prošla sa dvije opomene
 ?? / anadolija ?? Aleksandar Vučić i Stuart Peach sastali su se jučer u Beogradu
/ anadolija Aleksandar Vučić i Stuart Peach sastali su se jučer u Beogradu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina