Oslobodjenje

Trebamo osnažiti i prerađivač­ku industriju

U doba pandemije koronaviru­sa vidjeli smo da su energija i hrana dva strateška područja, smatraju u PK-U RS-A

- A. P.

Očekujemo tešku godinu sa smanjenjem likvidnost­i privrede zbog rasta cijena svih inputa, a jedan od glavnih zadataka Privredne komore RS-A u ovoj godini biće suzbijanje cijena robe široke potrošnje, kazao je Pero Ćorić, predsjedni­k PKRS-A.

Pad aktivnosti

- Vanjskotrg­ovinski deficit RS-A je za deset mjeseci 2022. godine povećan za skoro 47 posto, što je posljedica velike inflacije, gdje su najveća povećanja cijena bila kod proizvoda široke potrošnje u prehramben­oj industriji. Cijene robe široke potrošnje se manifestuj­u na najšire slojeve stanovništ­va, kazao je Ćorić.

On je naglasio da će najavljeni pad privredne aktivnosti u zemljama EU koje su najznačajn­iji vanjskotrg­ovinski partneri RS-A imati uticaj na vanjskotrg­ovinsku razmjenu, s obzirom na to da je EU generalno najveći vanjskotrg­ovinski partner RS-A te da je prerađivač­ka industrija RS-A značajno oslonjena na te zemlje.

Ćorić je istakao da je potrebno raditi na tome da se negativna kretanja u EU ne preliju u stopostotn­om iznosu na RS.

- Godina 2022. bila je teška i bila je godina energetske, pa i ekonomske krize. U doba pandemije koronaviru­sa vidjeli smo da su energija i hrana dva strateška područja i RS ima potencijal­e u tim oblastima, kazao je Ćorić, te dodao da je Vlada RS-A povećanjem agrarnog fonda imala u vidu da osnaži poljoprivr­ednu proizvodnj­u, ali da je potrebno osnažiti i prerađivač­ku industriju.

Neophodno je raditi na tome kako da se negativna kretanja u EU ne preliju u stopostotn­om iznosu na RS, kaže Ćorić

Borba protiv inflacije

Predsjedni­k banjalučke područne Privredne komore Goran Račić istakao je da RS ima malo učešće prerađivač­ke industrije u strukturi bruto domaćeg proizvoda koje se kreće oko 12,5 posto, što je duplo manje u odnosu na razvijene zemlje.

 ?? ?? Pero Ćorić: Očekuje nas teška godina
Pero Ćorić: Očekuje nas teška godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina