Oslobodjenje

Gubici vode su nam omča oko vrata

Vladi KS-A ćemo dostaviti prijedlog cijene koja bi bila adekvatna za održavanje vodovodnog i kanalizaci­onog sistema, kaže Salić

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Obnova i modernizac­ija vodovodnog i kanalizaci­onog sistema biće u fokusu rada KJKP Vodovod i kanalizaci­ja u 2023. Kako je istakao Rusmir Salić, direktor ovog preduzeća, bez ulaganja teško se može održati jedan sistem, a pogotovo vodovodni. Realizacij­om II tranše kredita EBRD-A planirana je rekonstruk­cija 36 kilometara vodovodne mreže.

Stari cjevovodi

- U protekloj godini sistem je stabilizov­an i unaprijeđe­n, ali vrijeme je da se pravi dobar iskorak u odnosu na ranije periode. Gubici vode, koji iznose 71 posto, jedan su od glavnih faktora zastarjelo­sti cjevovoda. Nama je potreban ogroman i kontinuira­n ciklus ulaganja da bismo imali značajnija smanjenja gubitaka u vodovodnom sistemu. Mi u sistemu imamo cjevovode koji su stari više od 50 godina i naravno da je njihov vijek na neki način eksploatis­an. Sa zdravstven­og aspekta nema nikakvih smetnji da funkcioniš­u i da budu u sistemu, međutim, ti cjevovodi moraju biti zamijenjen­i nakon tridesetak godina. To je samo pokazatelj da prethodnih 27 godina, nažalost, nije bila adekvatna politika upravljanj­a vodovodnim sistemom, istakao je direktor Salić.

Po njegovim riječima, sistem se stavlja pod kontrolu kada su u pitanju nelegalni priključci na vodovodnu mrežu, iako i dalje ima slučajeva građana koji se nelegalno priključuj­u, ali koji se sankcioniš­u.

- Pregovaram­o i sa Vladom KS-A i resornim ministarst­vom da se što više u budućnosti i u budžetu za 2023. planira za ulaganje u vodovodnu infrastruk­turu. Nadam se da će ti pregovori uroditi plodom i da ćemo imati jedan novi zamah i pored EBRD-A i pored 36 kilometara rekonstruk­cije vodovodnog sistema, naveo je Salić.

Ono što građane zanima je hoće li doći do poskupljen­ja vode, a Salić kaže da su više puta isticali kako je neophodno da dođe do korekcije cijena.

- Vladi KS-A ćemo dostaviti prijedlog o optimalnoj cijeni koja bi bila adekvatna za održavanje kompletnog vodovodnog i kanalizaci­onog sistema. Vlada će odlučiti da li će doći do korekcije cijena ili će Vlada subvencion­irati dio ili čak kompletan iznos planiranog povećanja. O tome će se odlučivati u narednom periodu, rekao je Salić i dodao da građani ne treba da brinu kada je u pitanju kvalitet vode koju KJKP Vodovod i kanalizaci­ja isporučuje korisnicim­a jer je zdravstven­o ispravna i svakodnevn­o se kontroliše njena ispravnost.

U prošloj godini KJKP Vodovod i kanalizaci­ja je naplatio 48.500.000 KM po osnovu ispostavlj­enih računa za vodu i odvodnju

Isključenj­e s mreže

U prošloj godini KJKP Vodovod i kanalizaci­ja je naplatio 48.500.000 KM po osnovu ispostavlj­enih računa za vodu i odvodnju.

- Isključiva­li smo dužnike u svim slučajevim­a kada tehnički uslovi dozvoljava­ju njihovo samostalno isključenj­e bez ugrožavanj­a ostalih korisnika koji redovno plaćaju, sklapanje ugovora o odgođenom plaćanju kojim je dužniku data mogućnost otpisa zateznih kamata i slično. Sve ove aktivnosti su dovele do toga da je preduzeće u prošloj godini po osnovu ispostavlj­enih računa za vodu i odvodnju naplatilo oko 48.500.000 KM, što je najveći naplaćeni iznos od momenta uvođenja sistema naplate poslije rata, pojasnio je Salić.

 ?? ?? Rusmir Salić: Moramo više ulagati u obnovu sistema
Rusmir Salić: Moramo više ulagati u obnovu sistema

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina