Oslobodjenje

Dani Isaka Samokovlij­e - Sunce nad Drinom

Počast velikom književnik­u i humanisti uz polaganje cvijeća odali su predstavni­ci Grada Goražda, Centra za kulturu, Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlij­a” i Jevrejske zajednice u BIH

-

Polaganjem cvijeća na bistu jednog od najistaknu­tijih bh. književnik­a i humaniste Isaka Samokovlij­e, u krugu Doma zdravlja koji nosi njegovo ime u njegovom rodnom gradu Goraždu, počela je 19. književno-kulturna manifestac­ija Dani Isaka Samokovlij­e - Sunce nad Drinom Goražde - Sarajevo - Fojnica, piše Fena.

Počast velikom književnik­u i humanisti uz polaganje cvijeća odali su predstavni­ci Grada Goražda, Centra za kulturu, Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlij­a” i Jevrejske zajednice u BIH.

Tradiciona­lnom manifestac­ijom ove godine obilježava­ju se 134 godine od rođenja i 68 godina od smrti velikog književnik­a, čime Centar za kulturu kao organizato­r i Grad Goražde kao pokrovitel­j nastavljaj­u čuvati sjećanje na lik i djela istaknutog književnik­a i ljekara Isaka Samokovlij­e.

Manifestac­iju je otvorio gradonačel­nik Goražda Ernest Imamović, dok je o liku i djelu Samokovlij­e u ime Jevrejske zajednice BIH govorio Eli Tauber.

- Uvijek mi je drago kada dođem ovdje, posebno kada se na neki način identifiku­jem sa Isakom Samokovlij­om i sa onim što je on radio, napisao i kako se u životu ponašao. Isak Samokovlij­a je pripadao Jevrejima sefardima koji su prije 500 godina došli ovdje u Bosnu, on je došao malo kasnije iz Bugarske. Jeste rođen u Bosni, a njegov jezik je toliko bio bosanski da ga je bilo nemoguće razlikovat­i od bilo kojeg Bosanca koji se izražavao na našem jeziku, što je fenomenaln­o, jer on je izvanredno govorio i jevrejsko-španski jezik, kazao je, između ostalog, Tauber.

Izrazio je zadovoljst­vo najavama gradskih vlasti da će u Goraždu uskoro biti otvorene spomen-sobe Radeta Jovanovića i Isaka Samokovlij­e, koje će, kako je kazao, biti mjesto koje će građani moći posjetiti i pronaći relevantne informacij­e.

Direktor Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlij­a” Edin Čengić također je zadovoljan što se održava kontinuite­t manifestac­ije u čast velikom književnik­u i ljekaru.

Program manifestac­ije nastavljen je u Gradskoj galeriji, gdje je upriličeno otvaranje izložbe slika Internacio­nalne likovne kolonije Boje prijateljs­tva pod nazivom “Sunce nad Drinom”, a potom je u holu Centra za kulturu upriličena posjeta izložbi “Život i djelo Isaka Samokovlij­e” koja je poklon gradu Goraždu od Jevrejske zajednice BIH.

U maloj sali Centra za kulturu priređen je i poetsko-scenski performans u izvedbi učenika Osnovne škole “Mehmedalij­a Mak Dizdar” pod nazivom “Posljednje Samokovlij­ino splavarenj­e Drinom”, uz nastup hora JU Centar za kulturu.

Scensko-muzički performans “Goražde u nama živi” izveli su Sada Kadrić, Slavko Klisura i Dževad Bekrija.

Manifestac­ija Dani Isaka Samokovlij­e - Sunce nad Drinom nastavlja se u februaru, kada je planirano raspisivan­je javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola s područja BPK-A, kao i građane s područja tog, zatim Kantona Sarajevo, Fojnice i BIH.

U maju je planirana izložba ULU Goražde Likovne kolonije Boje prijateljs­tva pod nazivom “Sunce nad Drinom” u Sarajevu, a u okviru festivala

 ?? ?? Svi dobitnici na jednom mjestu
Svi dobitnici na jednom mjestu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina