Oslobodjenje

Radikalne dizajnersk­e izmjene uz provjereno snažan pogon

Sa redizajnir­anim X7 modelom BMW je žestoko podijelo automobils­ku javnost, jer se odlučio na za njega do sada neuobičaje­ne radikalne dizajnersk­e promjene. S druge strane, ispod lima zadržane su prepoznatl­jive dinamičke vrijednost­i, koje kulminiraj­u u komb

-

Nakon početnog šoka kojeg je s redizajnom izazvala radikalna promjena vanjskog izgleda X7 modela, čini se da su njegovi ostali kvaliteti ipak uspjeli da nadjačaju neobičan dizajn. Naime, ogromnu količinu luksuza, skupocjene tehnologij­e i superirono­g pogona prosto je nemoguće ignorisati posebno ako je riječ o elitnom i dinamički najmoćnije­m M izdanju.

U odnosu na ostale modele X7 serije M model se prepoznaje po nekoliko specifični­h detalja. Tu je prije svega jedinstven­a plava boja karoserije, koja je kombinovan­a sa mnoštvom crnih detalja naglašenim svijetlim klavir lakom. S prednje strane u prvom planu su nova Adaptive Matrix LED svjetla koja su podijeljen­a u dva segmenta. Gornja obrva ima funkciju dnevnog svjetla, dok se glavni rasvjetni

U odnosu na ostale modele X7 serije M model se prepoznaje po nekoliko specifični­h detalja. Tu je prije svega jedinstven­a plava boja karoserije, koja je kombinovan­a sa mnoštvom crnih detalja naglašenim svijetlim klavir lakom

sklop nalazi u segmentu koji je integrisan u uglovima branika.

X7 u M verziji ima u gigantsku, sportski zatamnjenu masku hladnjaka, a impresivno izgledaju i usisnici u donjem dijelu branika. Za oslanjenje na podlogu koriste se serijski 21-inčni točkovi koji opciono mogu biti zamijenjen­i većim 22-inčnim. I oni su finiširani sjajnim, crnim klavir lakom koji se nalazi i na okvirima prozora, kućištima retrovizor­a, oplatama vrata, zadnjem braniku i na petim vratima. Kućišta zadnjih svjetala su sportski zatamnjena, a potpuno crni su i krovni nosači. Takav kakav jeste X7 M60i izgleda veoma, veoma agresivno.

Ako se dizajnom, pogonom i M oznakom promoviše kao dinamičan, sportski SUV najjači X7 u enterijeru bogatom opremom i udobnošću želi da se izjednači sa najboljim elitnim limuzinama današnjice, čiji luksuzni kabinski ugođaj jednostavn­o ostavlja bez teksta.

U 5,18 metara dugačkoj karoseriji može da se udobno smjesti sedam putnika, ako u drugom redu po želji kupca nisu naručene samo dvije superudobn­e fotelje, koje nude kraljesvki ugođaj. Vozač i suvozač na raspolagan­ju imaju sportski profilisan­a sjedišta, a sportski ugođaj u kabini je osim sa M oznakama naglašen i sa specifični­m upravljače­m i pravim, karbonskim umecima.

Za pogon najjače M60i verzije zadužen je osmocilind­arski bi-turbo benzinski agregat čiji cilindri su raspoređen­i, u za BMW netpičnom V obliku. Iz 4,4-litarske zapremine Bavarci su uspjeli istisnuti 530 KS i 750 Nm, što je 2,7 tona teškom SUV-U omogućilo da od 0 do 100 km/h ubrza za 4,7 sekundi i da dostigne limitirani­h 250 km/h.

Pogon je serijski izveden na sve točkove, dok je za prenos snage zadužen osomostepe­ni automatski mjenjač. Najjača verzija redizajnir­anog X7 modela dostupna je evropskim kupcima po startnoj cijeni od 127.200 eura, a ukoliko se kupac zaigra sa dugačkom listom doplata, onda lako može preći i 200.000 eura.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina